Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Αυγούστου 2019

Δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας: “Η διακομιδή των βοθρολυμάτων προσωρινά θα γίνεται από βυτία της Λευκάδας με απ’ ευθείας χρέωση των ενδιαφερομένων”

Αγαπητοί Συντοπίτες

Στο νησί μας εδώ και χρόνια συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Και πιο συγκεκριμένα:

Εντός του ΧΥΤΑ στη θέση «Σκίζα» έχουν ανοιχθεί δυο απορροφητικοί ανεξέλεγκτοι βόθροι στους οποίους καταλήγουν όλα τα βοθρολύματα του νησιού.

Αυτό φυσικά είναι εντελώς παράνομο όπως παράνομη είναι και η διεκπεραίωση της διαδικασίας αποκομιδής των βοθρολυμάτων (όχημα-αποδείξεις είσπραξης), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και μεγάλα πρόστιμα για τον Δήμο μας.

Για το θέμα αυτό έχω έρθει σε επαφή με τον Εισαγγελέα  Λευκάδος και έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να σταματήσει όλη αυτή η απαράδεκτη διαδικασία.

Απόφασή μου καθώς και των συμβούλων μου είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην χωροθέτηση και αδειοδότηση ενός μικρού βιολογικού επεξεργασίας βοθρολυμάτων και ταυτόχρονα να δρομολογήσουμε την οριστική λύση του προβλήματος.

Η διακομιδή των βοθρολυμάτων προσωρινά θα γίνεται από βυτία της Λευκάδας με απ’ ευθείας χρέωση των ενδιαφερομένων.

Ο Δήμος Μεγανησίου θα λειτουργήσει ως συντονιστής της όλης διαδικασίας και όπου χρειαστεί θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν όπως για παράδειγμα στα στενά σοκάκια, χρήση βυτίου για τα νοικοκυριά και λοιπά.

Το Μεγανήσι οφείλουμε να το προστατέψουμε αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου

Δάγλας Παύλος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

14 Σχόλια

  1. Καλημερα αν καιτωρα παω για υπνο λογω δουλειας Βαθυσανε θα τα πληρωνεις χρυσαφι μια ζωη Καποιο πουλακι μου ειχε πει οταν ημουν εκει οτι ετοιμαζουν να αγορασουν βυτιο ΙΧ καποιοι νεοπλουτοι στο Μεγανησι και εχουν βρει και οδηγο [πρωην… ]και ενας κομπακτ βιολογικος καπου στο Βαθυ [σε ισιο μερος…καταλαβες ] βολευει

   1. μαλλον τωρα εμαθες το ιντερνετ και πειρες σβαρνα ολα τα θεματα και κανεις σχολιο αφου ακομα και στον υπνο σου βλεπεις μεγανησι .

    1. το ιντερνετ το ξερω χρονια -το meganisi news to διαβαζω απο παρθενογενεση πριν αλλαξει χερι καθως και σας Σχολια οπως εκανα θα κανω Τωρα ισως μπερδευτικες λιγο γιατι αλαξα ονομα Θα με γνωρισεις απο τα πικρα και αληθινα σχολια μου

 1. Σωστά τα λέει ο Δήμαρχος,αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι, η προτροπή του να χρησιμοποιούμε βυτία απο τη Λευκάδα,αν είναι πχ απο Πρέβεζα ή Βόνιτσα ,ποιά η διαφορά ;
  Οσο για το κόστος τηε μεταφοράς ή τον χρόνο αποκομιδής καμία νουθεσία,ρέει το χρήμα στο Μεγανήσι,κάτι θα ξέρει,τόσα χρόνια λογιστής Μεγανησιωτών είναι…..

 2. Δήμαρχε, συγχαρητήρια για τη απόφασή σου να σταματήσεις την εδώ και χρόνια παράνομη και ανεξέλεγκτη χρήση των αστικών λυμάτων του νησιού. Ελπίζω να συνεχίσεις την προστασία του νησιού απο τα αστικά λύματα με την κατασκευή στεγανών βόθρων για όλους τους Μεγανησιώτες έως ότου επιτέλους κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός.
  ΓΕΝΑΡΗΣ 2007 ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ:
  “Έχω την πρόθεση, σύντομα, να φτιάξω εναν μικρό βιολογικό για να συλλέγω τα αστικά λύματα πρωτίστως απο τις παράκτιες περιοχές του νησιού μειώνοντας, έτσι, την ρύπανση σε αυτούς τους χώρους.” συζήτηση η οποία έγινε μεταξύ εμού και του απερχόμενου δημάρχου και η οποία με βρήκε σύμφωνο θέτωντας εαυτόν στη διάθεσή του για οποιαδήποτε βοήθεια.Σαν λύση προσωρινή μεν, αποτελεσματική δε, εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης κατασκευής βιολογικού. Πέρασαν απο τότε σχεδόν οχτώ χρόνια.Το γιατί δεν έγινε, δεν γνωρίζω, ρωτήστε τον. Σήμερα, οι Μεγανησιώτες, δυστυχώς, θα επιβαρυνθούν για προθέσεις και έργα που δεν έγιναν χρόνια πριν.

  1. Έχετε χάσει πολλα επεισόδια αγαπητέ μου κύριε !
   Αν ασχολήθηκε μια Δημοτική αρχή με το βιολογικό ήταν μόνο η απερχόμενη !
   Ο νέος Δημαρχος μετα της συζύγου του και λοιπών άλλων το σταμάτησαν !
   Γι αυτο όταν τα συζητάτε σε μαγαζιά αυτα τα θέματα μην πίνετε ,κάνει κακό στη …μνήμη !!

 3. “Οι επιπτώσεις των αποβλήτων και των λυµάτων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι σηµαντικές στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων είναι µόνιµη απειλή για το περιβάλλον, τους υδατικούς πόρους, το έδαφος και τη δηµόσια υγεία. Η µακρόχρονη διάθεση των αποβλήτων και λυµάτων στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τα καθιστά ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση .Εν έτη 2014 σε ένα νησί που αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά δεν έχουμε κάνει κάτι για την λύση των αποβλήτων . Τα προηγούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για τους βιολογικούς πέρασαν χωρίς να τα εκμεταλλευθούμε. Η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Το μέτρο της νέας Δημοτικής αρχής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μη επεξεργασία των λυμάτων συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, καθώς τα ανεπεξέργαστα λύματα μπορεί να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια και ιούς.
  Πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινοτικές οδηγίες για την διαχείριση των αστικών λυμάτων και όχι να τις ερμηνεύουμε κατά το δοκούν. Η μη εφαρμογή θα συνεπάγεται πρόστιμα θα οποία θα παρακρατούνται από τα κρατικά έσοδα του Δήμου. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα όπως η δημιουργία στεγανών δεξαμενών συλλογής λυμάτων πρώτα στις τουριστικές επιχειρήσεις και μετά στις νέες κατοικίες και στις παλαιότερες συνέχεια όπως και έλεγχος των δεξαμενών που θεωρούνται ’’ στεγανές’’ και άλλα πιο ουσιαστικά μέτρα. Πρέπει όλοι να μην προσδοκούν το μικροσυμφέρον τους αλλά να επιδιώκουν το γενικότερο όφελος του νησιού.

  1. Aγαπητέ Γεράσιμε

   έχω την εντύπωση ότι από το ένα άκρο, περάσαμε στο άλλο, να μην πω ότι “κόψαμε” τελείως! Είναι δυνατόν να υποχρεώσουμε όλα τα σπίτια κι όλες τις επιχειρήσεις να έχουν ατομικό βιολογικό καθαρισμό για να αναπληρώσουν την ανικανότητα των εκάστοτε δημάρχων να δημιουργήσουν ένα βιολογικό καθαρισμό στο Βαθύ που έχει το πρόβλημα και με προϋποθέσεις την ένταξη σ΄αυτό αργότερα και των άλλων οικισμών που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερο πρόβλημα;

   Κι επιτέλους ποιος επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον η δική μου επιχείρηση των 40 ημερών και η κάθε επιχείρηση, ή σπίτι, η δωμάτια ή ο Βιολογικός Ελλομένου που πέφτει στο Αλαμανάτο χωρίς να μιλήσει κανείς λαλίστατος σήμερα ετεροδημότης;

   Και κάτι άλλο, απόψε στο βαθύ διανυκτερεύουν (λόγω καιρού)300 σκάφη ίσως και περισσότερα, αυτοί δεν κατουράνε;

   Ο “ρατσισμός” απέναντι στους επιχειρηματίες του νησιού που το κρατούν ζωντανό καλά κρατεί. Καλά δεν έχετε καταλάβει τίποτε από κρίση; Δώστε μας κύριε Γεράσιμε τα λεφτά για την δαπάνη και εμείς αύριο το πρωί σου φτιάχνουμε “χρυσούς” βόθρους με μαλαματένιες λεκάνες!

   Το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ενδιαφέρονται για το περιβάλλον , όπως ισχυρίζεστε ας μας δώσει άτοκα δάνεια και φορολογικές ελαφρύνσεις να τα φτιάξουμε αφού αδυνατούν οι δημοτικές αρχές που ψηφίζατε. Αυτό το παραμύθι της “καλής” Ευρώπης πρέπει κάποτε να τελειώνει. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτή την στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με συμμάχους κι εσάς, να “ισοπεδώσει” του μικρομεσαίους και να τους παραδώσει μαζί με τους εργάτες στα νύχια των τραπεζών του μεγάλου κεφαλαίου που μόνο για το περιβάλλον δεν νοιάζεται.

 4. Τι παθατε με τα βοθρολυματα τετοιες μερες Ποιο πανω γραφει ο Κ. Πολιτης οτι συνχαιρει το Νεο Δημαρχο για την αποφαση του και οτι απο το 2007 του ειχε ο απερχων οτι θα το ελυνε Δεν νομιζω να ειχε και την ιδια ευαισθησια σε σπιτια…… τα οποια εγιναν προσφατα Τοσο μεγαλους ΣΤΕΓΑΝΟΥΣ βοθρους εχουν που δεν χρειαστηκαν ποτε το βυτιο….

 5. Ακουγετε οτι κατασκευαστης αγορασε εκταση στην σκιζα [κοντα στα λυματα ] και απαιτησε να σταματησει το βυτιο Αν αληθευει …κοντος ψαλμος

 6. Γιώργο,
  Μάλλον δεν κατάλαβες καλά. Γράφω για στεγανούς βόθρους σε όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις όπως είναι το αυτονόητο. Είπα πάλι για βιολογικό. Μέχρι να γίνει ο βιολογικός τα λύματα δεν πρέπει να μολύνουν το περιβάλλον. Για το Αλαμανάτο έχεις δίκιο γιατί εκτός του Δήμαρχου Φεραντίνου κανένας άλλος δεν το έχει αγγίξει. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό μία επιχείρηση από την μία προσφέρει υπηρεσίες στον τουρισμό και από την άλλη με μη στεγανή δεξαμενή να μολύνει .Επομένως είναι απαραίτητη υποδομή. Το πρόβλημα απαιτεί συνολική διαχείριση και με το μέτρο αυτό έγινε μια καλή αρχή.

  1. Έχω γράψει πολλές φορές ότι πρώτα εξασφαλίζεις μια καλύτερη λύση και μετά καταργείς μια παλιότερη.

   Λχ κλείσαμε τον σκουπιδότοπο, χωρίς να έχουμε λύση για τα σκουπίδια.

   Θέλω να πιστεύω ότι είναι προσωρινή λύση η κατά τ’ άλλα σωστή απόφαση του δημάρχου για τα λύματα. Διαφορετικά θα δημιουργήσει “τρύπα” στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

   Στεγανή δεξαμενή σημαίνει υποδομή πάνω στο νησί για επεξεργασία πρώτα, αυτό λέω.Τι δεν κατάλαβα;

   Τώρα για το περιβάλλον εκτός των δύο βιολογικών Λευκάδας και Ελλομένου που παρά τις μελέτες πέφτουν στην περιοχή, έχουμε τα χημικά της Συρίας που διαλύονται στο Ιόνιο, τα βυθισμένα από την Ιταλική μαφία Ευρωπαϊκά ραδιενεργά κατάλοιπα μεταξύ Κεφαλλονιάς και Λευκάδας, τις ιχθυοκαλλιέργειες με τα χιλιάδες αντιβιοτικά και σύντομα τα πετρέλαια. Το δικό μας (Μεγανησιώτικο)σκ@τό να είσαι σίγουρος ότι περισσεύει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *