Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τέλος εποχής για τα δημοτικά ιχθυοτροφεία στην Λευκάδα

Στο Υπερταμείο περνούν με απόφαση των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ελάχιστες πλέον οι ελπίδες  ν΄ανατραπεί η απόφαση στο ΣΤΕ

Τα  Ιχθυοτροφεία Λευκάδας- αποτελούνται από δύο ιχθυοτροφεία

Το μεγάλο ιβάρι (Αυλίμων ή Αυλαίμων που είναι νεότερο και το μικρό ιβάρι (Παλιώνι). Τα αλιεύματα αυτών είναι  κέφαλοι, μυξινάρια, γάστροι , μαυράκια και μαυροκούνια. Από τους κέφαλους (μπάφες) παίρνουμε και το αυγό που μετά από επεξεργασία γίνεται αυγοτάραχο. Τσιπούρες, λαυράκια, σάλπες, σαργοί, σαργομύτες, κοτσομούρες, γλώσσες, σπάροι, γαρίδες , χέλια μουρμούρες και κάποια άλλα είδη σε μικροποσότητες.

Στα ιχθυοτροφεία είναι συνδιοκτήτης και ο δήμος Μεγανησίου με ποσοστό 6%. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση ήταν ζημιωγόνα  με ευθύνη των εκάστοτε δημοτικών αρχών, οι οποίες στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν την παραχώρηση τους σε ιδιώτες για παρόμοια ή άλλη χρήση.

Με την απόφαση 485/2016 το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφάσισε:

Τη  μετατροπή της Λιμνοθάλασσας  Παλαιό σε  σε Ιχθυοτροφικό – Οικοτουριστικό Πάρκο και την εκμίσθωση του Αυλαίμωνα.

Η απόφαση σήμανε συναγερμό στην  ΕΤΑΔ ΑΕ και μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας κινήθηκε ενάντια στα σχέδια του δήμου διεκδικώντας την ιδιοκτησία των ιχθυοτροφείων και τελικά όλα δείχνουν πως την κερδίζει.

Τα δημοτικά ιχθυοτροφεία της Λευκάδας , ιστορικά και μόνο μέχρι σήμερα θ΄αναφέρονται  στις επόμενες γενιές  ως τέτοια. Η τύχη τους  δεν είναι να συνεχίσουν την λειτουργία τους ούτε κάτω από νέα ιδιοκτησία.  Τα σχέδια πάνε πολύ πίσω στο χρόνο και είναι συνδεδεμένα άρρηκτα  με την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης.

Μαρίνα  megayacht θα γίνουν , αυτή είναι η μοίρα τους. Όσο για το περιβάλλον , έχουν ήδη εφευρεθεί οι λεγόμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκεί να δείτε πόσο όμορφα θα δέσουν οι κορμοράνοι αναπαυόμενοι στις κεραίες από τα radar των πολυτελών σκαφών.

Τώρα για τις αποφάσεις των  δημοτικών αρχών σε Λευκάδα και Μεγανήσι , καλύτερα να μην της σχολιάσω. Μου θυμίζουν εκείνο το παλιό καλό ανέκδοτο με το  “ολίγον έγκυος”. Ένα είναι σίγουρο ,  δεν μπορούν , δεν θέλουν  ή αρνούνται ν΄ αντιδράσουν προσκολυώμενοι στις καρέκλες.

Κρίμα, μεγάλο κρίμα !

 

 

23 Shares

Σχετικά άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης από Συλλόγους και Ομοσπονδίες Επτανησίων στις δοκιμαζόμενες από τον σεισμό Κεφαλονιά και Ιθάκη

ΨΗΦΙΣΜΑ Εμείς οι παρακάτω Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Ενώσεις – Σύνδεσμοι και Ομοσπονδίες των Επτανησίων Αττικής που συγκεντρωθήκαμε σήμερα  στις 29-01-2014 […]

2 Σχόλια

  1. “…τό πρόσκαιρο έσοδο μέ τήν Μαρίνα-Καρνάγιο στήν αρχή στήν Λευκάδα , θά αποβή μέ τόν καιρό ή κοινωνική καί ιστορική της καρμανιόλα ” Εγραφε σέ άρθρο του τό 1994 σέ τοπική εφημερίδα ό Γεράσιμος Κακλαμάνης . Αλλά δέν άκουγε κανείς …Οπως καί σήμερα δέν ακούει κανείς .
    Ολόκληρο τό άρθρο , άν θέλετε νά διαβάσετε ή καί νά αναδημοσιεύσεται , υπάρχει εδώ http://katotokerdos.blogspot.com/2014/09/blog-post_16.html#more

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.