Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Σεπτεμβρίου 2021

Μαθητές των Λ.Τ Μεγανησίου θα βρεθούν εκεί που γράφεται η Ιστορία…

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN  για μαθητές από το Μεγανήσι και την Λευκάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN, αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Εγκατεστημένο στα Γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη, ιδρύθηκε το 1954 συγκεντρώνοντας ειδικούς από 12 ιδρυτικά μέλη κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Το CERN αποτελεί μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός κοινού οράματος.Η έρευνα που γίνεται στο CERN χαρακτηρίζεται ως Έρευνα Μεγάλων Στόχων (Big Science), αυτή, δηλαδή, για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτείται η συμβολή πολλών κρατών.

Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκαλύπτουν τους νόμους της φύσεως.

Οι μαθητές που συνοδεύονται από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων τους θα έχουν την ευκαιρία   να μάθουν από κοντά για τη λειτουργία αυτού του Κέντρου και θα ξεναγηθούν στους χώρους και στα εργαστήριά του, αλλά και θα περιηγηθούν στις πόλεις και τα αξιοθέατα της Ιταλίας αλλά και της πανέμορφης Ελβετίας – δηλαδή στη Γενεύη, στη Λωζάννη κ.α.

Το μορφωτικό όφελος από μια τέτοια εκδρομή, είναι μοναδικό – πολύ περισσότερο που δεν έχει κανείς εύκολα την ευκαιρία να επισκεφθεί ατομικά το CERN, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελβετία. Όλα τα παιδιά θα γοητευτούν από τον πολιτισμό, τα τοπία (λίμνες και Άλπεις) και της υψηλής αισθητικής πόλεις της Ελβετίας, ενώ όσα θέλουν να σπουδάσουν φυσικές επιστήμες θα μάθουν πολλά, και για τις ερευνητικές εφαρμογές αυτών των επιστημών.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *