Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

“Ταφόπλακα” για ψαράδες και παραδοσιακά σκάφη μικρών νησιών

Αναρτήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για αποζημιώσεις  αλιευτικών σκαφών

Η υπαγωγή  κατόχων επαγγελματικών σκαφών αλιείας στην οικονομική ενίσχυση του μέτρου της απόσυρσης  προβάλλεται ως ύστατη ευκαιρία για αρκετούς από αυτούς, ώστε εθελοντικά να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους  με την οριστική καταστροφή  των σκαφών .

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για “εξαναγκασμό” αφού   μετά την λήξη της προθεσμίας , με στόχο τον έλεγχο των αδειών παράκτιας αλιείας, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως δημόσιο αγαθό, θα απαγορευθεί η αγοραπωλησία τους και μπορούν μόνο να μεταβιβαστούν από πατέρα που βγαίνει στη σύνταξη σε παιδί.

Αλλιώς θα επιστρέφεται η άδεια στο Δημόσιο και θα δημιουργείται ένα είδος «εθνικού αποθέματος», από το οποίο θα παίρνουν καινούργιες άδειες οι νέοι αλιείς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν και οι υπάρχουσες άδειες και θα τεθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για το ποιος μπορεί να κατέχει άδεια. Έτσι, εξετάζεται όσοι έχουν εισοδήματα και από άλλες δραστηριότητες να μην έχουν το δικαίωμα αλιευτικής άδειας.

Μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι  “παρακάτησης” της σύνταξης έως 70%  των συνταξιούχων αλιέων που θ΄αποφασίσουν να κρατήσουν το επαγγελματικό τους σκάφος, ακόμα κι αν επιτραπεί τυπικά  σε κάποιους στα μικρά νησιά να διακρατήσουν την επαγγελματική τους άδεια, βάζουν ως προϋπόθεση ένα πλήθος εισοδηματικών κριτηρίων ανέφικτων  προς εκπλήρωση, στερώντας  ένα μεγάλο εισοδηματικό συμπλήρωμα  στους κατοίκους του Μεγανησίου κι όχι μόνο. Αφού ως γνωστό μεγάλο τμήμα  αυτού του εισοδήματος είτε σε είδος , είτε σε χρήμα,  τροφοδοτεί οικογένειες ετεροδημοτών του νησιού απανταχού των πόλεων.

Εντύπωση μας προκάλεσε η αποζημίωση που δίνεται στα μικρά αλιευτικά σκάφη που αποτελούν και την πλειοψηφία του στόλου των μικρών νησιών:

Για σκάφη με ολικό μήκος (LOA) κάτω των 6 μέτρων και τα οποία έχουν χωρητικότητα μέχρι 0,5 GT τίθεται ελάχιστο ποσό αποζημίωσης, το ποσό των 6.000 €, και δεν εφαρμόζεται ο ανωτέρω μαθηματικός τύπος.

Πρακτικά εκμηδενίζεται και η πιθανότητα μεταπώλησης της τελευταίας στιγμής!

Βέβαια κι επειδή έχουν προβλέψει ότι το σύνολο των αδειών αυτών αφορούν ανθρώπους που έχουν μια δραστηριότητα να ζήσουν και χρησιμοποιούν ως πάρεργο ή συμπληρωματικό  μέσο την επαγγελματική άδεια, φροντίζουν να την ακυρώσουν εν ισχύ, χωρίς να πληρώσουν μία! Έτσι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι μέσα στα δικαιολογητικά υποβολής αίτησης και πιο συγκεκριμένα απαιτείται:

Βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, (Υπόδειγμα 8, κατόπιν αίτησης σύμφωνα με το Υπόδειγμα 7), από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των ημερών (τουλάχιστον 90 ημέρες κατ’ έτος), κατά τις οποίες το σκάφος έχει ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα στη διάρκεια εκάστου εκ των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Η πιστοποίηση της εργασίας των 90 ημερών κατ’ έτος στη θάλασσα διενεργείται :

i. Για τα σκάφη που σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία υποχρεούνται να φέρουν και να έχουν σε λειτουργία Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού (συσκευή VMS), μέσω του ελέγχου των στοιχείων που μεταβιβάζονται από τις εν λόγω συσκευές στο Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (Κ.Π.Α.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την πιστοποίηση της ύπαρξης δεδομένων του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης σκαφών θα αποστέλλεται από τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. σχετικό έγγραφο προς την αρμόδια Λιμενική Αρχή. 

ii. Για τα σκάφη που δεν είναι υποχρεωμένα να φέρουν VMS ή για τις χρονικές περιόδους που έχει δηλωθεί η δυσλειτουργία του, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια Λιμενική Αρχή τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα παραστατικά:

α) Έντυπο Ημερολόγιο Αλιείας, 
β) Ημερολόγιο Γέφυρας Σκάφους,
γ) Τιμολόγια αλιευμάτων. 

Οι Λιμενικές Αρχές δε δύνανται να εκδίδουν σχετικές Βεβαιώσεις στις περιπτώσεις που δεν τους υποβάλλονται τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία (Υπόδειγμα 9). Ως εκ τούτου, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν θεωρούνται επαρκή παραστατικά και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της ενεργού αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους οι υπεύθυνες δηλώσεις των πλοιοκτητών, οι ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων, οι βεβαιώσεις αλιευτικών συλλόγων και συνεταιρισμών ή άλλα δικαιολογητικά.

Τώρα πιο σκάφος πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις  δεν γνωρίζω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία της κατάργησης του στόλου των παράκτιων αλιέων και των πανέμορφων μικρών παραδοσιακών σκαφών που αποτελούν στολίδι για τα νησιά μας. Απλά δεν θα τους κοστίσει ούτε δεκάρα. Έτσι “αναίμακτα” θα δημιουργηθεί και χώρος ελλιμενισμού για την “ανάπτυξη”.

Και μπορεί να μην είμαι οπαδός των “συνομωσιολόγων”  , αλλά κάτι με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, κάτι με τις ήλεκτρονικές  διελεύσεις, κάτι με τα pos, κάτι  με το νερό, κάτι με το φαϊ, κάτι με τα ψάρια,  αδέρφια… ε αδέρφια, σύντομα σε “στάνη” με “ενώτια”  μας κόβω…

Αντλήθηκαν πληροφορίες από enikonomia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights