Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Ιουλίου 2022

Γιώργος Γαβρίλης στον Prisma 91,6: “Ο Χαράλαμπος Καλός εκλέχτηκε δήμαρχος γιατί οι πολίτες δεν είδαν κάτι καινούριο στις άλλες παρατάξεις.”

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων έκανε στον Prisma 91,6 ο διαχειριστής της ιστοσελίδας meganisi news Γιώργος Γαβρίλης.

Αναφορικά με την επανεκλογή του Παύλου Δάγλα, είπε ότι τα κατάφερε μία χαρά, καθώς στον δεύτερο γύρο μπορεί να  εκλέχτηκε με 21 ψήφους διαφορά, ωστόσο στον πρώτο γύρο είχε μία σημαντική διαφορά η οποία στο δεύτερο γύρο εξανεμίστηκε, πάραυτα είναι μία σημαντική επιτυχία, τα κριτήρια της κοινωνίας είναι σοφά και σε Λευκάδα και Μεγανήσι, ανάμεσα στις επιλογές που τους δόθηκαν αυτές ήταν οι διέξοδοι.

Ο Γιώργος Γαβρίλης ανέφερε ο ήταν από αυτούς που δεν πίστευαν ότι ο Χαράλαμπος Καλός θα τα κατάφερνε να είναι δήμαρχος Λευκάδας, λέγοντας πως αν τον ρωτούσαμε πριν τρεις μήνες, θα απαντούσε ότι είμαστε τρελοί.

“Κατόπιν όλων αυτών που συνέβησαν υπάρχει εξήγηση, καθώς καμιά φορά οι εκλογές χάνονται και το βράδυ του Σαββάτου.”

Στο ερώτημα αν η εκλογή Καλού είναι συμπτωματική, απάντησε ότι είναι αποτέλεσμα το ότι δεν κατάφεραν οι άλλες παρατάξεις να πείσουν τον κόσμο ότι είναι καλύτερες.

Δεν είχαν κάποια πρόταση, ο κόσμος δεν είδε κάτι καινούργιο στις άλλες παρατάξεις και η μόνη διέξοδος ήταν αυτή, καθώς ο κύριος Καλός συγκρινόμενος με τους άλλους στα σημεία κέρδιζε.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ΔΙΑΥΛΟΥ και του επικεφαλής Κωνσταντίνου Γληγόρη, απάντησε ότι ενώ είχε όλη τη δυναμική των προηγούμενων μηνών, έκανε σοβαρά λάθη την τελευταία εβδομάδα.

“Κατά την άποψή μου, δεν κατάφερε να ορθώσει ικανό πολιτικό λόγο για να πείσει τους συντοπίτες του ότι μπορεί να τα καταφέρει ως δήμαρχο Λευκάδας και το ανέθεσε σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κλείσει τον κύκλο τους ως πολιτικά πρόσωπα στη Λευκάδα.

Ο κύριος Γληγόρης δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή στον πολιτικό λόγο που άρθρωσε, στην συγκέντρωση του, να πείσει αυτούς που περίμεναν να ακούσουν κάτι καινούργιο κάτι άλλο. Ο ίδιος δεν είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε το Δίαυλο με την ομάδα του μηχανικών, με την κοτσίδα του, με την επαναστατικότητα του, δεν είδαν αυτό αλλά ένα πισωγύρισμα και αυτό νομίζω του κόστισε, γιατί ο καθένας πρέπει να ψάχνει τι του έφτιαξε μήπως καταφέρει την επόμενη φορά το διορθώσει, γιατί εμείς που έχουμε δημόσιο λόγο αυτό θέλουμε από τον καθένα.

Στο ερώτημα ότι οι υποψήφιοι με εμπειρία τα πήγαμε πολύ καλά στο συνδυασμό του, απάντησε ότι έχουν πάντα ανθρώπους που τους ακολουθούν, ωστόσο έκοψε το ρεύμα, καθώς με αυτό έβαλε ταβάνι στις ψήφους.

Στον ισχυρισμό ότι η παράταξη του κυρίου Γλήγορη ήταν απέναντι από κομματικούς μηχανισμούς, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, απάντησε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί αν προσέξουμε τιμωρήθηκαν σε αυτές εκλογές.

Ούτε ο Θοδωρής Σολδάτος εκλέχτηκε δήμαρχος, ούτε και στην κοινωνία των πολιτών που έγινε μία προσπάθεια, είχαν τα ίδια θέματα με το Δίαυλο και δεν πήγε καλά η απόδοση του κύριου Λιβιτσάνου.

Οι δυνατότητες του ήταν για πολύ παραπάνω από το ποσοστό των 10%, στο επιτελείο τους όμως πρέπει να αναλογιστούν, εφόσον τους ακούγαμε στις ομιλίες τους να λένε ότι διεκδικούν να περάσουν στη δεύτερη Κυριακή,  να κάτσουν να αναζητήσουν τι φταίει.

“Να σου θυμίσω ότι υπήρξε και μία πικρία από τον γιατρό κύριο Παρασκευά, όποιος την εξέφρασε δημόσια και μέσω ραδιοφώνου, σε μια συνέντευξη  την οποία αναγκάστηκε να δώσει γιατί συνέβαιναν πράγματα στην παράταξη ιδιαίτερα προς το τέλος, υπήρχαν αντιπαλότητες και δεν άφησαν την παράταξη να περάσει πάνω από το 10%.”

Όσον αφορά την δημόσια τοποθέτησή του, ανέφερε ότι την δεδομένη χρονική στιγμή ο κύριος Παρασκευάς δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, και γιατί και εγώ θορυβημένος μίλησα μαζί του, διαπιστώνοντας ότι έχει υπάρξει μία πικρία από τη δική του πλευρά, για τα όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο, για αυτό και αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη.

Αναφορικά με την ήττα του Θοδωρή Σολδάτου, μία υποψηφιότητα που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, απάντησε ότι έμεινε εκτός, καθώς πήρε ένα ποσοστό στην πρώτη αναμέτρηση της Κυριακής, το οποίο πήρε πανελλαδικά η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή εξάντλησε τη δεξαμενή των κομματικών ψηφοφόρων, τουλάχιστον όπως φαίνεται φαινομενικά.

Στον δεύτερο γύρο αν το πάρουμε αριθμητικά το 33% των Λευκαδιτών ήθελαν τον Θοδωρή Σολδάτο, που σημαίνει ότι το 67% θα τον ήθελε, άρα αν έπρεπε να επιλέξει την δεύτερη Κυριακή, προτίμησε να συστρατευθεί εκεί που θεώρησε ότι κάποιο πρόσωπο Μπορεί να είναι πιο κοντά σε απόψεις του, αν και στην περίπτωση του Θοδωρή Σολδάτου, από την αρχή είπα ότι έπαιξε και ρόλο το πόσο μακριά είναι από την πόλη, δηλαδή η εντοπιότητα.

Όσο πιο κοντά ήταν ο υποψήφιος που θα ήταν δεύτερος, απέναντι στο Θοδωρή Σολδάτο στην πόλη, είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί Δήμαρχος.

Ο Θοδωρής Σολδάτος δεν θεωρείται ότι είναι παιδί της πόλης και αυτό αν δούμε πως ψήφισε η νότια Λευκάδα, η Λευκάδα που ήταν κοντά προς την πόλη, θα δεις ότι έχει μία βάση, καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων κινήθηκε με κριτήρια εντοπιότητας, όπως για παράδειγμα ο Χαράλαμπος Καλός που τον ξέρουμε είναι από τους Καρυώτες και όχι από τα Βουρνικά.

Επίσης εκτίμησε ότι η τελευταία ανακοίνωση του Θοδωρή Σολδάτου του έκανε πολιτική ζημιά, καθώς σίγουρα το έκοψε ένα 2%. Ο κόσμος πλέον δεν δέχεται το κατόπιν ενεργειών μου και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στην πολιτική εξουσία.

Αναλύοντας τα αίτια της ήττας του Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, απάντησε ότι ένας εν ενεργεία δήμαρχος μένει εκτός του δεύτερου γύρου, ξεκινώντας με έναν αριστερό λόγο, με πολλά νέα πρόσωπα.

Οι λόγοι είναι πολιτικοί, καθώς ο κύριος Δρακονταειδής πλήρωσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινωνία και σε αυτή την περίπτωση τιμώρησε την υπεροψία, τπν ισχυρισμό ότι εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθώς αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα όλης της προεκλογικής περιόδου.

Σε πολλές περιπτώσεις επί δημαρχίας του κ Δρακονταειδή έγιναν σωρεία παραβάσεων, προστίμων στους επαγγελματίες της Λευκάδας.

Αυτά έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση της εκλογικής γνώμης, καθώς από την πλευρά του κυρίου Δρακονταειδή δεν έβγαινε η εικόνα του δημάρχου της διπλανής πόρτας, αλλά κράτησε μια εικόνα που κοινωνία δεν το ήθελε, ήταν λίγο ως πολύ αντιλαϊκό.

Πολλές φορές μάλιστα έγινα και εγώ ίδιος αντικείμενο στοχοποίησης, καθώς δεν δεχόταν κριτική, θεωρώντας ότι πάντα έχουν το ηθικό πλεονέκτημα. Επίσης ο κύριος Δρακονταειδής πλήρωσε το γεγονός ότι δεν βρήκε λύση για τα σκουπίδια, ωστόσο ότι έγινε κάποιο έργο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, καθώς τον βρήκε και ο σεισμός.

Ο λόγος που δεν βγήκαν στο δεύτερο γύρο, έχει να κάνει και με τις συνεχείς παραιτήσεις στελεχών που έπαιξαν ρόλο, έφυγαν πολλά στελέχη της παράταξης τον οποίον ο κόσμος είχε αρκετή εκτίμηση, είχε ξεκινήσει με τον Ηλία Κοντογιώργη και άλλα στελέχη και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα του λογαριασμού.

Δεν είναι δυνατόν δύο μήνες πριν τις εκλογές να έχεις ξεσκίσει τον κόσμο για το που αφήνει το αυτοκίνητο του, δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην τον είχαν γράψει Λευκάδα, ειδικά αν είχε πινακίδα μη Λευκαδίτικη.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβρίλη ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν βρήκε διέξοδο και δεν εκπροσωπήθηκε και σε αυτές εκλογές, υπήρχε μεγάλη αποχή η οποία έφτασε περίπου 45%, λίγο λιγοτερο από το επιτρεπτό όριο για να μην ακυρωθούν οι εκλογές.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα, γιατί οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν δεν έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο πράγμα που θα δημιουργήσει ασυμφωνίες, αστάθειες κτλ.

Εκτιμώντας για το τι θα συμβεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο, με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής και όπως έχουν από πάνω από την αυτοδιοίκηση τους επιτρόπους και το παρατηρητήριο, λίγες είναι αποφάσεις που θα παίρνονται στα δημοτικά συμβούλια και θα μπορούν να έχουν ουσία.

Τα πάντα θα υποδεικνύονται από πάνω, λέγοντας ότι είναι σημαδιακό όπως η θητεία τον επόμενο δημάρχων θα είναι μέχρι το 2023, καθώς όλες οι νομοθεσίες για της συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλυτική ημερομηνία τότε.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *