Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαΐου 2020

Οι Έλληνες μένουν Ελλάδα για διακοπές

Στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές το 68% των Ελλήνων το 2011, έναντι 38% των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι στις διακοπές τους θα παραμείνουν στις χώρες τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που καταγράφει τις τουριστικές τάσεις των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 2010, το 29% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές, εκ των οποίων το 58% δηλώνει ότι ο λόγος ήταν η οικονομική στενότητα. Στην «ΕΕ των 27» δεν πήγε διακοπές το 20,7% των Ευρωπαίων πολιτών, εκ των οποίων το 41% επικαλείται οικονομικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές για φέτος, το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα και το 7% δηλώνει ότι θα επισκεφθεί χώρες της ΕΕ (έναντι 20% των Ευρωπαίων).

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τουριστικού προορισμού, το 31% των Ελλήνων και το 29% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις από φίλους, ενώ το 26% Ελλήνων και Ευρωπαίων δηλώνει ότι για την επιλογή του τουριστικού προορισμού συμβουλεύεται το Internet.

Εξάλλου, το 65% των Ελλήνων, έναντι 58% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους παραδοσιακούς και «γνωστούς» προορισμούς, ενώ μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 28% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους μη παραδοσιακούς και ανερχόμενους προορισμούς.

Επιπλέον, σημαντικότερο πόλο έλξης σε έναν τουριστικό προορισμό αποτελούν για τους Έλληνες η πολιτιστική κληρονομιά (32%), η φύση (32%) και η διασκέδαση (17%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 27%, 32% και 14%.

Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό μέσο, το 48,5% των Ελλήνων, έναντι 44% των Ευρωπαίων, χρησιμοποιεί Ι.Χ. για να φτάσει στον τουριστικό προορισμό του. Αεροπλάνο χρησιμοποιεί το 21% των Ελλήνων (39% στην ΕΕ), πλοίο χρησιμοποιεί το 20% (3% στην ΕΕ) και λεωφορείο το 8,2% των Ελλήνων (6% στην ΕΕ).

Εξάλλου, το 74% των Ελλήνων δηλώνει ότι οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους (έναντι 57% στην ΕΕ), το 14% απευθύνεται σε ταξιδιωτικά γραφεία (έναντι 23% στην ΕΕ) και μόλις το 3,5% των Ελλήνων κάνει κρατήσεις μέσω Internet (έναντι 12,6% στην ΕΕ).

Οι πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους Ευρωπαίους το 2011 είναι η Ιταλία (11,5%), η Ισπανία (8,6%) και η Γαλλία (8,2), ενώ το 23% των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει πού θα περάσει τις διακοπές του.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ (73% έναντι 69% το προηγούμενο έτος) ταξίδεψαν για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους το 2010. Οι πιο πολυταξιδεμένοι είναι οι κάτοικοι της Φινλανδίας (89%), της Δανίας (87%), των Κάτω Χωρών (87%), της Σουηδίας (87%), του Λουξεμβούργου (85%) και της Νορβηγίας (84%).

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα για τις τουριστικές τάσεις των Ευρωπαίων επιβεβαιώνει ότι ο τουριστικός κλάδος έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση. «Το γεγονός ότι 58% των κατοίκων της ΕΕ επιλέγει να απολαύσει τις διακοπές του στην Ευρώπη επισημαίνει ότι, γενικά, ο τουριστικός κλάδος ανακάμπτει και καθίσταται και πάλι κλάδος ανάπτυξης», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι.

Τέλος, σύμφωνα με τη Eurostat, οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών το 2010 είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική αύξηση: στα ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά καταλύματα σημειώθηκε σημαντική αύξηση 5,1%, σε σύγκριση με τις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών που αυξήθηκαν κατά 1,1%. Η αύξηση που σημειώθηκε το 2010 κάλυψε περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης το 2008 και το 2009 για το σύνολο των διανυκτερεύσεων και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών.

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *