Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

Εντός Μαΐου οι έρευνες για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο

Έρευνες σε Κρήτη – Ιόνιο για πετρέλαιο

Εντός Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Τα οφέλη από τις έρευνες εταιρειών για το Δημόσιο. Σχέδιο με πρότυπο τη Νορβηγία

Η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου/φυσικού αερίου πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες.

Με την πρακτική αυτή, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αυτά προκύπτουν από ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, που την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νορβηγία και ενημερώθηκε για το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών, αναφέροντας πως έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση.

Ο φορέας, όπως σημείωσε, θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της εταιρείας.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

Οι διατάξεις αυτές έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα, και έως την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνική Τράπεζα δεδομένων.

Προχωρά, τέλος, η μελέτη των κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο.

ΠΗΓΗ : news247.gr

………………………………………..

Σχετικά:

Πετρέλαιο στη Λευκάδα;

Σε ενάμιση χρόνο οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Κίνηση-κόμμα στην Ελλάδα από τον ομογενή ευρωβουλευτή του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη

Τα δημοσιεύματα εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με την εμπλοκή του ομογενή ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη στο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *