Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Αυγούστου 2022

Η Θέση – Άποψη της κ. Αικατερίνης Καββαδά (Καρατσολάκη) για την ΕΥΔΑΠ και το Συνέδριο

Η θέση της κ. Καββαδά για το 4ο Πανελλήνιο έδριο Μικρών  Νησιών:

Ειλικρινά δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε το λεγόμενο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών. Πριν τοποθετηθώ γι΄ αυτό, περίμενα επί επτά ημέρες να δω, αν μη τι άλλο, δημοσιοποιημένες θέσεις των αιρετών αρχόντων του νομού μας, του δημάρχου Μεγανησίου, του δημάρχου Λευκάδας και του βουλευτή, προκειμένου να διαπιστώσω εάν τουλάχιστον οι πολιτικοί παράγοντες του νομού είχαν να πουν, έστω και ετεροχρονισμένα, κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο για τα προβλήματα και την ανάπτυξη των νησιών μας στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς και την αξιολόγησή τους για το συνέδριο στο οποίο τίποτε από αυτά δεν συζητήθηκε . Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η άποψη που αποκόμισα κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ότι επρόκειτο για μια φιέστα χωρίς περιεχόμενο, που αν  δεν παρευρισκόταν από σύμπτωση ο πρωθυπουργός και δεν μεταδιδόταν η ομιλία του στο πανελλήνιο, δεν θα είχαν καταλάβει ούτε οι κάτοικοι του νησιού οτι γίνεται συνέδριο στον τόπο τους.

Ελάχιστες οι δυνατές φωνές που άγγιξαν τα πραγματικά προβλήματα, πρότειναν λύσεις και σχολίασαν τη λάθος ρότα του συνεδρίου. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η συνήθης πρακτική κάποιων σε όλα τα θέματα: αοριστολογία και κακής ποιότητας δημόσιες σχέσεις για την προσωπική τους προβολή, με κανένα απολύτως όφελος για τους δημότες, επιβαρύνοντας ωστόσο σημαντικά την τσέπη τους και αφήνοντας τους όπως πάντα στη μοίρα τους και έξω από τη σκηνή .

20.000 ευρω  δαπανήθηκαν για μια ανούσια εκδήλωση στην οποία κανείς δε συμμετείχε ουσιαστικά, κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα. Και πολλές εργατοώρες των υπαλλήλων του Δήμου Μεγανησίου, οι οποίοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για την οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης. Όσοι δε από τους ομιλητές θέλησαν να μπουν στην ουσία, δεν είχε κανείς από τους επίτιμους καλεσμένους διάθεση να τους ακούσει. Ο κ. Ζαβιτσάνος, ως οικοδεσπότης δήμαρχος, όφειλε να προσέλθει στο συνέδριο, του οποίου τη διοργάνωση είχε αναλάβει, με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση της θεματολογίας και ουσιαστικές προτάσεις και θέσεις για τα επιμέρους θέματα. Όσοι έχουμε γνώση για το πώς λειτουργούν τα συνέδρια, γνωρίζουμε ότι μετά από την διαμόρφωση της ατζέντας, προετοιμάζονται και αποστέλλονται έγκαιρα όλες οι εισηγήσεις, ορίζονται αντιπροσωπευτικές και ανάλογες με το θέμα ομάδες εργασίας και όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει παραγωγικά στα συμπεράσματα  και τις αποφάσεις του συνεδρίου. Από την επόμενη μέρα δε, ξεκινούν οι ενέργειες για την υλοποίηση των αποφάσεων . Τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν συνέβη στο συνέδριο αυτό. Ακόμη και οι υπουργοί και λοιποί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας που προσήλθαν ήταν βιαστικά περαστικοί. Είναι προφανές ότι η προσέλευσή τους και τυχόν εισηγήσεις τους στο συνέδριο συνδυάζεται απόλυτα με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι μέχρι την προπαραμονή του συνεδρίου, οπότε και ανακοινώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, υπήρχαν απανωτές ακυρώσεις προσελεύσεων και εισηγήσεων τους οι οποίες με τις απρόσμενες εξελίξεις ανατράπηκαν.

Είναι κρίμα.  Και στο σημείο αυτό θα περιορίσω την κριτική στον τόπο μου. Αν ο κ. Ζαβιτσάνος και ως δήμαρχος αλλά και ως οικοδεσπότης – διοργανωτής του συνεδρίου ήξερε τι ήθελε και τι μπορούσε να πετύχει από αυτή τη διαδικασία, θα αξιοποιούσε το ΄΄μεγάλο δώρο΄΄ που συμπτωματικά προέκυψε, δηλαδή την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Ήδη θα είχε αποστείλει φάκελο με τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα προέκυπτε από ένα σωστά προσανατολισμένο και δομημένο συνέδριο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προς όφελος των μικρών νησιών, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο. Είναι απογοητευτικό όταν το αποτέλεσμα περιορίζεται σε φωτογραφίσεις με τους συμμετέχοντες επώνυμους. Και λυπηρό, όταν ο σκοπός της παρουσίας ήταν ίδιος και για το βουλευτή και για τον τ. νομάρχη και νυν δήμαρχο Λευκάδας και για βουλευτές όμορου νομού. Ο κόσμος κύριοι σας τίμησε , σας επέλεξε και περιμένει μια ουσιαστική προσπάθεια από σας,  διάθεση να ασχοληθείτε σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου. Δαπάνες για δημόσιες σχέσεις σε τέτοια περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της δεν επιτρέπονται. Οι εξαντλημένες αντοχές και ανοχές του κόσμου δεν επιτρέπουν αοριστολογίες. Εάν και εφόσον λοιπόν αποφασίσετε τη διοργάνωση ενός ακόμη συνεδρίου μελλοντικά, θα πρέπει αυτή να αντιμετωπιστεί με συγκρότηση και σοβαρότητα όσον αφορά τη διεξοδική εξέταση των προβλημάτων. Να συζητηθούν σε βάθος και με ειλικρινή διάθεση προσπάθειας για λύση από τους αρμόδιους, θέματα όπως η ύδρευση, η υγεία, το περιβάλλον και η ήπια ανάπτυξη, οι συγκοινωνίες, η αλιεία, η απασχόληση, η ερήμωση, η παιδεία, ο τουρισμός, οι οικιστικοί κανόνες κ.ά. Με σεβασμό, αλήθειες και πολιτική ίσης αντιμετώπισης των κατοίκων των νησιών μας. Γιατί το δικαιούνται! Γιατί δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Είναι η ελάχιστη συμπαράσταση και αναγνώριση στον αγώνα επιβίωσης που κάνουν. Με περηφάνια, φιλότιμο και αξιοπρέπεια απέναντι στις αντιξοότητες και την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας.

Άφησα για το τέλος την εξής διαπίστωση: ήταν θλιβερή η υποδοχή του πρωθυπουργού της χώρας στο Μεγανήσι. Και εύλογα αναρωτιέμαι όπως και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αυτού του τόπου το εξής: ο δήμαρχος είναι ο εκλεκτός της πλειοψηφίας του λαού του Μεγανησιού. Η επαφή του με την κοινωνία του νησιού και η επιρροή που ασκεί δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν μια ομάδα συμπολιτών μας για να υποδεχτεί τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του οποίου τη στήριξη έλαβε προεκλογικά; Ένδειξη ή απόδειξη για κάτι; Το αφήνω σε σας!

Πιστεύοντας ότι αυτές οι σκέψεις θα αποτελέσουν προβληματισμό για κάποιους και σημείο εκκίνησης για ένα ουσιαστικό και παραγωγικό επόμενο συνέδριο με συμμετοχή, διάλογο και  ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων ,

Η  Θέση της κ. Καββαδά   για τη  ΕΥΔΑΠ   και την  απόσυρση του θέματος  από τον  δήμαρχο κ. Ζαβιτσάνο:

Αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου να μην υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πλαισίου με την ΕΥΔΑΠ ο δήμαρχος κ. Ζαβιτσάνος λίγες μέρες μετά το δημοτικό συμβούλιο υποδέχεται και ξεναγεί στελέχη;- τεχνικούς; της ΕΥΔΑΠ στις εγκαταστάσεις και το δίκτυο ύδρευσης του νησιού.  Μη εξουσιοδοτημένος από το θεσμικό όργανο  να προβεί σε αυτή την ενέργεια, η κίνηση αυτή καταδεικνύει υπόγειες διαδρομές και μεθοδεύσεις.

Κύριε δήμαρχε, αποσύρατε το θέμα από την ψηφοφορία, όταν διαπιστώσατε ότι η θετική  εισήγησή σας δεν θα περνούσε, η πλειοψηφία όμως των μελών του Δ.Σ. τάχθηκε σαφώς κατά της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, ας μην ψήφισε. Κάτι που εμένα με χαροποιεί ιδιαίτερα, όχι γιατί υποστηρίχθηκε η θέση μας, αλλά γιατί διαπιστώνω ότι κάποιες αρχές, αξίες και θέσεις δεν ελέγχονται από κομματικά, παραταξιακά και ομαδικά στεγανά.

Σας καλώ λοιπόν να μην κινείστε ενάντια στη διάθεση της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου και να σεβαστείτε τη βούληση του θεσμικού σας οργάνου,  αντί να ακολουθείτε υπαγορεύσεις και επιταγές των πολιτικών παραγόντων του νομού Λευκάδας και της κεντρικής κυβέρνησης.

Το Μεγανήσι, είτε το θέλετε είτε όχι θα διατηρήσει την αυτοδιοικητική του αυτονομία και θα προασπίσει τα συμφέροντά του. Γιατί το θέλει ο κόσμος του.

Κατερίνα Σ. Καββαδά (Καρατσολάκη)

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα το Μεγανήσι»

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *