Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Σεπτεμβρίου 2023

“Θεματική εβδομάδα” στα σχολεία, αντιδρούν πανελλαδικά οι γονείς, σφυρίζουν αδιάφορα οι “κομματικά ομογάλακτοι” καθηγητές

Αντιδρούν και οι γονείς στην Λευκάδα

Ανοιχτή επιστολή προς:

τους   Καθηγητές, γονείς και Συλλόγους

Γονέων Γυμνασίων Ν. Ρεθύμνης.

Κοινοποίηση προς:

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

& Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης

Αγαπητοί γονείς• σεβαστοί καθηγητές αλλά και συνεργάτες μας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, χαίρετε!

Είμαι ο Χρήστος,  36 ετών, πατέρας 4 παιδιών και ο μεγάλος μου γιος φοιτά στην 1η Γυμνασίου.

Πρόσφατα (23/12/2016-Παραμονή Χριστουγέννων!), το Υπουργείο Παιδείας («συνεχίζοντας την αιφνιδιαστική και αποσπασματική τακτική του» ΟΛΜΕ, 18/1) εξέδωσε εγκύκλιο εντελλόμενη όπως τα Γυμνάσια της χώρας πραγματοποιήσουν εντός  του 2ου τριμήνου, με υποχρεωτική συμμετοχή των μαθητών (επί απουσία) και άνευ συγκατάθεσης γονέα ή κηδεμόνα(!), θεματική εβδομάδα, περιλαμβάνουσα (κατά το μεγαλύτερο τμήμα) ομολογουμένως λίαν ωφέλιμα δια τους εφήβους ζητήματα.

Ανάμεσα στα θέματα ωστόσο της τρίτης θεματικής ενότητας, όπως επίσης και από τις υπό του ΙΕΠ παραπομπές από τις οποίες καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αντλήσουν υλικό προς εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου, εμπεριέχονται θέματα και προτεινόμενες δραστηριότητες τα οποία απηχούν και συνιστούν απολύτως αμφισβητούμενες κοινωνικές, επιστημονικές, φιλοσοφικές (για πολλούς δε και θρησκευτικές) προσεγγίσεις και θεωρίες, γεγονός που οδηγεί σε εύλογες απορίες και ενστάσεις ως προς την καταλληλότητα παιδαγωγικά των συγκεκριμένων σημείων του προγράμματος.

Κατά τις θεωρίες αυτές και προσεγγίσεις (υλικό ΙΕΠ):

«η «γυναίκα» δεν προϋπάρχει, όπως δεν προϋπάρχει και καµιά αλήθεια, καµιά πραγματικότητα(!). Είναι …κοινωνική κατασκευή, όπως και η έννοια «άνδρας»!! (μία αυταπάτη δηλαδή ή ακόμα και προϊόν χειραγώγησης!)

Τα πάντα δηλαδή αναφορικά με τα 2 φύλα και τις διαφυλικές σχέσεις, φαίνεται να υποκειμενικοποιούνται και να «στεγάζονται» κάτω από τον όρο «κοινωνικό φύλο» και «στερεότυπα» και κατ’ επέκταση, ως πολιτιστικά-κοινωνικά δημιουργήματα, θεωρούνται τόσο ρευστά όσο και μετατρέψιμα.

Το πόσο κατάλληλο παιδαγωγικά για τους εφήβους, είναι ο διαχωρισμός των έμφυλων ταυτοτήτων -το να είναι κανείς άνδρας ή γυναίκα- από τη βιολογική πραγματικότητα, προκύπτει πασιφανώς από την επιστημονικά κοινώς παραδεδεγμένη άποψη ότι:

«Η υιοθέτηση και παρουσίαση από τους γονείς και άλλους ενηλίκους σαφών μηνυμάτων και προτύπων ως προς τους διαφορετικούς ρόλους των δύο φύλων, ενισχύει τον ετερόφυλο προσανατολισμό»! (Ψυχίατρος κ. Προκοπάκη Καλλιόπη)

Συν τοις άλλοις, για τα συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος  εγείρεται και ζήτημα νομιμότητας –γεγονός που μου επιβεβαίωσε και προσωπικά έγκριτος δικηγόρος (διδάκτωρ νομικής)– με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ, αρθ. 2), κατά την οποία το Κράτος οφείλει να:«σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις». (βλ. και Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού: αρθ. 5/29, 1α-γ  /14, 1-2 και άρθρο 16 του Συντάγματος).

Οι αντιδράσεις για το εν λόγω πρόγραμμα  έχουν πάρει ήδη σημαντικές διαστάσεις. Ενδεικτικά μονάχα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε) στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Απαιτούμε από το Υπουργείο να αποσύρει την υποχρεωτικότητα της Θεματικής Εβδομάδας». Ενώ η Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης (κ.α) σε ανάλογη ανακοίνωση αναφέρεται στο: «προτεινόμενο από το ΙΕΠ υλικό, που προέρχεται και από επιχειρήσεις και ΜΚΟ, γεγονός που δεν είναι μόνο προβληματικό από επιστημονικής άποψης, αλλά προκαλεί και σκέψεις για το ίδιο το μέλλον του χαρακτήρα του Δημόσιου Σχολείου».

Εκτός των άλλων, επίσης κατά την ΟΛΜΕ, ανάλογα ψυχοπαιδαγωγικώς κρίσιμα και ευαίσθητα  ζητήματα: «είναι επιβεβλημένο να αναπτύσσονται αφού προηγηθεί  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», ή ακόμα και «στελέχωση (του σχολείου) με ειδικό επιστημονικό προσωπικό».

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι μόνο, εάν και πώς το κάθε σχολείο ή εκπαιδευτικός θα εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά το πώς έχει επισήμως δικαίωμα κανείς να το εφαρμόσει•  το τι «εργαλεία» και υλικό του παρέχεται!

Σχετική επιστολή απηύθηνα και στον Υπ. Παιδείας ο οποίος στην απαντητική του επί των γενικότερων ενστάσεων  ανακοίνωση (όπως και το ΙΕΠ), δεν αναίρεσε ούτε αρνήθηκε την εφαρμογή των επίμαχων θεμάτων• αλλού αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι:

«Το υλικό που θα δοθεί στους γονείς, περιέχει και το θέμα της ομοφυλοφιλίας»!

Πρόκειται για το θέμα: «Ομοφυλοφιλία• Σεξουαλικές ταυτότητες και στερεότυπα φύλου»! (το «στερεότυπα» με εν δυνάμει αρνητική πάντα έννοια)

Εν προκειμένω δηλαδή, δεν επιχειρείται απλά η αποδόμηση κάποιων νοσηρών έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων, αλλά προπαγανδίζεται στα παιδιά και τους γονείς, η αποδοχή της ίδιας της ομοφυλοφιλίας, τρανσεξουαλισμού κτλ. ως εξ’ ίσου φυσικής και ισότιμης μορφής σεξουαλικότητας.

Αυτό άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον Αναπληρωτή Υπ. Παιδείας κ. Κουράκη στο gaypride της Θεσσαλονίκης 2015, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια είπε:

«Πρέπει να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία(!) της χώρας ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος…»!!

Σε κάθε περίπτωση ως γονείς και εκπαιδευτικοί, δικαιούμαστε να ενδιαφερθούμε και  να ρωτήσουμε•  να ανησυχήσουμε και ενίοτε να αμφισβητήσουμε.

Δεν μπορούμε πάντως να  «καταπίνουμε αμάσητο» ότι και αν «σερβίρουν» σε μας και τα παιδιά μας! Εν προκειμένω δε, έχουμε νομίζω όχι απλά το δικαίωμα (που κι αυτό ενίοτε αμφισβητείται από πολλούς) αλλά και την υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να επιβάλει κανείς αυθαίρετα στα παιδιά μας τους …«ψυχοπειραματισμούς» του και τις όποιες προσωπικές  του θεωρίες ή φιλοσοφίες!

Σχετικώς, ο καθηγητής κοινωνιολογίας του ΔΠΘ κ. Αλιμπραντής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιαβρόγλου επισημαίνει κατηγορηματικά:

«αρνούμεθα τα παιδιά μας να γίνονται αντικείμενο ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας από την νεαρή τους ηλικία αντίθετα με την φυσιολογική τους πνευματική και  ψυχοσωματική ανάπτυξη.  Κανείς δεν δικαιούται να επεμβαίνει με πρόσφατα ιδεολογήματα στον χώρο της παιδικής ψυχής και ψυχολογίας ερήμην μάλιστα των γονέων».

Αξιότιμοι• το συγκεκριμένο ιδεολογικό ρεύμα (gender studies, διαχωρισμός βιολογικού/κοινωνικού φύλου), παρά τα επί μέρους ωφέλιμά του σημεία, όπως τελικά έχει εξελιχθεί στο σύνολό του, εκτός ότι προάγει την έμφυλη σχετικοποίηση έως και την κοινωνική ή ηθική παρακμή, υπονομεύει τη φυσιολογική ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καθ’ ότι οι «νεόφυτες»  αυτές θεωρίες και προσεγγίσεις  «επιτίθενται» και αποβλέπουν στο να αποδομήσουν το βιολογικό πυρήνα και θεμελιώδες υπόστρωμα συγκρότησης της προσωπικότητάς τους (κ. Δημήτρης Πατέλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας)

Επικαλούμενος εν τέλει την αγάπη σας για την Παιδεία και τα παιδιά (που σας εμπιστευόμαστε), στοιχεία που ασφαλώς σας οδήγησαν στο συγκεκριμένο λειτούργημα, προσδοκώ την από μέρους σας νηφάλια και υπεύθυνη αποτίμηση ή και αντιμετώπιση του νεοεμφανισθέντος στην Παιδεία σοβαρού ζητήματος, καθ’ ότι έχει  ποικίλες στην Παιδεία, την οικογένεια, την κοινωνία και σε προσωπικό επίπεδο, προεκτάσεις.

Σας καλώ επίσης (γονείς και εκπαιδευτικούς) -είτε σιωπηρώς, είτε δι επιστολής ή σχετικής ανακοίνωσης, είτε δι απαλλαγής μαθητή κτλ- σε άρνηση εφαρμογής της τρίτης θεματικής ενότητας «σώμα και ταυτότητα-έμφυλες ταυτότητες».

Εύχομαι κάθε αγαθό στις εργασίες και τις οικογένειές σας.

                                                                      Με εκτίμηση

                                                                 Χρήστος Μπονατάκης

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας

«Το υπουργείο Παιδείας, έστειλε πρόσφατα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, εγκύκλιο σχετικά με το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του θεσμού της «Θεματικής Εβδομάδας» με τίτλο «Σώμα και ταυτότητα» στις ενότητες α) διατροφή και ποιότητα ζωής, β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) έμφυλες ταυτότητες.

Ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναρωτιόμαστε αλήθεια πώς ενισχύεται η εκπαιδευτική διαδικασία όταν: οι συγκεκριμένες δραστηριότητες προωθούνται στα μέσα της σχολικής χρονιάς, με γνωστή την κατάσταση των σχολείων (κενά, μεγάλα τμήματα, ελλείψεις σε ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη, ελλείψεις σε υποδομές, υποχρηματοδότηση κ.τ.λ.). Την ίδια στιγμή που περικόπτονται ώρες από τον κύριο κορμό των μαθημάτων στο Γυμνάσιο, έρχονται σήμερα να στριμώξουν μέσα σε μια εβδομάδα, μια σειρά θέματα που θα μπορούσαν να προσεγγίζονται μέσα στην τάξη, μέσα στο μάθημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τα ζητήματα που επιλέγονται φυσικά δεν είναι ασύνδετα με τα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα που εντοπίζονται μέσα και έξω από τα σχολεία. Τα τεράστια διατροφικά προβλήματα, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που εμφανίζονται μέσα στο σχολείο και σχετίζονται με το λεγόμενο «bullying», την ολοένα αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τους νέους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί, οφείλουν να παρεμβαίνουν με επιστημονικό αλλά και συστηματικό τρόπο και να αναδεικνύουν τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους και τα αίτια που τα προκαλούν. Να συμβάλουν τόσο στην αντιμετώπισή τους όσο και στη διαμόρφωση νεανικών συνειδήσεων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία με δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Για εμάς είναι στοιχείο παραίτησης και βαθιά επικίνδυνη, η αντίληψη που λέει ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι ειδικός, δεν μπορεί να πάρει θέση απέναντι σ’ αυτά ζητήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι απλά υποκρισία όταν το υπουργείο μιλάει: για την προαγωγή της υγείας των μαθητών και τη σωστή διατροφή, την ώρα που υπάρχει υποσιτισμός σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και την ώρα που η Γυμναστική και η Βιολογία έχουν εξοβελιστεί από το σχολικό πρόγραμμα, την ώρα που ο αθλητισμός κοστίζει και είναι ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το αίτημα του γονεϊκού κινήματος για ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά με ευθύνη της πολιτείας.

Τι κατεύθυνση θα δώσει αλήθεια για το ζήτημα της ισοτιμίας των δύο φύλων όταν με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης τσακίζεται η μητρότητα, πρέπει να δεσμευτείς ότι δεν θα γίνεις μητέρα προκειμένου να προσληφθείς για εργασία, αυξάνεται η εκμετάλλευση των γυναικών, βαθαίνει η ανισοτιμία των δύο φύλων;

Είναι απορίας άξιο, ποιες κατευθύνσεις θα δώσει το υπουργείο στο θέμα «πρόληψη του εθισμού», όταν η χρήση ουσιών, συνδέεται άμεσα με την φυγή από μια κοινωνική πραγματικότητα που συνθλίβει τον νέο άνθρωπο. Μια προσπάθεια να διαχειρισθεί ο νέος τις ταξικές ανισότητες , την βαθιά αλλοτρίωση.

Στα ερωτήματα: υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, υπάρχουν σκληρές και μαλακές εξαρτήσεις; που βρίσκεται ο μύθος και που η πραγματικότητα; Ποιος θα μεταφέρει το ερώτημα στο σχολείο και με ποιον τρόπο θα το απαντήσει; Ποιον μύθο θα καταρρίψει το υπουργείο όταν η ίδια η κυβέρνηση τοποθετείται υπέρ της νομιμοποίησης των «μαλακών ναρκωτικών», και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά συμμετέχει σε «φιέστες για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών», καλλιεργώντας μία στάση φυγής και ναρκωκουλτούρας της νέας γενιάς που βιώνει καθημερινά τα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του συστήματος;
Για εμάς τα ζητήματα της εικόνας σώματος, των διατροφικών συνηθειών, της εικόνας εαυτού, της ταυτότητας φύλου, των εθιστικών συμπεριφορών, της χρήσης ουσιών, των κοινωνικών στερεοτύπων, της διαμεσολάβησης των ανθρωπίνων σχέσεων, της βίας, της κοινωνικής θέσης και στάσης, των κοινωνικών ρόλων, είναι άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών, μέσα στους οποίους υπάρχουν οι άνθρωποι.

Δεν μπορείς να καταρρίψεις μύθους, εάν δεν αποκαλύψεις τις πραγματικότητες και τις αναγκαιότητες που τους δημιουργούν, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Συνεπώς, είναι καθοριστικό για τα παιδιά μας, η αποκάλυψη των μηχανισμών, που δημιουργούν αλλοτριωμένες ανάγκες, αξίες, αλλοτριωμένα πρότυπα, που θέτουν ανταγωνιστικά αντιμέτωπους μικρούς και μεγάλους, που στιγματίζουν και περιθωριοποιούν, που καλλιεργώντας το φόβο του άλλου, του διαφορετικού οδηγούν στη βία στο έγκλημα και νομιμοποιούν το φασισμό.
Για να μπορεί ένας νέος άνθρωπος να παίρνει αποφάσεις και μάλιστα σωστές, θα πρέπει η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα να δημιουργούν προϋποθέσεις , θα πρέπει να έχει επιλογές, να έχει εναλλακτικές, να μπορεί να βάζει προτεραιότητες. Πως μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις τα νέα παιδιά, χωρίς ανάπτυξη της κριτικής σκέψης; Όταν η διαδικασία της γνώσης αντικαθίσταται από την διαδικασία της πληροφόρησης και η διαδικασία της εκπαίδευσης από την διαδικασία της κατάρτισης; Τι επιλογές μπορούν να έχουν όταν η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 60%;

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, ότι για την υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας, μπορούν να προσκληθούν εκπρόσωποι φορέων από σχετικό κατάλογο που έχει συγκροτήσει το Ι.Ε.Π, καθώς και οποιοσδήποτε φορέας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του σχολείου και εκτιμά ο Σύλλογος Διδασκόντων ότι μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίησή της.

Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για τον οποιονδήποτε, να μπει στο σχολείο, να εκφράσει την άποψή του και να επηρεάσει προς την κατεύθυνση που θέλει. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για τις Μ.Κ.Ο. και τους ιδιώτες. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου, πρέπει να υλοποιούνται από δημόσιους φορείς που τελούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που με την σειρά του να μπορεί να εκπαιδεύει κατάλληλα το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Πρέπει οι φορείς που θα παρεμβαίνουν να έχουν ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη. Διαφορετικά, θα μεταφέρουν στο σχολείο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

Κατά συνέπεια, η σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινότητα οφείλει και πρέπει να διασφαλίζεται και οι παρεμβάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα όπως η εξάρτηση, ή η ταυτότητα φύλου, πρέπει να έχουν πρωτογενή προληπτικό χαρακτήρα. Πρέπει, να υλοποιούνται από προγράμματα και δράσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Πρέπει, να έχουν ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη.
Επειδή, αυτά τα ερωτήματα αφορούν τη ζωή των παιδιών του ελληνικού λαού, την ζωή των παιδιών μας, τις απαντήσεις μέσα στα σχολεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις δώσει ο καθένας.

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights