Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Μαρτίου 2023

Στη «γαλέρα» και οι δημόσιοι υπάλληλοι: Μοντέλο ιδιωτικού τομέα στις προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις και εργολαβίες

Νέες σοκαριστικές απαιτήσεις για ατομικές συμβάσεις σε όλο το φάσμα του Δημοσίου καταθέτει η τρόικα με την επιστροφή της. Συγκεκριμένα, οι δανειστές προωθούν μοντέλο ιδιωτικού τομέα σε όλο το Δημόσιο θελοντας να αλλάξει και το καθεστώς των προσλήψεων.
H Κομισιόν και οι εταίροι σκοπεύουν να βάλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να συγκρουστούν με όλες τις λεγόμενες ομάδες «εδραιωμένων συμφερόντων, ένα άλλο όνομα για τους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τα εργασιακά, που βρίσκονται στο πρόγραμμα των προαπαιτούμενων, πολλοί είναι οι σύμβουλοι που εισηγούνται στις Βρυξέλλες ότι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν οι όροι και οι σχέσεις εργασίας, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομεά, αλλά και στον δημόσιο. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που έχουν γνώση των συζητήσεων, λένε ότι θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο δημόσιο «κανόνες και εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα», με ατομικές συμβάσεις και εργολαβίες, αλλάζοντας ριζικά το ισχύον πλαίσιο προσλήψεων.
Επίσης διακινείται έντονα το σενάριο επιβολής ενός κυκλικού συστήματος συνεχών μετακινήσεων υπαλλήλων, ως πρόνοια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι ενδημική και κοστίζει στο κράτος δισεκατομμύρια ευρώ.
Ραγδαίες όμως, θα είναι οι αλλαγές σε ενέργεια, ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου.
15 + 56 μέτρα έως τον Σεπτέμβριο 2017 σε «συμπληρωματικό» μνημόνιο
Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική». Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017.
Οριστικοποιήθηκε επίσης το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.
Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δις. ευρώ, έχουν απομείνει ορισμένες ουρές, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.
Η κυριότερη έχει να κάνει με τις μετοχές του ΟΤΕ. Εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων, αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (σ.σ στις 7 Ιουνίου) «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ ΟΤΕ-2,55% (Deutsche Telecom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10% καθώς το 4% ανήκει στο ΙΚΑ) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η «ενερμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών» όπως αναφέρεται στο κείμενο (σ.σ πρόκειται για τις αλλαγές που είχαν ζητήσει οι θεσμοί για τους νέους επαγγελματίες, τους κατοίκους περιοχών με κάτω από 2000 άτομα πληθυσμό αλλά και τις εκπτώσεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ). Ως εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται και το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (το κείμενο αναφέρεται και σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση).
15 + 56 μέτρα έως τον Σεπτέμβριο 2017 σε «συμπληρωματικό» μνημόνιο
Στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) που συνοδεύει τα επίσημα κείμενα –η έκθεση περιγράφει προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για 10 χρόνια. Αναφέρεται επίσης ότι μετά το 2028, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040. Από μόνο του, το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018, συνιστά ανοικτό μέτωπο για την κυβέρνηση η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει τέτοια πλεονάσματα για μεγάλη περίοδο μετά το2018.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει ότι οι αποπληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο. Αναμένεται να δοθούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον μήνα, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο: σύνολο 4,3 δις. ευρώ μέσα στο 2016.
Από τις αποκρατικοποιήσεις, αναμένονται έσοδα 1,2 δις. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός προβλέπει έσοδα 3,2 δις. ευρώ για το 2017 (800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο) και επιπλέον 1,6 δις. ευρώ για το 2018 (από 800 εκατ. ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο).
Το νέο μνημόνιο
Το έγγραφο του αναθεωρημένου μνημονίου που παρουσιάζει οικονομική ιστοσελίδα έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου. Στο καινούργιο μνημόνιο, περιλαμβάνεται ο αναλυτικός πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύει την επόμενη δόση (σ.σ μετά δηλαδή τα 7,5 δις. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης αλλά και τα 2,8 δις ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο).
Το ύψος της επόμενης δόσης σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα είναι 6,1 δις. ευρώ. Μεταξύ των σημαντικότερων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να εκταμιευτούν αυτά τα 6,1 δις. ευρώ είναι τα εργασιακά. Ζητούμενο, όπως αναφέρεται, είναι η εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.
Ο κατάλογος με τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δις. ευρώ περιλαμβάνει:
Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
Ττην αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
Την αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών
Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)
Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.
Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ΔΕΗ-5,56% του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια
θα είναι κοστοστρεφή.
Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο
θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς
Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο
Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων
Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights