Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Δεκεμβρίου 2021

Περίφραξη των αρχαιολογικών χώρων στο Μεγανήσι

Κατά την χθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδ. Γαλιατσάτου με την υφυπουργό Πολιτισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, συζητήθηκαν θέματα της περιφέρειας που άπτονται των πολιτιστικών υποδομών και την οικονομική –παράλληλα με την πολιτική- στήριξη συγκεκριμένων έργων.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η περίφραξη των αρχαιολογικών χώρων στο Μεγανήσι (και την Ιθάκη), έπειτα και από τις τελευταίες ανακαλύψεις που έβαλαν το νησί μας στον παγκόσμιο αρχαιολογικό χάρτη.

Το Μεγανήσι μπορεί να κρύβει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις, αν λάβουμε υπόψη την Καθηγήτρια Προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κα Γαλανίδου, η οποία κατά την παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εκδήλωση «Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο αρχιπέλαγος του Μεγανησίου και οι προοπτικές ανάδειξής τους» (δείτε αναλυτικά εδώ) είπε ότι στην ουσία εξερευνήθηκαν μόνο οι κορυφές του νησιού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Βέβαια προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη μας περαιτέρω ενέργειες (μια απλή περίφραξη δεν είναι αρκετή, χρειάζεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα, π.χ. φύλαξη, προστασία και περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών επισκεψιμότητας κλπ.), βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, προκειμένου το Μεγανήσι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και σε αυτό τον τομέα.

Ακολουθεί το ΔΤ της Περιφέρειας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       Κέρκυρα   25 Σεπτεμβρίου  2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 26610-39606

Email:grafeio_typou@pin.gov.gr                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συνάντηση με την υφυπουργό πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου είχε χθες στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ,κάτω όμως από το βάρος των πολλών και οξυμμένων προβλημάτων που υπάρχουν στα Ιόνια Νησιά στον χώρο του πολιτισμού.

Ο περιφερειάρχης έθεσε στην υφυπουργό πολιτισμού θέματα που άπτονται αφ’ ενός των πολιτιστικών υποδομών  και αφ’ ετέρου των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται αλλά και των νέων πολιτιστικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν.

Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε μεταξύ άλλων την οικονομική και πολιτική στήριξη για τα εξής θέματα:

 1. Άμεση οικονομική ενίσχυση και παρέμβαση για να αποφευχθεί η κατάρρευση εκκλησιαστικών μνημείων (Αγία Θέκλη, Σουλλάροι) που έχουν πληγεί από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά
 2. Άμεση ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης 120.000 ευρώ για την  συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ιθάκη
 3. Εξασφάλιση πόρων για απλές εργασίες  (περίφραξη) αρχαιολογικών χώρων σε Ιθάκη και Μεγανήσι
 4. Άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου για την προστασία και ανάδειξη  της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στο Φισκάρδο
 5. Την συνεργασία με την περιφέρεια και τον Δήμο Λευκάδας για την ολοκλήρωση του έργου «Θέατρο Λευκάδας», που είναι ημιτελές
 6. Τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, ώστε τα κάστρα των νησιών μας να λειτουργούν πλήρως και με ποιοτικές προδιαγραφές
 7. Τη συνεργασία με το Δήμο Κεφαλονιάς και την περιφέρεια για το μέλλον του Αρχαιολογικού μουσείου Αργοστολίου
 8. Την εξασφάλιση πόρων για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του Αρχαιολογικού μουσείου στο Βαθύ της Ιθάκης
 9. Την εξασφάλιση πόρων για την ανάδειξη των ψηφιδωτών και των μωσαϊκών που έφεραν  στο φως οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό στη Σάμη
 10. Την περαιτέρω διερεύνηση  για την ανάδειξη  της Μονής Στροφάδων καθώς και του λόφου Στράνη στη Ζάκυνθο
 11. Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με την αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία και στήριξη νέων πολιτιστικών προϊόντων με τη συνεργασία των τοπικών συλλόγων (χορωδίες, φιλαρμονικές, ΔΗΠΕΘΕ)
 12. Την άμεση ένταξη του έργου του θεάτρου Φοίνικα σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στο ΔΗΠΕΘΕ

Η Υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη θετική εξέλιξη αναφορικά με τη δημοπράτηση του έργου της αναστύλωσης της Ανουντσιάτα, που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς και για την πρόθεση της να συμβάλει θετικά για την ταχύτερη προώθηση του φακέλου της UNESCO για την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Τόσο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος όσο και η υφυπουργός πολιτισμού Α. Γκερέκου συμφώνησαν να διατηρήσουν συχνή επικοινωνία με στόχο την υλοποίηση των παραπάνω ζητημάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Αρχαιολογική έρευνα στο Μεγανήσι και ευρήματα

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *