Κάτι πάει στραβά, παρά την “φαινομενική” ευημερία…
Δεν είναι λίγες οι φορές που άρθρα για το Μεγανήσι φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες της Λευκάδας, παρακάμπτοντας τις τοπικές του Μεγανησίου. Ωστόσο σχεδόν πάντοτε σ΄αυτά παρουσιάζεται αποσπασματικά η αλήθεια , ή επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στα “μερικά” κι όχι στα σπουδαία , δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση στους αναγνώστες, που δεν έχουν ολόκληρη εικόνα της τοπικής πραγματικότητας του νησιού.
Οι λύσεις όμως είθισται να δίνονται εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα ,μεταξύ αυτών που τα δημιούργησαν. Η απευθείας ανάθεση κατά το δοκούν του καθενός προς οιαδήποτε φορέα ή υπηρεσία μόνο μπελάδες και περισσότερα προβλήματα δημιουργεί.
Αυτά ως εισαγωγή . Επανερχόμαστε στα σχολεία. Υπάρχει πρόβλημα λοιπόν με το Γυμνάσιο και της Λ.Τ Μεγανησίου;
Η απάντηση είναι ναι, μεγάλο.
Υπάρχει το κυρίως πρόβλημα που δεν ακούγεται ,δεν προβάλλεται πουθενά, πιθανώς γιατί κάποιους βολεύει και κάποιους τους κάνει να αισθάνονται άβολα και υπάρχουν τα επιμέρους προβλήματα που προβαλλόμενα καλύπτουν το κυρίως πρόβλημα , το μεγάλο.
To μεγάλο πρόβλημα του Γυμνασίου και των Λ.Τ Μεγανησίου είναι ότι ο αριθμός των μαθητών του χρόνο με τον χρόνο βαίνει μειούμενος. Πέρυσι ο αριθμός των μαθητών ανέρχονταν στους 25 κι ο αριθμός των καθηγητών στους 15. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο υπήρξε μείωση του αριθμού αυτών κατά το εντυπωσιακό 22%(19 παιδιά).
Αιτία του κακού η απαξίωση των ίδιων των γονέων που μεταγράφουν μαθητές στα σχολεία της Λευκάδας , ορμώμενοι από την πρόσκαιρη οικονομική ευημερία που τους προσέδωσε η άνοδος της τουριστικής κίνησης, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ήδη προβληματική σχολική μονάδα. Από εκεί αλλά κι από την απαράδεκτη στάση των τελευταίων δημοτικών αρχών ξεκίνησε η πλήρης εγκατάλειψη κι απαξίωση του σχολείου. Το Γυμνάσιο και οι Λ.Τ Μεγανησίου “μπάζει νερά” κατά μεταφορά και κυριολεξία τουλάχιστον έξι χρόνια, με αφετηρία το έτος της διοργάνωσης της ημερίδας για την παιδεία. Ακολούθησαν τα “πέτρινα χρόνια” της οικονομικής κρίσης και σήμερα που μιλάμε αν και υπάρχουν τα χρήματα έχει επέρθει η πλήρης απαξίωση, όχι τυχαία. Πέντε οικογένειες του isola di contrabandieri * κι άλλες πέντε αλλοδαπών στέλνουν τα παιδιά τους σ΄αυτό το σχολείο!
Έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση, άπαντες οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το σχολείο.
Το δημογραφικό πρόβλημα του Μεγανησίου σε συνδυασμό με την ανωριμότητα που δείχνει η τοπική κοινωνία να το αντιμετωπίσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ( μέσω του μοντέλου της “αρπαχτής” και της εποχικής λειτουργίας ) τον δήμο σε απορρόφηση από την Λευκάδα και τον τοπικό πληθυσμό σε αφανισμό. Δεν είναι ανεξάρτητο με το πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης και δεν δείχνει να ενοχλεί κανέναν, αντιθέτως εξυπηρετεί την ψυχρή λογική της οικονομίας και των αριθμών.
ΥΓ: Τα σχολεία της Λευκάδας κινούνται από επίπεδο μόρφωσης, όπως τα περισσότερα δημόσια σχολεία στη Ελλάδα , στα κόκκινα, δηλαδή πολύ κάτω του μετρίου. Η εκπαίδευση όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα, βρίσκεται στην εντατική και χρειάζεται πολύ κόπος και προσπάθεια ν΄ ανταγωνιστούν αντίστοιχα Ευρωπαϊκά.
- isola di contrabandieri Ονομασία που απέδιδαν στο Μεγανήσι οι Ιταλοί κατακτητές το 1940, κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής, ώστε να χρακτηρίσουν τους “δύστροπους” Μεγανησιώτες οι οποίοι δεν πειθαρχούσαν στα διατάγματα και τους κανόνες της τοπικής Ιταλικής διοίκησης που είχε έδρα την Λευκάδα. Σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση το “νησί των επαναστατών”!