Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Σεπτεμβρίου 2020

Να αποβληθούν οι “αυθαίρετοι χρήστες” από το διατηρητέο κτήριο στη Λευκάδα ζητά η ΕΤΑΔ. Η αντίδραση του (απερχόμενου) Δημάρχου Λευκάδας (αναν.)

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμαρχου Λευκάδας στον Prisma 95,1 λίγες ώρες μετά την χθεσινή πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, μεταξύ φορέων που στεγάζονται στο πρώην Γυμνάσιο Θηλέων και εκπροσώπων Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της έξωσης των χρηστών του χώρου του κτηρίου του πρώην γυμνασίου Θηλέων και μία κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την απόφαση αυτή της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.lefkadanews.com στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μελλάς, η Αντιδήμαρχος Ζωή Σκιαδά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρης Αραβανής και όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Εκεί αποφασίστηκε να στείλουν αρχικά μία επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιούσιας του Υπουργείου Οικονομικών, από τον οποίον θα ζητήσουν μετέπειτα μία συνάντηση.

Την δυσαρέσκια του για την εξέλιξη αυτή μετέφερε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής ο οποίος κατηγόρησε την Κτηματική Υπηρεσία ότι αντί να ασχολείται με τους καταπατητές, αντί να λύσει το σημαντικό πρόβλημα με τον άμμο, στέλνει τελεσίγραφο και ζητά να εκκενωθεί το πρώην Γυμνάσιο Θηλέων το οποίο ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης και με μέριμνα του Δήμου λειτουργεί και φιλοξενεί την Φιλαρμονική Σικελιανός, τον Αθλητικό Όμιλο Καλαμιτσίου, το Φιλανθρωπικό Φάρο και το κοινωνικό Παντοπωλείο. “Μόλις ολοκληρώθηκαν αυτά, ανακάλυψε το ελληνικό δημόσιο ότι του ανήκει και ότι θέλει να το παραχωρήσει στο ιστορικό αρχείο”, ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα είναι ντροπή αν τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς ανεγκέφαλοι γραφειοκράτες οδηγούν τα πράγματα στα άκρα και μας στέλνουν έγγραφο ως τελεσίγραφο ότι στις 15 Αυγούστου θα γίνει η έξωση. Αλήθεια τι θα εξώσουν; Τα φιλανθρωπικά σωματεία και τις δραστηριότητες του Δήμου και από ποιους χώρους; Λέγοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ο Δήμος έχει παραχωρήσει κτήρια χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα σε υπηρεσίες του Κράτους, αναφέροντας την στέγαση του αστυνομικού τμήματος Καρυάς, του αστυνομικού τμήματος Βασιλικής, του κλιμακίου της Βασιλικής στην Κοντάραινα, του ιστορικού αρχείου.

Ακούστε την παρέμβαση του Κώστα Αραβανή

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί ενημέρωση από την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Φάρος” κ. Φραγκούλη που ανέφερε ότι στην σύσκεψη ειπώθηκε ότι μέχρι τις 15 θα έπρεπε να εκκενώσουν το χώρο.


ΠΗΓΗ: prisma951.gr

___________________________________________

Το κτήριο στεγάζει την Φιλαρμονική Ένωση «Άγγελος Σικελιανός», τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο “Νέα Χορωδία”, τα γραφεία του χορευτικού Συλλόγου Πήγασος,  τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο “Φάρος”, τον Σύλλογο Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λευκάδας.

Καταληκτική ημερομηνία η 15η Αυγούστου.

Κώστας Δρακονταειδής: Δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα – Πρέπει η κοινωνία να μάθει.

Ένα σημαντικό θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Αραβανή.

Αναλυτικότερα, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με την από 23-7-2014 έγγραφη επιστολή της, με αριθμό πρωτοκόλλου 1136/Φ. ΒΚ30, προς το Δήμο Λευκάδας, ζήτησε την άμεση αποχώρηση όσων υπηρεσιών ο Δήμος στεγάζει στο ακίνητο του Δημοσίου ΒΚ30, επί της οδού Θ. Στράτου και πλατείας Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα κτήριο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, που χτίστηκε το 1825 και στέγασε το ιστορικό γυμνάσιο θηλέων Λευκάδας.

Να αναφέρουμε ότι στο κτήριο αυτό στεγάζονται  κατόπιν αποφάσεων προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και του τωρινού,  σωματεία του νησιού, όπως  η Φιλαρμονική Ένωση «Άγγελος Σικελιανός» , ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Νέα Χορωδία», τα γραφεία του χορευτικού Συλλόγου Πήγασος ,  ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φάρος , ο Σύλλογος Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, και το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Λευκάδας.

Από την περίοδο 2011-12, που τέθηκαν τα θέματα ανακατασκευής του κτηρίου και  στέγασης του κοινωνικού παντοπωλείου ,  μέχρι σήμερα, υπήρξε μία σειρά αλληλογραφίας και αποστολή φωτογραφικού υλικού για το πώς ήταν το κτήριο και πως έγινε,  καθώς και τακτικές επισκέψεις του δημάρχου Λευκάδας στην Εταιρία Διαχείρισης  Ακίνητων στην Αθήνα αλλά  και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. απόφασης 184/ 23-05-2012  ) για την παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο , τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη, από την ΕΤΑΔ* , αλλά αντίθετα μετά από εισήγηση της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Λευκάδα ο χώρος παραχωρήθηκε στο υπουργείο πολιτισμού για τη στέγαση  των ιστορικών αρχείων και αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των  χρηστών του κτηρίου.  Ενός κτηρίου για την ανακατασκευή του οποίου ο Δήμος δαπάνησε από τον προϋπολογισμό του συνολικά το ποσό των 35.000 ευρώ.

Καταλυτική ημερομηνία της έξωσης η  15η Αυγούστου 2014

Η προϊσταμένη της κτηματικής υπηρεσίας Ν. Λευκάδας κα Τζωρτζοπούλου Μαρία, αναφέρει ως καταλυτική ημερομηνία της έξωσης την 15η Αυγούστου 2014. Εάν αυτό δεν γίνει, πρόκειται να πέσουν πρόστιμα στο Δήμο, με αποτέλεσμα επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ρεπορτάζ της Ρούλας Γιαννουλάτου, στην ιστοσελίδα lefkadanews.com

________________________________

* Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) είναι ανώνυμη εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η Εταιρεία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για ακίνητα κυριότητας ΕΟΤ, εποπτεύεται και από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ Α.Ε. συνεργάζεται επίσης με το ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΤΑΙΠΕΔ), προωθώντας σε αυτό τα μεγάλα και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα, για την αποκρατικοποίησή τους μέσω διεθνών διαγωνισμών (Ελληνικό, Αφάντου Ρόδου, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης κ.ά.)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Κατάσχουν το σπίτι ανάπηρου συνταξιούχου οικοδόμου στην Λευκάδα για οφειλές του προς την Εφορία

Σύμφωνα με  το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας: Η Εφορία Λευκάδας έχει αποστείλει ειδοποιητήριο κατάσχεσης για σπίτι 103 τ.μ. του Κ.Μ., συνταξιούχου ανάπηρου οικοδόμου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *