Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2020

Χαιρετισμός Περιφ. στις εκδηλώσεις αποδήμων στις ΗΠΑ

Κέρκυρα 18 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στις εκδηλώσεις αποδήμων στην Αμερική

Με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα,

που οργανώνουν οι: ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΦΑΛΟΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΙΚΟΥΣΙΩΝ «Η ΕΡΙΚΟΥΣΑ», ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΘΩΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ «ΤΟ ΜΑΘΡΑΚΙ», ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΦΑΛΛΗΝΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» και που θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαΐου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, απευθύνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου.

Καλύτερα, Α καλύτερα

διασκορπισμένοι οι Έλληνες

‘να τρέχωσι τον κόσμον,

με εξαπλωμένην χείρα

ψωμοζητούντες·

Παρά προστάτας ‘νάχωμεν.

Ανδρέας Κάλβος («Αι Ευχαί»)

 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μέλη των συλλόγων αποδήμων,

Θέλω, καταρχήν, να χαιρετίσω τις εκδηλώσεις σας και να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε να κρατάτε ψηλά τα Ιόνια Νησιά σε όλες τις γωνιές της Γης.

 

 

Στην Επτανησιακή ψυχή – από τον Οδυσσέα μέχρι το Σολωμό και από τον Κάλβο μέχρι το Βαλαωρίτη και το Σικελιανό – υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα το αίσθημα της Ελευθερίας, κινητήρια δύναμη που πυροδότησε τους αγώνες των Επτανησίων για την Ένωση με την Ελλάδα.

 

Από τον κορμό των Ιονίων Νήσων απευθύνομαι σε όλα εκείνα τα «κλαδιά» των Επτανησίων της Διασποράς, αναγνωρίζοντας τη δυναμική τους, την αγάπη τους για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, το νόστο της επιστροφής, την προσπάθεια να κοινωνήσουν τους νέους με τα ιδανικά της Ελλάδας, τον πόθο να ενώσουν αισθήματα και συνάφεια με τα νησιά του Ιονίου.

Ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης, χαιρετίζω όλους τους απόδημους Επτανησίους και το γεγονός ότι το πράττω στην επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, καταδεικνύει και τη βαρύτητα που δίνω τόσο σε εκείνα τα πρωτογενή κύτταρα συλλόγων αποδήμων όσο και στις ενώσεις – ομοσπονδίες τους, που κρατούν αναμνήσεις, ήθη και έθιμα από τις μικρές πατρίδες τους, βαθιά ριζωμένα στην ψυχή τους.

Παρά τη φυσική μου απουσία από τις εκδηλώσεις σας, εισπράττω τη βαθιά ελληνικότητά σας, την ιόνια συνείδησή σας, τη δημιουργία των κρίκων που μας ενώσει ψυχικά.

Τα Ιόνια Νησιά μας, μικρά και μεγάλα και οι Ιόνιοι πολίτες τους, στο διάβα της Ιστορίας πέρασαν ως ενωτικά στοιχεία από την Ανατολή στη Δύση, σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, συνέπραξαν και αγωνίστηκαν για την Ένωσή τους με την Ελλάδα, διαφώτισαν, μεταλαμπάδευσαν αξίες και αξιώθηκαν την ιστορική και πολιτισμική διάκριση.

Ο ιόνιος χώρος, χωνευτήρι πολιτισμών, δημιούργησε το ιδιότυπο του Επτανησιακού Πολιτισμού, ζωντανός ακόμη φορέας στη Γλώσσα μας, στα ήθη μας, στη συμπεριφορά μας.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ εκείνων που διαμένουν στα νησιά μας και σε εκείνους που ακολούθησαν τα «ίχνη του Οδυσσέα», είναι για μένα αναγκαίο και ζητούμενο.

Μια άλλα Επτάνησος, αυτή των ξενιτεμένων μας, μας ακουμπά σαν αύρα, για να μας θυμίσει ότι η επιστροφή τους είναι και δικό μας πόθος.

Σήμερα, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα παίρνουν και μια άλλη διάσταση.

Οι αναφορές στην ιστορία διδάσκουν πως οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, αρκεί να μην είναι κρίσεις αξιών και επαναδιαπραγμάτευσης των ιερών μας παρακαταθηκών, αυτές που μας κληροδότησαν οι Επτανήσιοι ριζοσπάστες βουλευτές, που δεν έδωσαν «γη και ύδωρ», δεν πρόδωσαν, δεν παραδόθηκαν σε «πάτρωνες» και δεν εφησύχασαν.

 

Αγωνίστηκαν, άνοιξαν δρόμους, παράκουσαν τους κατακτητές και τιμωρήθηκαν μας δε σταμάτησαν να ελπίζουν ότι τα λιθαράκια που έθεσαν, θα λάμπρυναν το οικοδόμημα της Επτανήσου.

Η δικαίωση των προσπαθειών τους τιμάται σήμερα από όλους μας!

Κυρίες και κύριοι,

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι τα Ιόνια Νησιά μας σας περιμένουν. Η δική σας φωνή, μελωδική και μαχητική συνάμα, δυναμώνει και τις δικές μας, για να καταστούν τα νησιά μας ισάξια και της Ιστορίας τους και του Πολιτισμού τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Σπυρίδων  Σπύρου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *