Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιανουαρίου 2022

Tην απόφαση της Αποκεντρωμένης για “άφεση αμαρτιών” στηλιτεύει η δημοτική παράταξη “Μεγανήσι-Μαζί στο μέλλον”

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ

  Η θεσμική και πολιτική λειτουργία της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου,  φαίνεται να αφήνει αδιάφορο  το Υπουργείο Εσωτερικών, αποδεικνύοντας ότι η μικροπολιτική σκοπιμότητα δεν είναι κάτι ξένο από την γενικότερη πολιτική αντίληψη της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της Αυτοδιοίκησης.

Αφού μας εγκάλεσε για «σοβαρή παράβαση καθήκοντος», όταν αρνηθήκαμε να υιοθετήσουμε την αυθαίρετη και παράνομη αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Μεγανησίου σε ποσοστό που έφτανε στο 100% (!), έρχεται σήμερα με ένα υποκριτικό και μάλλον γελοίο «νομικό»  τρόπο να μας «συγχωρήσει» και να μας δώσει «άφεση αμαρτιών»! Ουσιαστικά, το μόνο νέο στοιχείο που επικαλείται η νέα απόφαση του… εμπνευσμένου μας Γενικού Γραμματέα για να σταματήσει την πειθαρχική διαδικασία που ο ίδιος είχε ξεκινήσει, είναι η ψήφιση τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της αύξησης των τελών! Τι κι αν εμείς συνεχίσαμε να διατηρούμε την αρχική μας θέση, καταψηφίζοντας την πρόταση αύξησης! Αποδεικνύεται έτσι ο ισχυρισμός μας, ότι παρεμβαίνει με τρόπο εκβιαστικό και πολιτικά απαράδεκτο, σε μια εσωτερική διαδικασία του Δήμου Μεγανησίου. Εκβιασμός βέβαια που, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, μάλλον έπιασε τόπο…

Όμως, αυτή η ώσμωση του Δήμου Μεγανησίου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι φανερό ότι πρέπει να εδράζεται και σε μια άλλη μορφή συναλλαγής, που δύσκολα αποδεικνύεται, εύκολα όμως φαίνεται από τον τρόπο ελέγχου και εποπτείας  των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.    Έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων,  τις αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις της Αποκεντρωμένης σε αποφάσεις που, όλως τυχαίως, συμβαίνει να έχει διαφωνήσει ο Δήμαρχος. Όπως επίσης την πρακτική, για θέματα που απορρίπτονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, να έρχονται σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, αν και ο νόμος ορίζει χρονικό διάστημα δύο μηνών! Έρχονται μάλιστα με την δήθεν δικαιολογία της τροποποίησης της αρχικής εισήγησης, αν και η ουσία παραμένει σε όλα η ίδια. Το είδαμε στο θέμα της χωροθέτησης της μονάδας του βιολογικού, στα δημοτικά τέλη, το βλέπουμε σήμερα και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είναι προφανές, ότι η παράταξή μας στέκεται και κρίνει πολιτικά τα διάφορα ζητήματα και δεν είναι στις προθέσεις της οι προσφυγές και οι νομικίστικες αντιπαραθέσεις. Δεν σηκώνουμε όμως και μύγα στο σπαθί μας. Γνωρίζαμε ασφαλώς εξαρχής την κατάληξη μιας τέτοιας τσιχλόφουσκας, η οποία θίγει και προσβάλει, όχι εμάς σαν απλούς συμβούλους, αλλά την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης συνολικά και τις δημοκρατικές δομές και ελευθερίες. Το ότι δεν συνεχίστηκε αυτό το φιάσκο με την πειθαρχική δίωξη δεν δείχνει παρά το ποιος θα είχε να χάσει (και ενδεχομένως να εξευτελιστεί) από την ιστορία αυτή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θεωρούμε ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Κυβέρνηση, μετά των ενεργειών μας, είναι πλέον ενήμεροι για τα έργα και τις ημέρες του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Ιονίου και του δημάρχου Μεγανησίου, και άρα φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας και των ανήκουστων πρακτικών που διέρχεται η εν λόγω Αποκεντρωμένη Διοίκηση και που, πολύ φοβούμαστε, δεν θα σταματήσουν εδώ.

Μεγανήσι, 10 Ιουνίου 2016

Δημ. παράταξη «Μεγανήσι- Μαζί στο Μέλλον»

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δελτίο τύπου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου σχετικά με την έλλειψη δασκάλου Ειδικής Αγωγής

Αρ.Πρωτ.9 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου Επειδή το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου έχει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *