Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουλίου 2022

Συνάντηση βουλευτή, δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας με τον Aν. υπουργό υγείας

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τριών αιρετών της Λευκάδας με  τον αναπληρωτή υπουργό  υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο. Από πληροφορίες μας αλλά και από το ΔΤ  συμπεραίνουμε ότι τα πράγματα  για την υγεία  γενικά , αλλά και για την Λευκάδα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, για να μην πούμε ανησυχητικά. Κι αυτό γιατί ενώ οι θέσεις  από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία   προκηρύσσονται , δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από γιατρούς λόγω των κακών συνθηκών εργασίας κι αμοιβής.

‘Όπως  έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο για την υγεία, πολλοί είναι πλέον οι νέοι γιατροί που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν την καριέρα τους σε νοσοκομεία της Γερμανίας, των Σκανδιναβικών χωρών, της Αγγλίας κι αλλού. Σε μια συντηρητική  προσέγγιση αριθμών, γύρω στις 15.οοο γιατροί έχουν εγκαταλείψει πλέον την χώρα κι εργάζονται στο εξωτερικό , όπου φυσικά και διαπρέπουν.

Από την νέα συνάντηση προκύπτει ότι και ο Παιδίατρος, αλλά και ο ορθοπεδικός  “έχασαν τον δρόμο” προς την Λευκάδα και οι θέσεις πρόκειται να επαναπροκηρυχθούν. Εξετάζοντας το ενδεχόμενο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ξεμείνει από γιατρούς , ορθά  σχεδιάζει  την παροχή κινήτρων σε γιατρούς για την πλήρωση των θέσεων στα Νοσοκομεία  της.

Το  σχετικό   δελτίο τύπου για το Νοσοκομείο Λευκάδας μόνο εφησυχασμό  δεν εμπνέει:

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                                   ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΟΣ                                                                                       ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θοδ. Χαλικιάς, και ο δήμαρχος Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδής, με την παρουσία, επίσης, του βουλευτή του Νομού, Στ. Γρηγόρη. Στη συνάντηση που έγινε, έπειτα από πρωτοβουλία των αιρετών του νησιού, ο αναπλ. υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στη Λευκάδα, τα οποία και οξύνθηκαν έπειτα από τη μερική αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Kλινικής του νοσοκομείου.

 Από τη μεριά του, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς ο χώρος της Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καταστροφικές συνέπειες της πολύχρονης μνημονιακής πολιτικής λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διαβεβαίωσε πως η Υγεία βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και πως δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση των περιφερειακών δομών Υγείας. Ανέφερε μάλιστα ότι θα προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις δημόσιες δομές Υγείας.

 Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η κατανομή θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα δε για τις εκρηκτικές ελλείψεις της Λευκάδας, επεσήμανε ότι. σε συνεργασία με την 6η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) αναζητείται η προσφορότερη και αμεσότερη λύση για την απόσπαση παθολόγου γιατρού. Επίσης, ενημέρωσε για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του υπουργείου, ανάμεσά τους η επαναπροκήρυξη δυο θέσεων ιατρών (παιδιάτρου και ορθοπεδικού), η παράταση της θητείας επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών, η μείωση του χρόνου για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών και η προκήρυξη θέσεων για τους αγροτικούς γιατρούς.

 Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι Θ. Χαλικιάς και Κ. Δρακονταειδής προχώρησαν σε κοινή  δήλωση: «Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας ζητήσαμε έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για να τον ενημερώσουμε για τη δραματική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στο νησί μας. 

 Γνωρίζουμε ότι η Λευκάδα δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση αφού η απαξίωση των δημόσιων δομών, μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση ήταν η συνειδητή πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κρίνουμε κατ’ αρχήν ως θετική τη διαβεβαίωση που λάβαμε από τον κ. Ξανθό ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η διασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για την ανεύρεση λύσεων, τόσο για τα επείγοντα όσο και για τα χρόνια προβλήματα της Υγείας στη Λευκάδα, ενώ σε άμεσο χρόνο, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την επαναλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξετάζει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού. Ο Δήμος Λευκάδας θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια. 

 

Λευκάδα

21 Μαρτίου 2014″

 

Δεν αμφισβητούμε  τις καλές προθέσεις των αιρετών μας, αλλά  από μόνες τους δεν φτάνουν. Περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνουν ούτε οι αυτοτελείς πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι φέτος θ΄ αποδοθούν  και πάλι πετσοκομμένοι. Αν ρωτάτε για την λύση, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε  μία να  σας προτείνουμε. Μπροστά μας βλέπουμε  έναν ατέλειωτο κατήφορο, χωρίς φρένο κι επιστροφή.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *