Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Α. Τσίπρας: Προσλήψεις 4,5 χιλ. γιατρών και νοσηλευτών

Τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της Υγείας που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα την πρόσληψη 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εκ των οποίων οι 700 θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως σε νησιά, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσπρωτία και τη Θράκη.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε ακόμη την ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο σύστημα Υγείας και διεύρυνση των παροχών σε διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, και για ανασφάλιστους και για ασφαλισμένους πολίτες.

Στα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται:

– Αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.
– Διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας.
– Διασφάλιση λειτουργίας των ογκολογικών νοσοκομείων και των μονάδων ψυχικής υγείας.
– Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.
– Αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε περιοχές της άγονης γραμμής.
– Παροχή κινήτρων σε γιατρούς για τη στελέχωση των απομακρυσμένων περιοχών και εξειδικευμένα προγράμματα τηλεϊατρικής.
– Διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και σπατάλης.

Όσον αφορά στο φάρμακο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, της ανταγωνιστικότητάς της και των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, ο ΕΟΦ θα αναβαθμιστεί.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε αύξηση των προϋπολογισμών για την Υγεία, ούτε τρόπους για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, όπως αρχικά αναμενόταν. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Υγεία από θύμα της λιτότητας θα πρέπει να γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανατροπή των παθογενειών, των στρεβλώσεων και των κοινωνικών ερειπίων που άφησε πίσω του το μνημόνιο στο χώρο της Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια των υστερημάτων της οικονομίας για να «αιμοδοτήσει» το σύστημα υγείας, ενώ έκανε λόγο για υγειονομική φτώχεια και πλήρη κατάρρευση της περίθαλψης.

ΠΗΓΗ: capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights