Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2021

Όταν η «Λευκάς» θυμήθηκε, υπενθύμισε κι εξανέστη!

Διανύουμε το έτος 1925 κατά το οποίο ο Θεόδωρος Πάγκαλος (συγκεκριμένα την 26η Ιουνίου) ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου εγκαθιστώντας δικτατορία. Χρειάστηκαν μόλις 13 μήνες και 15 ημέρες για την δημιουργία σκανδάλων, κατάχρηση κρατικών κονδυλίων, υπογραφή αμαρτωλών συμβάσεων κ.λπ. Ανατράπηκε στις 7 Αυγούστου 1926.

Το πλήθος των οικονομικών σκανδάλων οδήγησε στην απαξίωση των πολιτικών, και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έγινε κοινή συνείδηση η αναγκαιότητα για διαφάνεια στην πολιτική ζωή και την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς. Κατ’ αυτό τον τρόπο γεννήθηκε η ιδέα του «πόθεν έσχες». Ποιοι ήταν οι γεννήτορές του; Δύο βουλευτές, ο Μεσσήνιος Φώτης Μοσχούλας και ο Κρητικός Ρούσος Κούνδουρος.

Ο Φώτης Μοσχούλας υπέβαλε στις 2 Δεκεμβρίου 1927 την πρόταση για τη θέσπιση του νόμου περί «Πόθεν έσχες» και ο Ρούσος Κούνδουρος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η περιουσιακή κατάσταση όλων αυτών που πολιτεύτηκαν και ανέλαβαν λειτουργήματα στην Ελλάδα από το 1914 και εξής. Τελικά, στην πλειονότητά τους οι βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν την υποβληθείσα πρόταση νόμου.

ΣΚΡΙΠΤ, 3/12/1927

Ακολούθησε η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου (1928-1932), αλλά και πάλι οι προσπάθειες για την καθιέρωση του νόμου απέτυχαν.

Η «Λευκάδα» εξανέστη!

Η εφημερίδα «Εργαταγροτική Λευκάς» (φ. 116, 22/4/1936) σε άρθρο τού Παναγιώτη Κουνιάκη στην πρώτη σελίδα (η εφημερίδα ήταν δισέλιδη) κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Παν. Τσαλδάρη, στην οποία ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών ο Σπ. Τρικούπης (28 Δεκεμβρίου 1934), παραπέμποντας, ιστορικά, στην απροθυμία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τον νόμο για το «Πόθεν έσχες» που είχαν εισηγηθεί οι Μοσχούλας και Κούνδουρος, θέλοντας να καταδείξει με αυτό τον τρόπο τα όσα η χώρα υπέστη και αναμενόταν να υποστεί.

Ένα άρθρο του 1936 μα αλήθεια τόσο επίκαιρο!

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *