Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Απαλλαγή των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ

Δελτίο τύπου

11-8-2014

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ

Απαλλαγή των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ

Στη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου του Περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Κέρκυρα, το Ιόνιο Αρχιπέλαγος κατέθεσε δύο ψηφίσματα που έγινα δεκτά από το συμβούλιο και αναφέρονται στις ρυθμίσεις για τα θέματα α) του αιγιαλού και β )του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ειδικότερα:

Στο ψήφισμα για τον αιγιαλό που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της Παράταξης Ηλία Μπεριάτο: Διαπιστώνεται αρχικά η σπουδαιότητα της προστασίας των ακτών σε μια κατ’ εξοχήν παράκτια χώρα, όπως η  Ελλάδα η οποία όμως  ΔΕΝ διαθέτει  μια συνεκτική πολιτική για τις ακτές, που να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη διαχείρισητης παράκτιας ζώνης (ΟΔΠΖ), σε συνδυασμό με  τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αντίθετα η κυβέρνηση νομοθετεί με κριτήριο τη στυγνή οικονομική εκμετάλλευση των ακτών και την οικοπεδοποίηση του αιγιαλού, ο οποίος αποτελεί δημόσιο κοινόχρηστο χώρο εκτός πάσης εμπορικής συναλλαγής!

Κατόπιν αυτών  το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:

-ΖΗΤΕΙ να βελτιωθεί η νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας με διατάξεις που καθιστούν αποτελεσματικότερη την προστασία τους.

-ΑΞΙΩΝΕI να χαραχθεί από το κράτος  μια μακρόπνοη πολιτική για την απόκτηση αποθέματος δημόσιας γης στα παράκτια, παρόχθια και παραλίμνια οικοσυστήματα της χώρας αντί να πριμοδοτούνται ιδιωτικά συμφέροντα με καταστροφικές συνέπειες  για  το περιβάλλον, την οικονομία και  την κοινωνία.

-ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση και πλήρη εφαρμογή  του σχετικού πρωτόκολλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο,  πράγμα που χώρα μας έχει παραμελήσει.

-ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ η αρμοδιότητα για την διαχείριση του παράκτιου οικοσυστήματος να μεταφερθεί στο ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο για θέματα χρήσεων γης και προστασίας του περιβάλλοντος και των ακτών ,όπως ακριβώς έγινε  με τα δάση και τους υδάτινους πόρους που θεωρήθηκαν πρωτίστως αγαθά μείζονος περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας.

-ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ το ΥΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστική ευθύνη στα θέματα του παράκτιου οικοσυστήματος, να επιδείξει μεγαλύτερη αντίσταση στις ορέξεις του οικονομικού επιτελείου και να μην συναινέσει στο μέλλον σε αντι-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό.

ΖΗΤΕΙ τέλος την  προστασία των παραλιών μας από τα αδηφάγα κερδοσκοπικά συμφέροντα  και τη εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτές.

 

Στο ψήφισμα για τον ΕΝΦΙΑ που προτάθηκε από το μέλος της Παράταξης Γιώργο Καρύδη και μετά από συζήτηση ΕΓΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΚΤΟ με το εξής περιεχόμενο:

 

Το Π.Σ. Ιονίων Νήσων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη μονιμοποίηση του «προσωρινού» χαρατσιού, που μετονομάστηκε πλέον σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Είναι προφανές ότι η απλή διόρθωση των λαθών του φόρου, που επέτεινε το πρόβλημα, και η μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης το τέλος του Σεπτέμβρη δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της υπερφορολόγησης των ελληνικών νοικοκυριών.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει  τον συγκεκριμένο φόρο που είναι κοινωνικά άδικος, γιατί επιβαρύνει χωρίς κριτήρια και διακρίσεις τους δοκιμαζόμενους πολίτες, που διαθέτουν ασήμαντη ή μικρή ακίνητη περιουσία και τους οδηγεί σε μεγαλύτερα οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα. Με τον παράνομο και εξοντωτικό αυτό φόρο επιταχύνεται η εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης προκειμένου μετά τη δημόσια να ξεπουληθεί και η ιδιωτική περιουσία.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ!!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights