Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

Ζαμπέλιο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών η οικία Ζαμπελίων στην Λευκάδα

Εντάχθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Ένταξη της Πράξης «Ανακαίνιση οικίας Ζαμπελίων για την δημιουργία Ζαμπέλειου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Λευκάδας » με Κωδικό ΟΠΣ 5006063 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020»

Η πράξη αφορά την αποκατάσταση του κτιρίου Ζαμπελίου στη Λευκάδα και τη διαμόρφωσή του σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών. To κτίριο Ζαμπελίου είναι χτισμένο σύμφωνα με το σύστημα των λευκαδίτικων αντισεισμικών κατασκευών, όπως αυτές πιστοποιούνται από τον 15ο αιώνα. Η τεχνολογία αυτή , διατηρεί και διασώζει την δομική παράδοση της αρχαίας Ελλάδας. Το κτίριο έχει κηρυχτεί διατηρητέο (ΦΕΚ 319/Δ/7-4-1992) και βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λευκάδας.

Έχει χτιστεί με το σύστημα της λευκαδίτικης αντισεισμικής κατασκευής, το οποίο αποτελείται από δύο αυτόνομες κατασκευές. Λίθινη κατασκευή στο ισόγειο και ξύλινη κατασκευή στον όροφο, η οποία στηρίζεται αυτόνομα σε σύστημα ξύλινων υποστυλωμάτων (ποντελάρισμα). Αξιόλογος είναι και τρόπος θεμελιώσεως με την χρήση ξύλινης εσχάρας ,όπου εδράζονται τα λίθινα θεμέλια. Ο όροφος χτίζεται με το σύστημα των ξυλοδεσιών (ενδέσμων), οι οποίες έχουν πολλά στοιχεία τελειοποιήσεως, όσον αφορά την συνδεσμολογία των ξύλων και την αντοχή τους στο σεισμό. Το κτίριο είναι διώροφο. Το ισόγειο έχει επιφάνεια, σύμφωνα με την αποτύπωση 294,64 τ.μ. και είναι λίθινο με τοίχους 0.60 εκ. πάχος.

Ο όροφος έχει επιφάνεια 259,74 τ.μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ξύλο. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 760,50 τ.μ. Οι εργασίες ανακαίνισης-αναπαλαίωσης του κτιρίου θα γίνουν, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη με απόλυτο σεβασμό στην υπάρχουσα δομή του κτιρίου και σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται στο ΦΕΚ 319/Δ/7-4-1992. Στο ισόγειο της οικίας Ζαμπελίων υπάρχει η υποδοχή και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων με τον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων ενώ στον 1οόροφο διαμορφώνεται η κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων και διάφοροι χώροι γραφείων – βιβλιοθήκης κτλ.

Η αίθουσα στον 1ο όροφο προβλέπεται να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολές κλπ.Σ το εν λόγω κτίριο θα γίνουν οι απαραίτητες ΗΜ εγκαταστάσεις που αφορούν δίκτυα ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, ηλεκτροφωτισμού, ηχητική εγκατάσταση, πυρασφάλεια καθώς και κλιματισμό με αυτόνομο σύστημα αντλίας θερμότητας νερού. Ο κήπος επιφανείας 444,40 τ.μ. θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα του.

Θα τοποθετηθεί συναρμολογούμενη εξέδρα ξύλινη για τις εκδηλώσεις εμβαδού 35 περίπου τ.μ., προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού για όλες τις δυνατές μορφές παραστάσεων σύμφωνα με την μελέτη φωτισμού και ήχου, ενώ ο χώρος των θεατών μπορεί να αναπτυχθεί και να καταλάβει περίπου 250 θέσεις. Ο χώρος δίνει επίσης την δυνατότητα υπαιθρίων εκθέσεων γλυπτικής ή και άλλων εκθεμάτων.

Τέλος περιλαμβάνονται στη πράξη η προμήθεια επίπλων και οπτικοακουστικών μέσων για τον εξοπλισμό της οικίας Ζαμπελίων, καθώς και η σύνδεση με Δ.Κ.Ω., ώστε μετά την ανακαίνισή της για την δημιουργία του Ζαμπέλιου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Λευκάδας, να μπορεί να έχει πλήρη λειτουργία.

Mε τη υλοποίηση του (1ου) υποέργου πρόκειται να παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένο το κτίριο Ζαμπελίου και να διαμορφωθεί σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών με τον απαραίτητο εξοπλισμό του (2ο υποέργο ) και συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ (3ο υποέργο).

7. Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 03/09/2018.

8. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2020.

Το συνολικό κόστος της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 1.ο5ο.880 ευρώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *