Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουλίου 2024

Δήλωση, εναρκτήριος χαιρετισμός του Δήμαρχου

 

Φωτ. lefkadapress.gr

Σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι και την διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου του δικτύου μικρών νησιών, ο Δήμαρχος Μεγανησίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Η διοργάνωση στο Μεγανήσι του 4ου Συνεδρίου του Δικτύου Μικρών Νησιών, επέτυχε απόλυτα το στόχο της.

Αφενός μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την σημαντικότητα των μικρών νησιών, κυρίως των αναπτυξιακών  δυνατοτήτων τους και αφετέρου η περιοχή μας και ειδικότερα το Μεγανήσι βρέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας και της προσοχής ολόκληρης της χώρας.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας, με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο, προσέδωσε επιπρόσθετο κύρος στην διοργάνωση και σε όλους εμάς την δυνατότητα αμεσότερης  καταγραφής και προσέγγισης των λύσεων σε σημαντικά και χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής μας.

Ειδικότερα για το Μεγανήσι, μέσα από την επιτυχημένη διοργάνωση του διημέρου, προβάλλαμε τις μεγάλες αναπτυξιακές του δυνατότητες και την ποιοτική ιδιαιτερότητά του ως τουριστικού προορισμού με τον φιλόξενο χαρακτήρα του. Για να το πετύχουμε αυτό, υπήρξε άρτια συνεργασία όλων των φορέων του Νησιού. Ιδιαίτερα να επισημάνω και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες του Μεγανησιού, που έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό, το ξενοδοχείο Esperides, το ferry – boat «Μεγανήσι» και τον «Αγχίαλο», τους Δημοτικούς Συμβούλους, αυτούς που προσέφεραν εθελοντικά και όλους τους κατοίκους και βέβαια τους εργαζόμενους στο Δήμο που άφησαν στην άκρη την συμβατική υπηρεσιακή τους υποχρέωση και έδωσαν κομμάτι της ψυχής τους. Τέλος τον βουλευτή Λευκάδας κο Μαργέλη Σπύρο, που αφανώς και με συνεχή προσπάθεια συνέβαλε τόσο για την παρουσία του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού κλιμακίου, όσο και για την ωρίμανση και προώθηση των σημαντικών και ουσιαστικών αναπτυξιακών έργων της περιοχή μας.

Μένει σε όλους εμάς να διαχειριστούμε σωστά και ταυτόχρονα να κεφαλαιοποιήσουμε για τον τόπο μας τα πολύ θετικά αποτελέσματα αυτής της διοργάνωσης.

 

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου

 

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί

Ευρωβουλευτές

Βουλευτές

Περιφερειάρχη

Κύριοι Γ. Γραμματείς

Συνάδελφοι Δήμαρχοι

Πανοσιολογιότατε

Κυρίες και κύριοι

 

Σας καλωσορίζω στη 4η Πανελλαδική συνάντηση των μικρών νησιών

Σας καλωσορίζω σε ένα μικρό νησί με μεγάλη καρδιά, το Μεγανήσι.

« Τα Μικρά Νησιά είναι οι μικρόκοσμοί μας μέσα στον κόσμο μας.

Είμαστε όλοι κάτοικοι ενός σφαιρικού μικρού νησιού μέσα στον απέραντο ωκεανό του διαστήματος.

Εάν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της ευπαθούς νησιωτικής ζωής, αυτό θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε καλλίτερα και σφαιρικότερα τα προβλήματα όλου του κόσμου.

Εάν αποτύχουμε σε αυτό τότε η παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας θα είναι αδάμαστη».

Λόγια του πρώην Γ.Γ των Ηνωμένω Εθνών Κόφιν Αννάν.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σε κάθε μικρό νησί συμπυκνώνεται ολόκληρη η χώρα.

Εκεί μετριέται με απλούς και χειροπιαστούς δείκτες η κοινωνική ευαισθησία της πολιτείας, η αγωνία και η προσπάθεια των λιγοστών κατοίκων του να κάνουν την πέτρα γόνιμη,  η ανάγκη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Διαχρονικά, η νησιωτικότητα και ειδικότερα τα μικρά νησιά, ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος της κεντρικής εξουσίας. Μεγαλύτερος ενοχλητικός πονοκέφαλος ήταν τα μικρά νησιά που υπάγονταν διοικητικά σε  μεγαλύτερα νησιά. Οι παλιότεροι Δήμαρχοι τα έχουμε ζήσει!

Η ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα αναδεικνύει ότι η νησιωτικότητα και ειδικότερα τα μικρά νησιά είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Είναι ο ανεξάντλητος πλούτος της. Είναι ένας από τους βασικούς της πόρους. Που ναι μεν μπορεί να είναι καταγεγραμμένη στις διακηρύξεις των πολιτικών δυνάμεων, ακόμα και στο Σύνταγμα, απέχει όμως σημαντικά από την πρακτική των θεσμικών οργάνων της πολιτείας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, η παρουσία σας εδώ μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ήρθε η ώρα να διακηρύξουμε από το Μεγανήσι ότι τα νησιά μας μπορούν και πρέπει να μπουν μπροστά στην προσπάθεια της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στους φυσικούς και πολιτιστικούς μας πόρους στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Δεν εμβαθύνω και δεν μπαίνω στην γενικότερη εγχώρια και διεθνή κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της συνάντησής μας  δεν επηρεάζεται από την σημερινή συγκυρία. Είναι όμως θέματα που θα συζητήσουμε σε κεντρικότερο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Πρέπει να επισημάνω όμως, ότι ειδικότερα στα μικρά νησιά, οι Δήμαρχοι εισπράττουν καθημερινά και άμεσα τα προβλήματα και την πίεση που δέχεται ο μέσος πολίτης. Η μηδενική χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως η ΣΑΤΑ, μας δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα λειτουργίας της καθημερινότητας  μας, αφού με αυτά υποστηρίζουμε την οικονομική και τουριστική οντότητα των μικρών μας νησιών.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Κυρίες και κύριοι,

Δύο είναι οι βασικές ενότητες αυτής της συνάντησής μας.

Η πρώτη έχει να κάνει με το νέο θεσμικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο, τον «Καλλικράτη». Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που όταν σχεδιάστηκε άφησε πολλά ζητήματα ανοιχτά και αδιευκρίνιστα σχετικά με τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Βασικό ζήτημα είναι το ότι δεν διαθέτουμε τους αναγκαίους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και δύσκολα μπορούμε να προσελκύσουμε εξειδικευμένα στελέχη. Υπάρχουν όμως και θέματα που η πράξη δείχνει ότι πρέπει να τα ξαναδούμε. Η συζήτηση μας θα αναδείξει αυτά τα θέματα και θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο θα τα δει με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Η δεύτερη ενότητα δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Έχει να κάνει με τις δυνατότητές μας. Δυνατότητες που δίνουν προοπτική και ελπίδα. Το μόνο που ζητάμε, είναι να μην βρίσκουμε κάθε φορά μπροστά μας το αξεπέραστο τείχος της κρατικής πολυπλοκότητας και της δημόσιας γραφειοκρατίας.    Ζω σε ένα μικρό νησί το Μεγανήσι και έχω ένα όραμα για αυτό το Νησί. Το ίδιο και όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι ανάλογων μικρών νησιωτικών Δήμων για τα νησιά τους. Διαθέτουμε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, πάνω στους οποίους μπορούμε να δομήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο στα πλαίσια μιας αειφόρου ανάπτυξης. Το κάθε νησί αναδεικνύοντας την δική του ιδιαιτερότητα. Αναπτύσσοντας δίκτυα εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον και την  βιοποικιλότητα κάθε νησιού. Όχι βέβαια στην λογική της αυστηρής και οριζόντιας περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά με βάση την ιδιομορφία και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου. Μπορούμε και πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει να δημιουργήσουμε τα δικά μας επιχειρησιακά σχέδια, που αθροιστικά θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία ενός γενικότερου επιχειρησιακού σχεδίου για την χώρα, που θα υποστηρίζονται από μια πάγια νησιωτική πολιτική. Και δω θέλω να επισημάνω, το πάγιο αίτημα του Ιονίου να συμπεριληφθεί στις νησιωτικές πολιτικές. Καταλαβαίνουμε ότι η νησιωτικότητα έχει διαβαθμίσεις. Όμως το Μεγανήσι, οι Παξοί, περισσότερο ο Κάλαμος και ο Καστός δεν απέχουν ιδιαίτερα από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για το Νησί μου.  Εδώ κάνουμε την δική μας προσπάθεια για να διατηρήσουμε αποδοτική, δημιουργική,  ασφαλή και αισιόδοξη αυτή τη κοινωνία, αλλά  και να διαμορφώσουμε παράλληλα όρους επαναπατρισμού στη γενέτειρα πατρίδα Μεγανησιωτών, που με καινοτόμες και φρέσκες ιδέες θα γύριζαν να επενδύσουν και να στήσουν  το δικό τους νοικοκυριό. Όπως πιστεύω λειτουργεί ανάλογα και ο κάθε Δήμαρχος στο νησί του.  Ο καθένας πιστεύει ότι το νησί του ίσως είναι το κέντρο του κόσμου. Και αυτό γιατί όπως προείπα, δεν παύει να συμπυκνώνει και να αντανακλά την μικρογραφία της χώρας μας.

Πολλοί από σας έρχεστε για πρώτη φορά στο Μεγανήσι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας, ιδιαίτερα τον κο Πρωθυπουργό που η παρουσία του μας τιμά ιδιαίτερα.

Να ευχαριστήσω τους υφυπουργούς…..

Τους Ευρωβουλευτές….

Τους …..

Εισηγητές..

Τους συναδέλφους…

Και τέλος τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους για την παρουσία τους αλλά και την χορηγία της διοργάνωσης από την Περιφέρεια.

Εύχομαι η παραμονή σας εδώ να είναι δημιουργική και ευχάριστη.

Κύριε Πρωθυπουργέ σας καλώ να απευθύνετε το χαιρετισμό σας.

Ευχαριστώ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το Υπ. Εσωτερικών ζητά από 217 δήμους, μ.α. το Μεγανήσι και η Λευκάδα, να αποστείλουν άμεσα τα οικονομικά τους στοιχεία (Ιαν. – Φεβρ. 2013)

Η μη διάθεση ή η καθυστέρηση διάθεσης των οικονομικών στοιχείων από τους 217 δήμους της χώρας που αναφέρονται στον Πίνακα […]

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” από την Επιτροπή Κατοίκων Σπαρτοχωρίου για τα ανεπιτήρητα ζώα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις… Τα γιδοπρόβατα κάποιων …νόμιμων που υπογράφουν την  ανακοίνωση  της επιτροπής,  βόσκουν ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο του Μεγανησίου. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights