Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2023

Το ιστορικό του οικοπέδου στα Βαρδάνια. Το “κακό” ΤΑΪΠΕΔ και το “καλό” Υπερταμείο

Ζητήματα αξιοπιστίας δικιάς μας και των άλλων

Η ιστορία με την έκταση στα Βαρδάνια πάει αρκετά πίσω στο χρόνο και σε όσους ηθελημένα η αθέλητα υπήρξε διαγραφή της πρόσφατης μνήμη ας μας χρησιμοποιήσουν για download.

Mάιος 2013 :Προστατευόμενη έκταση-φιλέτο 31,35 στρεμμάτων στη θέση Βαρδάνια της Λευκάδας, που ανήκει στο δήμο, μεταβιβάστηκε με εισήγηση του «τσάρου» Στουρνάρα στο Ταμείο… ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.

Ενας «πόλεμος» ξεκινά στη Λευκάδα ύστερα από την απόφαση της διυπουργικής για τις αποκρατικοποιήσεις, να μεταβιβάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ακίνητο του δήμου το οποίο βρίσκεται σε περιοχή NATURA, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Χωρίς αντάλλαγμα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις ενταγμένες στο δίκτυο NATURA ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόκειται για προνομιακή έκταση 31,35 στρεμμάτων στη θέση Βαρδάνια που ανήκει στο Δήμο Λευκάδας από την εποχή της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και συμπεριλαμβάνεται στα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από την απόφαση της διυπουργικής (ΦΕΚ 1020/25-4-2013).

Σύμφωνα με αυτήν, πάνω από 2.700 στρέμματα βρίσκονται στο Ιόνιο. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα, οι περισσότερες είναι παραθαλάσσιες, εφαπτόμενες ή εντός περιοχών προστασίας NATURA και χαρακτηρισμένες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, αυτές οι περιοχές μπορούν κατ’ εξαίρεση να οικοδομούνται με υψηλότερους συντελεστές δόμησης.

Αθλητικό κέντρο

Στο επίμαχο ακίνητο, από τον Ιούλιο του 2007 δρομολογήθηκε έργο του δήμου για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου, συμβατικού ποσού 2.770.179 ευρώ και μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 2.882.249 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, Περιβάλλοντος, Ε. Λιβιεράτο, και Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, τόσο το συγκεκριμένο «φιλέτο» όσο και πλήθος άλλων περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.

Η απάντηση των δημοτικών αρχών στις ενέργειες της διυπουργικής υπήρξε άμεση, καθώς σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεκλήθη στις 15 Μαΐου εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση όλων των παρατάξεων στην απόφαση μεταβίβασης.

«Η συγκεκριμένη πράξη είναι παράνομη» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο τότε  δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Αραβανής. «Δεν πρόκειται για περιουσία του Δημοσίου που πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε λόγο σαν τοπική κοινωνία και δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για υφαρπαγή της δημοτικής περιουσίας και εκχώρησής της στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς έχουμε χαρτιά και νόμους που αποδεικνύουν ότι η έκταση είναι δημοτική».

Το ακίνητο παραχωρήθηκε στο δήμο με το νόμο ΨΞΣΤ «περί διανομής περιουσίας Λευκάδας» στις 15/4/1900, ο οποίος φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Α’. Το 1997 δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο βάσει του παραχωρητηρίου και το 2008 καταγράφηκε ως περιουσία του δήμου. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. απέρριψε το 2006 αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών) για εγγραφή του ως περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Η ΚΥΔ ξαναπροσπάθησε να το εγγράψει ως δημόσια περιουσία το 2008. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στην υπηρεσία να το διεκδικήσει με αγωγές σε περίπτωση που θεωρεί ότι είναι περιουσιακό της στοιχείο, τελικώς δεν ακολουθήθηκε η δικαστική οδός.

Τότε   η ΚΥΔ Λευκάδας προσέφυγε με αίτημά της στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητώντας διόρθωση του κτηματολογίου με διοικητική πράξη, διαδικασία που θα αναλάβει να προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ. «Προσπαθούν να αλλάξουν το δικαιούχο κατά τρόπο τελείως παράνομο» τόνιζε  ο δήμαρχος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει σταλεί εξώδικο στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με το οποίο προειδοποιείται η εταιρεία να μην προχωρήσει σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου με διοικητική πράξη, διότι «προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται δικαστική πράξη».

Η δημοτική αρχή προτίθεται να κινήσει δικαστική διαδικασία τόσο κατά της υπουργικής απόφασης όσο και κατά του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, στην οποία του γνωστοποιεί ότι «ο δήμος θα προστατεύσει με κάθε μέσον τα περιουσιακά του δικαιώματα και ο λαός της Λευκάδας δεν θα επιτρέψει ποτέ με διοικητική πράξη αμφιβόλου νομιμότητας και με παράκαμψη της δικαστικής οδού να του στερήσουν περιουσιακά στοχεία που κατέχει επί 150 χρόνια».

«Οσο όσο»

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν  η τοποθέτηση της παράταξης «Ολοι για τη Λευκάδα»τότε (παράταξη που διοικεί τον δήμο σήμερα), που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ζήτημα:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1020/25-4-2013, το οποίο υπογράφεται από τους υπουργούς: Οικονομικών (Ι. Στουρνάρας), Ανάπτυξης (Κ. Χατζηδάκης), Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος), Περιβάλλοντος (Ε. Λιβεριάτος) και Τουρισμού (Ό. Κεφαλογιάννη), «Μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ‘’Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) Α.Ε.’’ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με των επ’ αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων».

Συνολικά μεταβιβάζονται στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 2700 στρεμ. στα Ιόνια.

       Μεταξύ αυτών των ακινήτων, συμπεριλαμβάνεται και το ΑΒΚ 129 δημόσιο κτήμα που βρίσκεται στη περιοχή Βαρδάνια, έκτασης 31,35 στρεμ .

Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα» που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι παραθαλάσσιες, εφαπτόμενες ή εντός περιοχών προστασίας NATURA και χαρακτηρισμένες ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, καθώς και για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.

Ο στόχος αυτής της μεταβίβασης είναι προφανής.

► Μετά την εκποίηση μαρίνων και νησιών.

► Μετά την, προ των πυλών, παραχώρηση αεροδρομίων και λιμανιών.

► Μετά τις offshore εταιρείες που κατέχουν το 15% της έκτασης του Μεγανησίου,

έφθασε η ώρα για τα κοράκια των χρηματιστικών Funds να βάλουν χέρι, με τιμές όσο-όσο, και με fasttrack διαδικασίες στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο “αναπτυξιακό” νόμο, αυτές οι περιοχές μπορούν κατ’ εξαίρεση να οικοδομούνται με υψηλότερους συντελεστές δόμησης, αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον.

       Οι συνέπειες για την περιοχή και γενικότερα την πόλη, για λόγους περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αναπτυξιακούς και άλλους θα είναι καταστροφικές. Μη λησμονούμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι εντός περιοχής NATURA. Μπορεί, για παράδειγμα, να φαντασθεί κανείς ένα τεράστιο ξενοδοχείο στη θέση του σημερινού γαλήνιου τοπίου;

Αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους, για τη Λευκάδα που ξέρουμε.

Τι θα πάρει μετά σειρά; Μήπως ο βιότοπος των ιχθυοτροφείων (ιβαριών);       αναρωτιόνταν ορθώς τότε η παράταξη που διοικεί τον δήμο Λευκάδας σήμερα !

Και ναι καθώς φαίνεται  πήρε σειρά ο Βιότοπος των Ιχθυοτροφείων, αφού από τα 31, 5 στρέμματα που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος  και που πήγαιναν μέχρι την στροφή της Αγίας Μαρίνας προστέθηκαν στην διεκδίκηση χωρίς οι Λευκαδίτες ν΄αντιληφθούν το παραμικρό άλλα 31 στρέμματα της γύρας-δυτικών ιχθυοτροφείων. Μάλιστα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό έχει κριθεί η ιδιοκτησία τους και προς αυτό τον λόγο αποσκοπεί το δημοσίευμα ώστε η κοινωνία να μπει εμπρός (όπως έπραξε με το ΤΕΙ και την ΕΥΔΑΠ).

«ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της µε αριθ. 56ης/2017 Συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής του ∆ήµου Λευκάδας Αριθ. Απόφ: 394/2017                                                                                                                                                                                                      Μετά από διαλογική συζήτηση, η Ο.Ε.  αφού άκουσε τον Πρόεδρό της και έλαβε υπόψη της: – Το άρθρο 72 του Ν.3852/10.              – Την παραπάνω εισήγηση, οµόφωνα αποφασίζει:   Χορηγεί εντολή στην δικηγορική εταιρεία **************και στην δικηγόρο ********, από κοινού ή χωριστά, να εκπροσωπήσουν  τον ∆ήµο Λευκάδας κατά την δικάσιµο της 19ης.1.2018 και σε κάθε µετ’αναβολή δικάσιµο ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας όπου εκδικάζεται η από 11.09.2017 (αρ. κατάθεσης 27/2017) αυτοτελής πρόσθετη παρέµβαση της « ΕΤΑ∆ ΑΕ» υπέρ του ΤΑΙΠΕ∆ κατά εκτός των άλλων και του ∆ήµου Λευκάδας και η οποία αφορά εκκρεµή εµπράγµατη διαφορά ενός ακινήτου εκτάσεως 60.988,13 τ.µ. στην θέση Βαρδάνια-Γύρα-∆υτικό Ιχθυοτροφείο και εν γένει να πράξουν ό,τι απαιτείται για την υποστήριξη των συµφερόντων του ∆ήµου Λευκάδας καταθέτοντας προτάσεις, προσθήκη αντίκρουση κτλ.»

Για να δούμε όμως τι έγραφε εδώ  στο προσωπικό του ιστολόγιο , ο σημερινός αντιδήμαρχος Λευκάδας, αποδεικνύοντας πως η ιστορία επαναλαμβάνεται την δεύτερη φορά έως φάρσα, σχετικά με τα δήθεν  “λάθη” που είχαν γίνει στην παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων  αναφερόμενος στον τότε Βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδωρή Σολδάτο και κάντε τους σχετικούς συνειρμούς με τους ΚΑΕΚ σήμερα και με τις δηλώσεις του ιδίου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, έγραφε λοιπόν τότε:

“1. Επί της ουσίας.

α) Σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η χώρα οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, (Γη, Υποδομές, Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο), μεταβιβάζοντας αρχικά μέχρι 31-12-2013, συγκεκριμένο αριθμό εξ’ αυτών, στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αλήθεια αυτές είναι υποχρεώσεις ή υποταγή; Ποιοι τις δημιούργησαν; Ποιοι τις ψήφισαν, γιατί και πόσοι από αυτούς τις διάβασαν πριν τις ψηφίσουν;

Για το ΤΑΙΠΕΔ π.χ.επειδή δεν πρόλαβαν μέχρι τέλος του χρόνου να πιάσουν το «στόχο», ξεπουλούν ότι βρουν πρόχειρο, αναστατώνοντας κοινωνίες ολόκληρες; Έξοχα…

γ) Η εικόνα ειδικά των ακινήτων που μεταβιβάζονται, στηρίζεται στη βάση δεδομένων της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, (ΚΕΔ), η οποία είναι ελλιπής. Αυτός είναι ο λόγος που στο ΦΕΚ μεταβίβασης, το ακίνητο ΑΒΚ 75 της Λευκάδας, εμβαδού 558,6 στρεμμάτων, όπως και τα άλλα δύο στη Βασιλική, χαρακτηρίζονται ως Γη, δηλαδή χωρίς κτίσματα, κάτι που προφανώς δεν ισχύει και θα διαπιστωθεί εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, μετά το νομικό και τεχνικό έλεγχο.

Αν είναι δυνατόν! Η βάση δεδομένων της ΚΕΔ έχει ακόμη τα σχολεία της πόλης, γη; Τον Βιολογικό καθαρισμό το ίδιο; Το ΚΤΕΛ; Τη Μαρίνα;

Έτσι το προσπερνάμε αυτό κ. βουλευτά; Θαρρώ πως σαν δικαιολογία είναι, τουλάχιστον, αστεία!

Εξ όσων γνωρίζω, και γνωρίζω κάποια πράγματα, σε κάθε μεταβολή επί της περιουσίας του Δημοσίου η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ενημερώνει το Υπουργείο και, μέσω αυτού,  το φάκελο του Δημοσίου κτήματος.

Εν πάσει περιπτώσει, αφού δεν ήξεραν, αφού δεν εμπιστεύονταν την ΚΕΔ , γιατί δεν ρώταγαν πριν την παραχώρηση την τοπική Κτηματική υπηρεσία; Τόσο δύσκολο ήταν;

ε) Η προς αξιοποίηση γη, που ενδεχομένως θα προκύψει μετά το νομικό και τεχνικό έλεγχο των τριών ακινήτων της Λευκάδας, περιορίζεται στα λίγων στρεμμάτων οικόπεδα του δημοσίου, που βρίσκονται στο ΑΒΚ 75 και εφόσον κριθεί σκόπιμη η αξιοποίησή τους, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν του γεωτεμαχίου έχει οικοδομηθεί και καλυφθεί με τη διάνοιξη δρόμων, ενώ τα δύο ακίνητα της Βασιλικής δεν υφίστανται, μετά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, τη διάνοιξη τμήματος του παραλιακού πεζόδρομου και την επικείμενη διάνοιξη του υπολοίπου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σκέτη παράνοια έτσι; Ένα πολύ σοβαρό κράτος, πολύ οργανωμένο και απίστευτα δημιουργικό… Ρε μπας και κοροϊδεύουν τους .. «κουτόφραγκους» οι δικοί μας οι … «μάγκες»;”

Τριάντα στρέμματα παραπάνω και 79 νέα ακίνητα περισσότερο διεκδικούν από τους Λευκαδίτες , τι σημασία αν είναι  δημοτική ή δημόσια περιουσία, είναι περιουσία που τους ανήκει .

Γι άλλη μια φορά φαίνεται ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε κανέναν παρά μόνο τους εαυτούς μας. Αρκετά με τους αντιπροσώπους μας. Αποδεικνύονται πάντα ‘λίγοι’. Αν πραγματικά θέλουμε η έκταση στα Βαρδάνια να παραμείνει δική μας πρέπει οι ίδιοι να παλέψουμε. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τέτοια λύσσα για οτιδήποτε ανήκει στο λαό (είτε αυτό είναι εργατικό δικαίωμα είτε υλικό αγαθό) που αν το οικόπεδο αποδειχθεί δημοτικό μπορεί να παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το Δήμο !

Αντλήθηκαν πληροφορίες Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, της Νάντιας Βασιλειάδου με τίτλο:

Πωλείται… NATURA μέσω ΤΑΙΠΕΔ

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“verba volant, scripta manent”*

Ενεργοποιεί (την από Μαϊου υποβαλλόμενη) παραίτησή του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Την είδηση είχε δώσει το meganisinews τον περασμένο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights