Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Αυγούστου 2022

O Αντ/ρχης Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς για χρηματοδότηση, πορεία έργων, δικαιούχους οικίσκων και την πλωτή γέφυρα στην Λευκάδα

Την δυσφορία του για την γραφειοκρατία,  όσον αφορά τα ζητήματα του σεισμού χαρακτηρίζοντας   ως απαράδεκτη, εξέφρασε μιλώντας στον Prisma 91,6 ο αντί περιφερειάρχης Θοδωρής Χαλικιάς.

“Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται για να πάρουν αυτούς τους οικίσκους, είναι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί  τα σπίτια τους κόκκινα, είναι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορούσαν με ένα χαρτί βεβαίωσης ότι δεν έχουν δεύτερη κατοικία, καθώς και μέσα από το Ε9 που είναι εύκολο να το πάρεις ηλεκτρονικά  να εξυπηρετηθούν  γρήγορα.”, ανέφερε.

Ο κύριος Χαλικιάς υπογράμμισε ότι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε  αυτές οι διαδικασίες να απλοποιούνται.

Αναφερόμενος στις δράσεις που κάνει Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό,  υπογράμμισε  ότι πέρα από τις αρχικές δράσεις που έκανε η Περιφέρεια για να ανοίξουν οι δρόμοι με δικούς της πόρους,  κύριος στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος που είναι κλειστός μεταξύ Τσουκαλάδων και Αγίου Νικήτα, διευκρινίζοντας ότι ο δρόμος επίσημα είναι κλειστός, προτρέποντας τους πολίτες να μην το χρησιμοποιούν παίρνοντας δικό τους ρίσκο.

Ο ίδιος  αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας, καθώς  από τη στιγμή που εκταμιεύονται τα χρήματα, πρέπει  να περάσουν περιφερειακό συμβούλιο, να περιμένουμε  10 με 15 ημέρες για να μας δώσει την έγκριση της η αποκεντρωμένη,  όπου μετά θα πρέπει να πάει σε μία οικονομική επιτροπή που δεν συνεδριάζει κάθε μέρα και έπειτα να ακολουθήσει η προκήρυξη και να δοθούν συγκεκριμένες προθεσμίες, με τον ίδιο να λέει ότι μερικές φορές βλέπει, ότι ακόμα και το πιο γρήγορο χωρίς καθυστερήσεις,μπορεί να πάρει και δύο μήνες για να υλοποιηθεί.

Όσον αφορά την συνολική χρηματοδότηση του νησιού ο κύριος Χαλικιάς υπογράμμισε ότι η καινούργια επιπλέον ρύθμιση που έγινε θα θα δώσει συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ  για την αποκατάσταση των ζημιών που θα μοιραστεί η περιφέρεια και ο δήμος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο κομμάτι διεύθυνσης της Περιφέρειας έχουν χωρίσει τις βλάβες στο οδικό δίκτυο σε τέσσερις μεγάλους άξονες, με τις μελέτες ετοιμάζονται από τη δική τους υπηρεσία και για τα λιμάνια,  ειδικά της Βασιλικής,  καθώς και το πέμπτο νηπιαγωγείο, ενώ  υπάρχει μια τεχνική βοήθεια η οποία θα πληρωθεί από τη περιφέρεια για να αποκατασταθούν.

Όσον αφορά τα δύο γρήγορα έργα ύψους 120.000 €, ανέφερε ότι  θα ξεκινήσουν πάρα πολύ γρήγορα,  καθώς έχουν περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο και την αποκεντρωμένη.

Η πλωτή γέφυρα έφαγε τα ψωμιά της

Ο κύριος Χαλικιάς αναφέρθηκε και στην υπάρχουσα γέφυρα και τα προβλήματα της,  καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσει.

Ο ίδιος είπε  ότι πρόσφατα είχε έρθει ο νηογνώμονας οποίος και είχε δώσει μια παράταση η οποία έληξε πριν λίγες μέρες, καθώς και η προθεσμία του δεξαμενισμού που είναι μέσα στον Απρίλη, όμως το υπουργείο υποδομών στο οποίο υπάρχει το κονδύλι των 2 εκατομμυρίων για να μπορούν τα επόμενα δύο χρόνια να γίνει συντήρηση και να προχωρήσει η όλη διαδικασία, έκανε τη διαδικασία με έναν τρόπο που ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς δεν πήγε σαν διαδικασία έργου αλλά ως προμήθεια.

Με λίγα λόγια ενώ είχε βγει ανάδοχος που θα έκανε τη συντήρηση, ακυρώθηκε οπότε όλη αυτή την εργασία ξεκινά από την αρχή.

Ωστόσο ο κύριος Χαλικιάς  ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μία λύση στο θέμα της εισόδου στο νησί καθώς η γέφυρα είναι πλέον πεπαλαιωμένη και επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα και από το έργο διάνοιξης του διαύλου. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ιδέες για να δοθεί λύση στο θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης ενώ  έθεσε  το θέμα  μήπως υπάρξει και κάποιος διαγωνισμός ιδεών και να βραβευτεί η καλύτερη, καθώς υπάρχουν και παλιότερα κουβέντες για αυτό το θέμα.

Εκείνο ωστόσο που υπογράμμισε είναι  ότι οτιδήποτε και αν γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς όπως προείπε η γέφυρα έχει φάει τα ψωμιά της

 

ΠΗΓΗ: prisma91.6

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δικαιώνει η Αποκεντρωμένη υπάλληλο του δήμου Λευκάδας που δεν αποδέχθηκε την θέση του Προϊσταμένου της Δ/θυνσης Πολεοδομίας

Δεν ακολούθησε ο δήμαρχος Λευκάδας την προβλεπόμενη διαδικασία Ο Προσφεύγων με την από 01-02-2021 προσφυγή του, στρέφεται κατά τηςαπόφασης Δημάρχου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *