Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Οκτωβρίου 2021

“Μαύρος Οκτώβρης” για το Χρηματιστήριο Aθηνών που φαίνεται ότι θα ζήσει την “τέλεια καταιγίδα”

Άφωνοι οι χρηματιστές με την ένταση των πωλήσεων στο Χ.Α.!

Εικόνα ολικής κατάρρευσης στο  Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση 6,5% περίπου σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888, 93 μονάδες μειωμένος κατά 60 μονάδες βάσης.

Εξαιρετικά θορυβημένοι από την ένταση των πωλήσεων στο Χρηματιστήριο την τελευταία ώρα εμφανίζονται οι επαγγελματίες της αγοράς. Στα χρηματιστηριακά γραφεία από χθες και πολύ περισσότερο σήμερα αναζητούνται οι πραγματικές αιτίες της πτώσης, με τη σεναριολογία να βρίσκεται στο κατακόρυφο.

Ωστόσο, οι πωλητές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τους λόγους της δριμύτατης πτώσης παρά μόνο να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, κάτι που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές ημερήσιο sell off.

«Είναι προφανές πως οι αγορές αποτιμούν την Ελλάδα χωρίς τα μνημόνια πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα με τα μνημόνια», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Solidus Securities, Αλέξανδρος Σίνος, μιλώντας στο Capital.gr, κληθείς να σχολιάσει το βίαιο sell off της Τέταρτης.

Πρόκειται για σαφή αναφορά στην ανησυχία που έχει δημιουργήσει μεταξύ των διεθνών επενδυτών η προσπάθεια της Αθήνας να ανεξαρτητοποιηθεί από την τρόικα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Beta Securities, Βαγγέλης Χαρατσής, αποδίδει τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου στο συνδυασμό τεσσάρων παραμέτρων.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο Capital.gr,  η πτώση έρχεται μέσα σε ένα γενικευμένο επιβαρυμένο επενδυτικό κλίμα διεθνώς που κλιμακώνεται ακόμα πιο αρνητικό ενόψει των τραπεζικών stress tests, του πολιτικού ρίσκου που διαπιστώνεται στην ελληνική αγορά και των διαπραγματεύσεων για το χρέος που επιχειρεί να ξεκινήσει η κυβέρνηση παράλληλα με την έξοδό της από το στενό πλαίσιο επιτήρησης στο οποίο παραμένει η ελληνική οικονομία τα τελευταία έτη.

Ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής Διαπραγμάτευσης της Βeta Χρηματιστηριακή, αναφέρει ότι: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά στην αγορά. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ρευστοποιήσεις. Η πόρτα της εξόδου στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πολύ στενή και για το λόγο αυτό διευρύνεται η ένταση των πωλήσεων. Εκτιμώ πως πέραν της κόντρας μεταξύ ΔNΤ και Ε.Ε. για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχουν παράγοντες που ακόμη δεν έχει δει η αγορά ή δεν έχει αξιολογήσει σωστά και οι οποίοι θα γίνουν πιο εμφανείς για να δικαιολογήσουν αυτό που παρακολουθούμε στα τερματικά μας τα τελευταία 24ωρα».

Παράλληλα, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει πως η συσσώρευση τόσων πολλών αβεβαιοτήτων γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα που αντανακλάται σε όλα τα asset classes.

«Δεν μπορεί κάθε ημέρα να αλλάζουν τα δεδομένα χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγούμενες εκκρεμότητες. Η ατζέντα των τραπεζών παραμένει ανοικτή, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν εξομάλυνε το πολιτικό σκηνικό στο παραμικρό, οι συζητήσεις με το IMF δεν είχαν απτή κατάληξη. Όλα αυτά επιδρούν στην αγορά σωρευτικά με αποτέλεσμα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ώρες στο Χρηματιστήριο».

«Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι έχουμε εκλογές, χωρίς να πηγαίνουμε σε εκλογές», σχολιάζει ο αναλυτής της Merit, Νίκος Καυκάς. «Ας μην προσπαθούμε να προεξοφλήσουμε τις εξελίξεις πριν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Βλέπουμε μια μεγάλη υπερβολή μετά τη διάσπαση των 950 μονάδων που μένει να διορθωθεί. Η αγορά θα επιστρέψει σύντομα σε αυτά τα επίπεδα. Στις τιμές που φτάσαμε σίγουρα υπάρχουν μετοχές που θα επιβιώσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».[ΠΗΓΗ]

Εμείς πιστεύουμε ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι οι δηλώσεις του κ. Τάκη Ζαμάνη κι ότι δυστυχώς το αμέσως επόμενο διάστημα δύναται να ζήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τη  “Τέλεια καταιγίδα” για την οποία είχε προειδοποιήσει από το 2012 ο Ν. Ρουμπινί:

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εμμένει στην πρόβλεψή του για την «τέλεια παγκόσμια καταιγίδα» το επόμενο έτος, καθώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο παρελκύουν, το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη
εντείνεται.

Ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που θα ξεσπούσε το 2008, υπογράμμισε 5 παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Ρουμπινί, οι παράγοντες είναι οι εξής:

1.   Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη
2.   Το γεγονός ότι οι αυξανόμενοι φόροι και οι περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ μπορεί
να ωθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση
3.   Η “ανώμαλη προσγείωση” της οικονομίας στην Κίνα
4.   Η περαιτέρω επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών
5.   Μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ρουμπινί δήλωσε ότι «το 2013 θα είναι η χρονιά που το τενεκεδάκι θα έχει γίνει πολύ βαρύ για να το κλωτσήσεις… τότε είναι όταν θα έχουμε την τέλεια παγκόσμια καταιγίδα».[ΠΗΓΗ]

Ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται στο “μάτι του Κυκλώνα”, αφού δεν κατάφερε να απαλλαγεί από   τις “χρόνιες ασθένειες” της οικονομίας της και κυρίως ν΄αποκτήσει νέο ικανό ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό,  νέες  δημόσιες υπηρεσίες που θα καθιστούν το κράτος λειτουργικό, αναδιοργάνωση της εγχώριας παραγωγής, προσέλκυση  σοβαρών επενδυτών κτλ.

Δείτε κι ένα σοβαρό άρθρο  για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα:

Οι δέκα απειλές του πλανήτη

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Έγραψες εσύ, ρώτα όμως τους φίλους σου που ψήφισες τι “έταξαν” με νέα μνημόνια στις Βρυξέλλες. Που θα πάτε όμως πόσο ακόμα θα φουσκώνετε την μόχλευση παγκοσμίως. Όλοι μαζί “άκλαυτοι” θα πάτε. Διάβασε αυτά:

   http://www.analyst.gr/2014/10/13/kainourgia-simata-kindinou/

   http://www.analyst.gr/2014/10/02/o-proaggelos-tou-krax/

   Αυτά τ΄αντιλαμβάνεται και ο κοινός νους, για σένα που σαι και του “συστήματος” είναι ακόμα πιο κατανοητά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *