Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2021

Ποιοι έχουν το ελληνικό χρέος

Η φωτογραφία ανήκει στην πηγή

 

Σε συνολικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ προχώρησαν οι ξένες τράπεζες από την περίοδο της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης πέρυσι τον Απρίλιο ως σήμερα.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), στην αρχή της κρίσης η συμμετοχή των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος κυμαινόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σήμερα βάσει των εκτιμήσεων ξένων οίκων αυτή έχει περιορισθεί στα 50 δισ. ευρώ περίπου.

Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαινόταν στην αρχή της κρίσης στα 115 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα περιορίστηκε στα 40 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών από τα περίπου 30 δισ. ευρώ στην αρχή της κρίσης περιορίστηκε στα 8 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ των γαλλικών (που είχαν και τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος) από τα περίπου 45 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UΒS, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους είναι σήμερα ξένα ασφαλιστικά ταμεία και funds με 110 δισ. ευρώ, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες με 72 δισ. ευρώ και η ΕΚΤ με 65 δισ. ευρώ. Με βάση στοιχεία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος του 2011 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα 345 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 58 δισ. ευρώ θα αφορούν τη συμμετοχή των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, τα 45 δισ. ευρώ των ξένων τραπεζών, τα 15,2 δισ. ευρώ τη συμμετοχή της ΤτΕ, τα 11 δισ. ευρώ τη συμμετοχή των εγχώριων ασφαλιστικών ταμείων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, τα 95 δισ. ευρώ τη συμμετοχή των ξένων funds και των αλλοδαπών ασφαλιστικών ταμείων, τα 42 δισ. ευρώ αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 78 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω δεικνύουν ότι με «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα οδηγούσε σε απώλειες 160 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Βank, περισσότερο εκτεθειμένες θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες, τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία και η ΕΚΤ σε σχέση με τις ξένες τράπεζες. Η UΒS υπολόγισε, π.χ., ότι ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα θα μείωνε τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περίπου κατά 74%.

Συνέχεια στο “ΒΗΜΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *