Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Οκτωβρίου 2021

Διαβάστε στο meganisinews το νέο βιβλίο του Θοδωρή Γεωργάκη

Σας διαβιβάζω το νέο μου βιβλίο με τίτλο ΤΑ  ΠΟΥ  ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΛΟΓΩ.  ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ.  Νομίζω πως περίπου τα ίδια που περιγράφω αφορούν και το Μεγανήσι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Θ.. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Το βιβλίο προλογίζει ο  Έκτορας. Γ. Χόρτης*

 Ο συγγραφέας, με την αγάπη και τη  νοσταλγία που τον διακατέχει για τον τόπο του και με τη στρωτή χρίση και την επιτυχή εκμετάλλευση της ντοπιολαλιάς, πέτυχε να δημιουργήσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το χωριό του και, γενικότερα, για την ύπαιθρο της Λευκάδας. Το υλικό του το αντλεί, μέσω της μνήμης, από τα προσωπικά του βιώματα, από τη  ζωή  του στο αγροτικό περιβάλλον του αγαπημένου του χωριού, από όσα έζησε και άκουσε κοντά στους ξωμάχους  γονείς του, όπως ο ίδιος σημειώνει. Το πλαίσιο, επομένως, είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εικονογραφεί το μικρόκοσμο και τα ήθη  της περιοχής στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Το βιβλίο αποτελείται από 28 κυματικές ενότητες, στις οποίες περιγράφονται με λεπτομερή, απλό, άμεσο και βιωματικό τρόπο όψεις του πολιτισμού της περιοχής των Σφακιωτών και των όμορων χωριών, από τις ποικίλες αρχιτεκτονικές εκδοχές του ως τα μέσα και τους τρόπους παραγωγής, για την κάλυψη των αναγκών ύπαρξης των κατοίκων. Το κείμενο βρίθει από πληροφορίες για το καθένα απ’ τα θέματα που πραγματεύεται και διερευνά εξαντλητικά τισ διάφορες πτυχές τους. Ταυτόχρονα, με τις αναλυτικές και ενδελεχείς περιγραφές του ο συγγραφέας συνυφαίνει αποτελεσματικά λέξεις και όρους της λευκαδίτικης ντοπιολαλιάς (το «ασθμαίνον») με το περιεχόμενο του «αντικειμένου» στο οποίο αναφέρονται, τόσο με το εννοιολογικό όσο και με το βιωματικό, με μια λέξη, με το «σημαινόμενο».

Έτσι ο αναγνώστης κατανοεί σε  βάθος το περιεχόμενο εννοιών, όπως τρεμέτζο, παγερίτσο, ανεμόμυλος κ.λπ., αλλά και ανασυνθέτει με τη φαντασία του εικόνες για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, όπως στο απόσπασμα που αναφέρεται ςτο «πηγάδι του Φρυά», στους Σφακιώτες, όπου «βασίλευε το νυφοπάζαρο, αφού οι λυγερόκορμες Σφακισάνες, με τη βαρέλα ςτο κεφάλι, κέντρισαν το ενδιαφέρον των υποψήφιων γαμπρών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ειδύλλια και συνοικέσια να στέκουν, κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Φρυά».

(Απόσπασμα προλόγου)

Διαβάστε  όλο τον πρόλογο και το βιβλίο του συγγραφέα  εδώ

*Έκτορας Γ. Χόρτης

*     Γεννήθηκε στη  Λευκάδα.

*  Απόφοιτος του  Ιστορικού – Αρχαιολογικού  της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών (υποτροφία του ΙΚΥ) και του Φιλολογικού τμήματος του ίδιου Πανεπιστημίου.

*  Τετραετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Ludwigs – Maximilian Universität του Μονάχου (κύριος κλάδος σπουδών: Παιδαγωγικά – δευτερεύοντες κλάδοι: Φιλοσοφία, Ιστορία).

*  Καθηγητής στη Δημόσια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 1973-1974 (από το 1992 στο Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής). Διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου (από το 2002 ως το 2007).

*  Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Τα Εκπαιδευτικά».

*  Κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Το meganisinews ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα κ. Θοδωρή Γεωργάκη  για την αποστολή του αδιαμφισβήτητα σημαντικού του έργου-κληρονομιά  για  τις επόμενες γενιές των Λευκαδιτών . Αποτελεί  μεγάλη τιμή  για εμάς και το site.

Διαβάστε σχετικά : Μεγανησιώτισα 1910 (του Θοδωρή Γεωργάκη)

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *