Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιανουαρίου 2022

Λουκέτο βάζει ο δήμος Μεγανησίου. Αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για την προσπάθεια αποδόμησης του δήμου Μεγανησίου  που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που υπηρέτησαν την Τρόικα και τους δανειστές, που βασίζεται στο δόγμα μικρό νησί, ορεινό χωριό άρα μη λειτουργικό, άρα μεταφορά πληθυσμού και υπηρεσιών σε διπλανό μεγαλύτερο για να βρει χώρο το επενδυτικό κεφάλαιο και “καμένη γη” για να επενδύσει.

Βάσει λοιπόν πραγματικών περιστατικών το τελευταίο διάστημα  αφαιρούνται πραγματικοί πόροι του δήμου Μεγανησίου από ενοίκια κοινόχρηστων χώρων ,με αναδρομική μάλιστα εφαρμογή ανοίγοντας τεράστια τρύπα στα πενιχρά έσοδα του δήμου.

Παράλληλα αποδομούνται και οι διοικητικές υπηρεσίες αφού υπάλληλοι είτε φεύγουν για την Λευκάδα, είτε βγαίνουν στην σύνταξη, είτε ακόμα χειρότερα εσχάτως αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες επιβαρύνοντας  όμως τον προϋπολογισμό του δήμου Μεγανησίου.

Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι, πράγμα που ανάγκασε τον δήμαρχο Μεγανησίου(ο οποίος εσχάτως συναίνεσε σε μετακίνηση άλλης υπαλλήλου στην Λευκάδα) ν΄απευθυνθεί στην ΚΕΔΕ για συμπαράσταση στον αγώνα για επιβίωση!

Η αντιμετώπιση του Μεγανησίου, πρωτοφανής στην μακρά κι ανεξάρτητη αυτοδιοικητική του πορεία, σήμερα  είναι πιο απειλητική παρά ποτέ για την ίδια την υπαρξή του και των λιγοστών πλέον μόνιμων κατοίκων του που ανθίστανται στο να παραδώσουν το νησί στα χέρια του  διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου, με συμμάχους  ντόπιους κι εισαγόμενους προθύμους συνεργάτες -βοηθούς των νέων αποίκων με αντάλλαγμα εξασφαλισμένη επιβίωση στην “Νέα Εποχή” που ετοιμάζουν για την περιοχή μας.

Όχι τυχαία μας απομόνωσαν κι από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου συγκοινωνιακά.

Προσέξτε τι  λέει η ανακοίνωση της κεντροδεξιάς νεοφιλελεύθερης ΚΕΔΕ, που τρόμαξε με τη ακραιονεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια της πολιτικής των προηγουμένων:

«Η αδράνεια της κυβέρνησης οδηγεί τους μικρούς Δήμους σε κλείσιμο» τονίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ζητώντας λύση, εδώ και τώρα για τον Δήμο Μεγανησίου στον οποίο έγινε αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών, λόγω μετακίνησης δημοτικού υπαλλήλου.

Η ΚΕΔΕ ζητεί, ακόμη μία φορά, την αλλαγή του νόμου με τον οποίο επιτρέπεται η μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου στον οποίο ανήκουν οργανικά και πληρώνονται από αυτόν.

«Ο κ. Σκουρλέτης, αντί να ασχολείται με την απλή αναλογική, να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης» τονίζει η Ένωση στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Εδώ και πολλούς μήνες η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση την αλλαγή του νόμου με τον οποίο επιτρέπεται σήμερα η μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου στον οποίο ανήκουν οργανικά και πληρώνονται από αυτόν.

Επισημάναμε όλο αυτό το διάστημα ότι υπάρχει κίνδυνος αν δεν αλλάξει ο νόμος να αναγκαστούν πολλοί δήμοι, κυρίως μικροί ορεινοί και νησιωτικοί, που διαθέτουν μικρό αριθμό προσωπικού, είτε να κλείσουν, είτε να αναστείλουν τη λειτουργία κάποιων υπηρεσιών τους. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και φτάσαμε στο σημείο Δήμοι, όπως η Κάσσος παλιότερα και ο Δήμος Μεγανησίου σήμερα, να οδηγούνται σε κλείσιμο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η σημερινή περίπτωση του Δήμου Μεγανησίου είναι χαρακτηριστική. Ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει με μικρότερο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με τις ανάγκες του, εξαιτίας  της μετακίνησης υπαλλήλου του σε άλλη κρατική υπηρεσία, χωρίς προηγουμένως να έχει συναινέσει ή έστω ενημερωθεί η δημοτική Αρχή και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να εξυπηρετούνται πρώτα από όλα οι κάτοικοι του Δήμου. 

Η αντίδραση του δημάρχου Μεγανησίου, Π. Δάγλα, στον ακρωτηριασμό του Δήμου του είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το ίδιο και η απόφαση του να αναστείλει τη λειτουργία των δημοτικών του υπηρεσιών, μέχρι να εξασφαλίσει το απαραίτητο κατά τον νόμο προσωπικό.

Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να δώσει λύσεις. 

Να αφήσει έστω και για πέντε μέρες την ασφάλεια του υπουργικού του γραφείου, με τους δεκάδες υπαλλήλους, συμβούλους και παρασυμβούλους, και να «πεταχτεί» μέχρι το Μεγανήσι, για να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου, με τα εμπόδια που βάζει στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που του ζητούμε να αλλάξει. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αντέξει ούτε αυτές τις πέντε μέρες.

Μόνον έτσι θα καταλάβει από « πρώτο χέρι» τα πραγματικά μας προβλήματα και θα κατανοήσει ότι ο περιβόητος «Κλεισθένης Ι» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «τρύπα στο νερό», μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης.

Μόνον έτσι θα καταλάβει ότι δεν αρκεί να μιλάς για νησιωτικότητα, αλλά θα πρέπει να ξέρεις και τι σημαίνει.  

Κύριε Σκουρλέτη, η Αυτοδιοίκηση και κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι της χώρας μας χρειάζονται πρώτα από όλα πολιτική που να υπηρετεί την απλή λογική, κι όχι την απλή αναλογική.

Για να μην ερημώσει η ελληνική περιφέρεια, για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο κράτους. Κι όχι απλά ένα άλλο εκλογικό σύστημα.

Δώστε άμεση λύση στο πρόβλημα του Δήμου Μεγανησίου αλλιώς θα είστε προσωπικά υπόλογος, τόσο απέναντι στους κατοίκους του όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου

1 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *