Αποτελεί μη αναστρέψιμη επέμβαση στο χώρο, πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνικό έργο που θα κατασκευαστεί εντός περιοχής natura που σημαίνει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής του όσο και μετά με την ολοκλήρωση και την πλήρη λειτουργία του.
Τα λιμενικά έργα που συνοδεύουν το έργο για την ΄προσέλκυση μεγαλύτερων σκαφών κρίνονται εκτός κλίμακας τοπίου με δεδομένο την επιπεδότητα της περιοχής ενώ ενδέχεται να είναι εκτός αποδεκτότητας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Η κατασκευή της δεν λαμβάνει υπόψιν της την φέρουσα ικανότητα του τόπου σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού.
Θ΄αυξήσει την επισκεψιμότητα των τουριστών μέσω της ευκολίας που αυτή παρέχει , θα επιβαρύνει όμως την περιαστική ανάπτυξη της πόλης της Λευκάδας σε τέτοιο βαθμό ελλείψει του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου.
Αναμένεται να μετατοπίσει το κέντρο της πόλης (σε μια περιοχή που ανήκει στην συντριπτική της πλειοψηφία στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στο Υπερταμείο) δημιουργώντας συνθήκες ανταγωνισμού με την παραδοσιακή αγορά και την υφιστάμενη παραλιακή ζώνη.
Θα πυροδοτήσει την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ ο επισκέπτης θα εισέρχεται στο νησί έχοντας στο οπτικό του πεδίο ένα ουδέτερο αστικοποιημένο περιβάλλον, όμοιο με εκείνα της Ηπειρωτικής Ελλάδας και εν τέλει η αστική διάχυση και η κατασκευή της Υποθαλάσσιας ως παράγοντας άμεσης ενίσχυση αυτής, υπονομεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και τον ποιοτικό τουρισμό που επικαλούνται, αφού επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου, τα βασικά δηλαδή πεδία διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων και μακροπρόθεσμης προσέλκυσης επισκεπτών.
Τώρα γιατί επανήρθε κι εγκαταλείφθηκαν οι ηπιότερες μορφές σύνδεσης με την Αιτωλοκαρνανία, ας μας εξηγήσουν οι πρωταγωνιστές κι αυτής της κυβίσθησης!
(Αντλήθηκαν απόψεις από μεταπτυχιακή εργασία γνωστής καταξιωμένης Λευκαδίτισσας Αρχιτέκτονα)