Την τοπική πολιτική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Meganisi news Γιώργος Γαβρίλης.
Ο Γιώργος Γαβρίλης απάντησε για το λόγο που ανέβασε δημόσια ερωτήματα προς όλους τους υποψηφίους για τα σημαντικότερα ζητήματα του νησιού, λέγοντας ότι το σκεπτικό ξεκίνησε από το ερώτημα “πολιτική ανεξαρτησία” ή “πολιτική ανυπαρξία.””
“Όλοι οι υποψήφιοι λίγο ως πολύ βαφτίστηκαν ανεξάρτητοι και κάτω από αυτό το πρίσμα προχωράνε προς εκλογές.
Αν είσαι όμως ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άποψη, καθώς τα θέματα γύρω υπάρχουν και επειδή βλέπω ότι οι περισσότεροι δήλωσαν ανεξάρτητοι για να μην απαντάνε για τις κομματικές τους απόψεις, για αυτό το λόγο και φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο, με βάση τα προβλήματα που έχουν απασχολήσει και απασχολούν σήμερα την Λευκάδα, ή τουλάχιστον αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα πιο σοβαρά.”
“Η επικαιρότητα τρέχει, πριν λίγες μέρες έκλεισε η όγδοης Μεραρχίας και δεν είδαμε συγκεκριμένες θέσεις από τους υποψηφίους.
Δεν βγήκε κανείς με κάποιο δελτίο τύπου να πάρει θέση για το θέμα, για το πώς θα το έκανε ο ίδιος αν ήταν δημοτική αρχή και τι διαφορετικό θα έκανε από όσα έχει κάνει ο Δρακονταειδής.”
Το διακύβευμα για τους υποψηφίους είναι ποια είναι η δική τους πρόταση, απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής, καθώς με αυτά τα κριτήρια θα τους κρίνει ο κόσμος.
Θα πρέπει να μας πουν, τι διαφορετικό θα έκαναν, από όσα δεν έκανε καλά η διοίκηση Δρακονταειδή και μέχρι στιγμής δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο δελτίο τύπου σε συγκεκριμένα πράγματα, στα οποία να μας λένε ότι δεν τα έκανε καλά ο δήμαρχος και εμείς θα τα κάνουμε διαφορετικά.
Ακόμα και στα σκουπίδια δεν έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα πράξουν στην μεταβατική περίοδο των απορριμμάτων, λέγοντας ότι όποιος ενδιαφέρεται να αναλάβει το δήμο, θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει κάποιες επαφές με τους όμορους δήμους και να ενημερωθεί για το θέμα αυτό.
“Ακούγοντας μάλιστα την παρουσίαση του κυρίου Σολδάτου, μας είπε να μην περιμένουμε θαύματα, κάτι που μας λέει και αυτή η Δημοτική Αρχή. Επίσης άκουσα ότι είναι υπέρ της ζεύξης, κάτι που συμβαίνει και με την υπάρχουσα δημοτική αρχή έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα.
Δεν μπορώ να δω με ποιο κριτήριο θα πάει κάποιος να πει ότι δεν θα ψηφίσω την παρούσα δημοτική αρχή, θα την αλλάξω, εκτός από το κομματικό που το έχουν όλοι απεμπολήσει για να ψηφίσει με κομματικά κριτήρια.”
Τα προβλήματα τρέχουν, ένα θέμα για παράδειγμα που δεν πέρασε καθόλου από τη Λευκάδα και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο, είναι η ένταξη περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών για το Μεγανήσι, Κάλαμο και μέρος του Καστού.
“Το θέμα αυτό, μαζί με κάποια άλλα πράγματα έφεραν τη δημοτική αρχή στην εξουσία και σήμερα δεν μιλάει κανένας, δεν ασχολείται κανείς με την περίπτωση αυτή.
Γύρω μας έχουμε την εξόρυξη πετρελαίων, πολίτες φτιάχνουν ομάδες ενάντια σε αυτό και όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να τοποθετηθούν για το θέμα.
Η Λευκάδα έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα, υπάρχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, έχει τρομερό πρόβλημα ποιότητας ζωής, δεν υπάρχουν πάρκινγκ, πριν κανένα μήνα ωστόσο είχαν ταράξει τον κόσμο στις κλήσεις.
Επειδή μιλάνε όλοι οι υποψήφιοι μιλάνε για ανάπτυξη, για δημιουργία λιμανιών, ωστόσο να υπενθυμίσω ότι πριν μερικές μέρες δυσκολευτήκαμε να βρούμε έναν άνθρωπο που είχε πέσει στη θάλασσα, από την βρώμα που υπήρχε, καθώς περνούσαν από πάνω του ένα σωρό πλεούμενα, μήνα Φεβρουάριο και δεν υπήρχε ορατότητα στα 6 μέτρα νερό, αν θελήσετε να δημιουργήσετε αυτή την ανάπτυξη, με την δημιουργία Μαρίνων τι θα κάνετε με το περιβάλλον;”
Δεν πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην ανάπτυξη; Θα πρέπει να μπουν σαφή όρια σε αυτή την ανάπτυξη η οποία πρέπει να βοηθήσει το Λευκαδίτη στην ποιότητα ζωής του και να μη γίνονται όλα για το χρήμα και αυτά τα πράγματα οι υποψήφιοι πρέπει να διευκρινίσουν.
Σχετικά με το ερωτηματολόγιο, ο Γιώργος Γαβρίλης επειδή το έχει υποβάλει στους υποψηφίους και δεν έχει πάρει ούτε μία απάντηση.
Μάλιστα ένας υποψήφιος που απάντησε του είπε ότι όλα αυτά που ζητάω είναι πάρα πολλά, λέγοντάς του ότι ωστόσο αυτά είναι που θα κληθεί να διαχειριστεί, προτείνοντας του να τα βάλει σε κατηγορίες και να απαντήσει.
Στον προβληματισμό που ακούγεται κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο ότι για τα μεγάλα προβλήματα όπως τα απορρίμματα, σε μεγάλο βαθμό η λύση έρχεται από το υπουργείο, ανέφερε δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος για τον Λευκαδίτη να πάει να ψηφίσει.
Επίσης θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το που θα δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ, καθώς μέσω αεροδρομίου αν αρχίσουμε να φέρνουμε αυτό τον κόσμο που λένε, αν δημιουργήσουμε μαρίνες για να φέρνουν τα megayacht, σημαίνει ότι θα δεχτούμε έναν όγκο τουρισμού τεράστιο και πρέπει να μας πουν πώς θα το διαχειριστούμε κι αν υπάρχει τρόπος.
Γνωρίζουμε ότι στη Λευκάδα δεν υπάρχει οικιστικό σχέδιο ανάπτυξης, ο καθένας φτιάχνει και χτίζει ότι θέλει όπου θέλει.
Δεν αλλοιώνεται το περιβάλλον αν στα γύρω νησάκια που θέλεις να τους κάνεις κρουαζιέρα, αρχίζεις και τα χτίζεις από βράχο σε βράχο; Δεν πρέπει να βάλεις ένα όριο να κάνεις χωροθέτηση;
Επίσης δεν πρέπει να διαφυλάξει στους Ελαιώνες σου, τον παραγωγικό σου ιστό, να αναβαθμίσει στην Ορεινή Λευκάδα η οποία εγκαταλείπεται και πεθαίνει και θέλουμε να μας πούνε πως θα το κάνουν.
Αυτό το όραμα θέλω να μου εξηγήσουν οι υποψήφιοι, πώς θα το κάνουν διαφορετικά ώστε να μην καταστραφεί το περιβάλλον και οι άνθρωποι που μένουν στη Λευκάδα να έχουν μία Α ποιότητα ζωής, χωρίς να τους στριμώχνεις.
Θέλω να μας απαντήσει η κάθε παράταξη πώς φαντάζεται τη Λευκάδα μετά από πέντε και δέκα χρόνια;
Ο σχεδιασμός της Λευκάδας όταν πραγματοποιήθηκε εδώ και 10 χρόνια, είναι για ένα συγκεκριμένο όγκο πληθυσμού, όντως αυτός έχει τριπλασιαστεί, γιατί μας πρόλαβαν τα γεγονότα και δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε.
Αυτό που λέει ο Θοδωρής Σολδάτος, ότι θα βάλουμε τις βάσεις για το αύριο, θα έπρεπε να έχει γίνει προχθές.
Το θέμα είναι όλα όσα γίνονται να είναι προς όφελος του συνόλου.
Μάλιστα έφερε για παράδειγμα την επένδυση στο Σκορπιό, λέγοντας ότι δεν είναι ενάντια σε επενδύσεις.
Μάλιστα θυμίζοντας στη φασαρία που έγινε για το νερό που θα έπαιρνε το Μεγανήσι από την Βαυκερή και τις φωνές κάποιων τοπικιστών που έλεγαν ότι τους παίρνουμε το νερό, είχε γίνει ολόκληρη κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μας υποχρέωσαν να βάλουμε ένα ρολόι σε γεώτρηση που έγινε με δικά μας έξοδα και με δικά μας έξοδα συντηρείται και παίρνουμε 120 χιλιάδες κυβικά νερό την καλοκαιρινή περίοδο.
“Σε δύο έγγραφα που σου έχω αποστείλει είναι δύο άδειες νερού για το Σκορπιό η οποία είναι περίπου στο μισό της κατανάλωσης του Μεγανησίου περίπου 60 χιλιάδων κυβικών δυναμικότητας. Θα πρέπει να μάθουμε πόσα χρήματα παίρνει τοπική κοινωνία από αυτή την άδεια, καθώς εμείς σαν Μεγανήσι αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρχει, ισονομία, ισοπολιτεία, τα πάντα. Πρέπει η κοινωνία να παίρνει κάτι σε όσους κάνουν επενδύσεις, γιατί αν δεν παίρνει θα μένει στη μιζέρια και στη φτώχεια.”
Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη μιζέρια και τη φτώχεια γιατί έχουμε αυτό τον υπέροχο τόπο και αυτό που λέω δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό.
Αυτό που λέω είναι να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να ζήσουμε και πρέπει να μάθουμε πώς αυτές οι παρατάξεις είναι διατεθειμένες ακόμα και με κόντρα την κυβέρνηση και όσα τους έρχονται από πάνω να το πραγματοποιήσουν.
Το θέμα δεν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, καθώς ιδιωτική είναι και η Μαρίνα και ο δήμος εισπράττει και πολύ καλά κάνει.
Πρέπει να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλη την κοινωνία, γιατί ζούμε σε ένα μοναδικό τόπο, αν θέλουμε να το καταστρέψουμε να το καταστρέψουμε αλλά να ζήσουμε όλοι.