Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2021

Στην δημοσιότητα ευρήματα και η μελέτη των σωστικών Αρχαιολογικών ερευνών στην χοιρότρυπα της Απόλπαινας

Στην ομάδα των Αρχαιολόγων που τους χορηγήθηκε η άδεια από το υπουργείο και η κ. Νένα Γαλανίδου

Χορηγήθηκε από την Γενική Διεύθυνση  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ στους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζάχο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, Νένα Γαλανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Αιτ/νίας &  Λευκάδας, άδεια μελέτης και δημοσίευσης του αρχαιολογικού υλικού των ανασκαφών της πρώην ΙΒ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 1995-1997 στο οικόπεδο Απόστολου Κοντογιώργη, το οποίο βρίσκεται στα πρανή έξωθεν του σπηλαίου “Χοιρότρυπα” Απόλπαινας Λευκάδας.

Το εν λόγω υλικό φυλάσσεται στις αποθήκες της ΕΦΑ Ιωαννίνων και κατανεμήθη προς μελέτη  ως εξής:

1. κεραμική Νεολιθικής και Εποχής του Χαλκού (κ. Κ. Ζάχος)

2. λίθινα τέχνεργα Παλαιολιθικής, Νεολιθικής και Εποχής του Χαλκού (κα Ν. Γαλανίδου)

3. Οστά ζώων των ιδίων περιόδων (κα Ν. Γαλανίδου) και

4.  κεραμική Κλασικών – Ελληνιστικών χρόνων (κα Β. Στάικου )

Η άδεια χορηγήθηκε  για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης με τους εξής όρους:

1. Να υποβληθούν συμπληρωματικά αιτήματα, σε περίπτωση διεύρυνσης της μελετητικής ομάδας. 2. Να κατατεθούν στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας αντίγραφα των δημοσιεύσεων που θα προκύψουν από τη μελέτη. 3. Να προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση της ΕΦΑ Ιωαννίνων από τους μελετητές, με κοινοποίηση στην ΕΠΣ, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στο υλικό. 4. Η πρόσβαση στο υλικό από τους μελετητές να γίνεται κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με την ΕΦΑ Ιωαννίνων . Η ΕΠΣ να ενημερώνεται για τον ακριβή χρόνο διενέργειας της μελέτης. 5. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να κατατεθεί ένα αντίγραφό της στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ξεκινάνε τα έργα ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας. Ανάσα η αποπληρωμή του δανείου για το Διοικητήριο

Στο  Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παραβρέθηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος , όπου απεύθυνε  σύντομο χαιρετισμό και ευχές […]

Δεν έχει κυριότητα επί δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει επί σειρά ετών.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Τριμελές Εφετείο Πατρών  το οποίο αφενός υιοθέτησε την πάγια νομολογία που στηρίζεται στο Ενετικό Δίκαιο  και αναγνωρίζει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *