Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

Πόσο “σανό” θα φάμε ακόμα;

Κοινωνικό κράτος τελευταίο στην Ευρώπη,  βλέπουμε και την πλάτη  της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Social Justice Index  του social-inclusion-monitor.eu

Η κοινωνική δικαιοσύνη έχει βελτιωθεί ελαφρώς στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ σε σύγκριση με τον περσινό δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης (SJI 2015). Φαίνεται ότι, μετά από χρόνια πτώσης, η πλειοψηφία των χωρών έφτασε στο χαμηλότερο σημείο τους μεταξύ του 2012 και του 2014.

Το αν η βελτίωση είναι μια πραγματική, σταθερή ανάκαμψη ή μια ελαφρά προσωρινή χαλάρωση θα καταστεί εμφανής μόνο σε μελλοντικές εκθέσεις. Τουλάχιστον η πτωτική τάση που παρατηρείται από το 2008 όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες συμμετοχής έχει σταματήσει στην πλειοψηφία των κρατών μελών. Ωστόσο, ακόμα και επτά χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ευκαιρίες συμμετοχής στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ – με μερικές εξαιρέσεις – εξακολουθούν να είναι αισθητά χειρότερες από ό, τι πριν από την κρίση. Μόνο πέντε από τις 28 χώρες της ΕΕ – η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία – παρουσιάζουν μέτριες βελτιώσεις όσον αφορά τις ευκαιρίες συμμετοχής, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.


Η ελαφρά βελτίωση που παρατηρήθηκε στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ σε σύγκριση με την περσινή έκθεση οφείλεται κυρίως στην ανοδική τάση στην αγορά εργασίας. Από τις χώρες κρίσης του ευρώ, η Ιρλανδία ειδικότερα βρήκε το δρόμο της πίσω σε μια σταθερή πορεία. Η κατάσταση της αγοράς εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, παρόλο που η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τα επίπεδα προγνωστικής. Και στην Ιταλία, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης  αρχίζουν να έχουν θετικό αντίκτυπο.


Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατό να μιλήσουμε για μια πραγματική αντιστροφή της τάσης στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ειδικά για ορισμένες άλλες χώρες που πλήττονται από κρίσεις στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, αν και η ισπανική οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται, τα επίπεδα κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ισπανία και την Ελλάδα παραμένουν συγκλονιστικά χαμηλά. Η Ελλάδα φέρνει το πίσω μέρος στη σύγκριση. Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα (28η θέση) και τη Ρουμανία (27η) και τη Βουλγαρία (26η) έχει διευρυνθεί πάλι, καθώς τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία έχουν βελτιώσει τα δείκτη τους χάρη στη μείωση των ποσοστών φτώχειας, ενώ η Ελλάδα παραμένει σταθερή.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

ΜΑRINALEDA

Αν κανείς σκοπεύει να μεταναστεύσει για να γλιτώσει από την κρίση, το ιδανικό μέρος να μετοικήσει είναι η Marinaleda στη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *