Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Ο Δήμος Μεγανησίου μένει έξω από τα “επικίνδυνα χρώματα”

«Μνημόνιο» για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.

«Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.

«Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.

1. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr. Σημείωση: Οι χρωματισμοί και η έντονη γραφή στο παραπάνω κείμενο είναι του Meganisi News.

2. Δείτε εδώ (ΠΗΓΗ : Yπ. Εσωτερικών, σχετικό link) την πλήρη παρουσίαση για ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

06/05/2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                                        Αθήνα 6/ 5/ 2011

ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπόψη:

Συντακτών Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με αφορμή τη δημοσίευση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση  στοιχείων που αφορούν στα χρέη των δήμων της χώρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/5/2011

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

 

1. Τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών οι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δις €. Σημειώνεται ότι τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, ανέρχονται σε 1,711 δις €. Το ποσό αυτό αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων. Σε περίπτωση που υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι τα παρακρατηθέντα από τους ΟΤΑ υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό τους.

Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους ανέρχονται σε 1,270 δις €. Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δις €. Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δις €, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών

Είναι φανερό ότι το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τ.Α.

2Η Τ.Α. δεν χρωστάει «τα μαλλιοκέφαλά της»

Το σύνολο των δανείων και των μακροπρόθεσμων, ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 325 δήμων ανέρχεται στο 1/3 του χρέους μίας μόνο ΔΕΚΟ. Το οικονομικό αποτέλεσμα των δήμων δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΚΟ ή νοσοκομεία.

  1. Το ελληνικό κράτος παραμένει το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης

Ο δείκτης, που παρέθεσε ο κ. υπουργός, Συνολικές Δαπάνες της ΤΑ/ ΑΕΠ, είναι ένας δείκτης που μετράει, διεθνώς, τη συγκέντρωση ή την αποκέντρωση ενός κράτους. Η χώρα μας δεν καταλαμβάνει απλώς τις τελευταίες θέσεις στο σχετικό πίνακα αλλά με τις παρακρατήσεις που παρατηρούνται τελευταία και την ύφεση, η οικονομική θέση της Ελληνικής Τ.Α. συνεχώς επιδεινώνεται.

4. Για όλα τα κακά του Ελληνικού δημοσίου και κυρίως για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος δεν είναι υπεύθυνη η Τ.Α.

Όταν οι Ελληνικοί ΟΤΑ έχουν το μικρότερο δανεισμό σε όλη την Ευρώπη και η σχέση τους με το δημοσιονομικό χρέος της χώρας είναι 0,7% είναι φανερό ότι οποιαδήποτε πλέον συνέχεια σε σχετικές συζητήσεις είναι εκ του πονηρού.

5. Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι μπαταχτσήδες

Από τους 325 δήμους μόνο 24 θεωρήθηκαν ως «κόκκινοι». Είναι σίγουρο ότι μετά τη μελέτη των ορκωτών ελεγκτών στα οικονομικά τους από αυτούς τους 24 δήμους θα αποδειχθεί ότι πολλοί δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα.

6. Όλοι οι δήμοι, που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου, δεν είναι προβληματικοί

Στους σχετικούς πίνακες έχουν ενταχθεί δήμοι με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους τους με ίδιους πόρους, δήμοι που το χρέος τους ανήκει σε επενδυτικά προγράμματα που εξυπηρετούνται κλπ. Για το λόγο αυτό το ποιος δήμος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιους όρους, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα βαθιάς και ενδελεχούς μελέτης σε κάθε δήμο ξεχωριστά.

Νικήτας Κακλαμάνης

Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ

ΠΗΓΗ : kedke.gr


0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights