Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Σεπτεμβρίου 2021

Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν : “Πάρκαραν” το “άλογο” πίσω από το “κάρο” για την επένδυση στο Σκορπιό

Φαίνεται  να ξέχασαν ότι η άδεια δόμησης έχει ήδη εκδοθεί !

Περισσότερο η συζήτηση του θέματος για να αποκατασταθούν οι  “εσωπαραταξιακές” ισοροπίες, παρά ουσίας  η απόφαση για την επένδυση στον Σκορπιό που είτε με είτε χωρίς την σύμφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η ΜΠΕ  βαίνει προς άμεση έγκριση  αφού έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και πραγματοποιείται με διαδικασίες fast  track .

Καμμία λοιπόν από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε καν αυτή της ασφαλιστικής νομοθεσίας αφού η επένδυση βρίσκεται κάτω από ειδικό φορολογικό και νομικό καθεστώς. “Διακοσμητική” επίσης και η παρουσία του δημάρχου Μεγανησίου αφού επί της ουσίας το θέμα της ΜΠΕ ποτέ δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μεγανησίου.

Καταλαβαίνουμε την δύσκολη θέση  των αιρετών ,   ελέω εκλογών, όμως επί της ουσίας βρίσκονται εξαιτίας πολιτικών επιλογών της κεντρικής κυβέρνησης με την “πλάτη στον τοίχο” ως αναφορά τις επενδύσεις (πετρέλαια, υδατοκαλλιέργειες, τουριστικά θέρετρα κτλ) στην περιοχή μας. Κι όσο “σφίγγουν τα λουριά”  με την χρηματοδότηση της χώρα και την έξοδο στις αγορές, τόσο ο ρόλος τους θα γίνεται ολοένα πιο  “διακοσμητικός'” και  ο μακρύς κατάλογος των ακινήτων που θα περνούν στο  “Υπερταμείο” ολοένα θα μεγαλώνει!

Τώρα όσο για  την “καπιταλιστική ανάπτυξη” στις λεγόμενες  ¨ελεύθερες οικονομικά ζώνες”   και  το θέμα  “σεβασμός προς το περιβάλλον” ,  ας με γαργαλήσει κάποιος γιατί έχω τα χέρια μου πιασμένα με την πληκτρολόγηση του άρθρου !

Το δελτίο τύπου  που μας έστειλαν έχει ως εξής:

“Θετικά, αλλά με προϋποθέσεις, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο I.N. για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο Σκορπιό

Θετικά ,αλλά με πέντε (5) προϋποθέσεις, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την επένδυση, κατασκευή & λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP EXCLUSIVE CLUB στη νήσο Σκορπιό.

Οι πέντε (5) προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι οι εξής:

1.Προστασία των χαρακτηριστικών Natura και στο χερσαίο τμήμα και στο θαλάσσιο και συγκεκριμένα απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στην από 02.11.17 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

2.Προτεινόμενος συντελεστής δόμησης 0,03, όπως προβλέπεται στην πρόταση ΣΧΟΟΑΠ δήμου Μεγανησίου, υπολογιζόμενος επί των μη δασικών εκτάσεων.

3.Κατάργηση κάθε απόφασης που εμποδίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ειδικά κατάργηση της απόφασης 2132-18/3967/15(08.09.15) του Λιμεναρχείου Λευκάδας.

4.Εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού που αποτελούν δημόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Ρητή αναφορά για το συγκεκριμένο στις όλες εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο.

5.Έκφραση γνώμης του Φορέα Διαχείρισης Εκβολών Αχελώου και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για το σύνολο της παρέμβασης και γνωμοδότηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την προστασία των πουλιών.

 

Η θετική εισήγηση του περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με γνώμονα:

 

α) Τη θετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΙΝ στη Λευκάδα, αριθ. αποφάσεως 94051/14525/2-01-2017) για  τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού Σχεδιασμού Στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

β) Τις αρχές της Περιφερειακής Αρχής για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την προστασία και σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών

γ) Την προϋπόθεση της διατήρησης της βιοποικιλότητας λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Natura 2000

δ) Την κατάταξη του Σκορπιού στην κατηγορία των «μικρών νησιών με προβλήματα ανάπτυξης»  και χωρική ενότητα με ήπια ανάπτυξη και ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ε)Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ιδιαίτερα της νομοθεσίας για την απασχόληση αλλοδαπών”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ευρω-βόμβα στο πάρτι των σκουπιδιών

Ακυρώνονται οι χρηματοδοτήσεις σε 11 Περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Ιονίων “Φρένο”  στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *