Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Σεπτεμβρίου 2024

Περίεργο είδος ψαριού αλιεύθηκε στο Μεγανήσι

Ένα περίεργο είδος ψαριού αλιεύθηκε σήμερα στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα στη περιοχή Φανάρι.

Το παράξενο αυτό είδος ιχθύος τράβηξε αμέσως την προσοχή των λουομένων, λόγω του μήκους και των χαρακτηριστικών του (ρύγχος, ουρά), ενώ ειπώθηκε ότι τέτοιου είδους ψάρι εμφανίζεται πρώτη φορά στο Μεγανήσι. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο τοξικό είδος ψαριού, αφού τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων και της κλιματικής αλλαγής εν γένει, παρατηρείται μετανάστευση ειδών που ουσιαστικά ενδημούν σε θερμότερα νερά.

Πάντως και οι ψαροτουφεκάδες που «χτύπησαν» τα συγκεκριμένα ψάρια είπαν ότι και αυτοί βλέπουν πρώτη φορά αυτό το είδος και γι΄αυτό δεν μπήκαν καν στο πειρασμό να το απολαύσουν αργότερα στο πιάτο τους.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες και το βίντεο.


Τις φωτογραφίες και το βίντεο μας έστειλε ο Αποστόλης Γατής τον οποίο και ευχαριστούμε.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
    (ΑΝΝΑ ΤΕΡΖΗ Δ’1)

    Εκτός από την μόλυνση των θαλασσών (που εξαιτίας της σκοτώνονται πολλά ψάρια) υπάρχει ένας ακόμα κίνδυνος. Επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ένα ψάρι 2 μέτρων που μπορεί να φάει μέχρι και ένα κοπάδι ψάρια !!!
    Πρόκειται για το ψάρι φιστουλάρια, έναν από τους είκοσι οκτώ εντοπισμένους έως τώρα “λεσεψιανούς μετανάστες”. Να ξέρετε ότι λεσεψιανοί μετανάστες ονομάστηκαν οι θαλάσσιοι οργανισμοί που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και πέρασαν στη Μεσόγειο διασχίζοντας τη διώρυγα του Σουέζ.
    Οι επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου ψάρεψαν πολλές φιστουλάριες και όταν άνοιξαν τα στομάχια τους βρήκαν μέσα πολλά μπαρμπουνάκια, γόπες, μαρίδες και κουτσομούρες.
    Επιστημονικά, το ψάρι αυτό ονομάζεται «Lagocephalus Sceleratus» και ανήκει στην οικογένεια των Τετραοδοντοειδών (Tetraodontidae). Έχει ασημί-κυανό χρώμα και μαύρες κηλίδες στη ραχιαία του πλευρά, χωρίς λέπια, ενώ τα τέσσερα μπροστινά δόντια του είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα. Εξαιτίας της δηλητηριώδους ουσίας που περιέχει, εάν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αφού προκαλεί μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια στο κυκλοφορικό σύστημα.
    Από τότε που βρέθηκε για πρώτη φορά το ψάρι αυτό στον κόλπο της Γέρας τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξαν άλλες δυο μαρτυρίες για εμφάνισή του. Μια φορά είχε φτάσει μέχρι τα καφάσια ενός ιχθυοπωλείου (!) όταν το εντόπισαν και το πήγαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ πριν λίγο καιρό κάποιοι ψαράδες είπαν ότι βρήκαν άλλο ένα ψάρι, χωρίς να το πάνε όμως στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι περιγραφές έκαναν λόγο για μεγάλα ψάρια.
    Για πρώτη φορά η φιστουλάρια εμφανίστηκε στις ακτές του Ισραήλ πριν από τέσσερα χρόνια. Έξι μήνες αργότερα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες αναγνώρισαν το ψάρι αυτό και στα αλιεύματα γύρω από τη Ρόδο. “Φαίνεται ότι ο επισκέπτης αυτός εκτός από καλό φαγητό βρήκε και καλές συνθήκες, γιατί αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε γρήγορα στο Αιγαίο και σιγά-σιγά έφτασε μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής, ενώ προς τα δυτικά έφτασε μέχρι τη Σικελία”, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Σ. Οικονομίδης.

    Η ΦΙΣΤΟΥΛΑΡΙΑ

  2. στην ομάδα που έχουμε οι φίλοι της ”Επτανήσου Πολιτείας” ο κ.Γαστεράτος Γιάννης(Κέρκυρα) μας είπε ότι: ”Είναι Φλογέρες (Fistularia commersonii) και αποτελούν ”λεσεψιανούς μετανάστες” δηλαδή ανήκουν στα είδη που μπήκαν στη Μεσόγειο όταν ανοίχθηκε η διώρυγα του Σουέζ”.Αρα όλοι είμαστε σύμφωνοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights