Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Μαΐου 2022

Αν και υφίσταται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας που θα αναλάβει τις παραχωρήσεις

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ

Κατ΄αρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τον Ν.4001/2011, έχει συσταθεί η ΕΔΕΥ Α.Ε. (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, «η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» – «Η διάρκεια της Εταιρίας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) χρόνια»…), ο οποίος και αναλαμβάνει  την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου παραχωρήσεων των «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η ΕΔΥΕ Α.Ε. διαθέτει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο (δείτε την επαναπροκήρυξη της 21.2.2013 για τις θέσεις εδώ) με 5ετή θητεία, δηλ. η θητεία του Δ.Σ. λήγει το 2018.

Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της ΕΔΥΕ Α.Ε. είναι η κα Σοφία Σταματάκη και Αντιπρόεδρος ο κ. Ανδρέας Γεωργακόπουλος (βλ. Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημ/νία ανάρτησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» 27/11/2013. Βλ. σχετικά εδώ).

Σύμφωνα τώρα με ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. παρακάτω), η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό για την προκήρυξη έργου συμβούλου για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες). «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)» είναι ο τίτλος του διαγωνισμού και η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίστηκε σε 950.000 ευρώ  με ΦΠΑ (δείτε σχετικά και την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασηςμε Α.Π. 13/11-04/10801/874/24.06.2014 για την πρόσκληση. Η αρχική με ημ/νία 24.6.2014 εδώ) και θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο μέχρι τις 30/11/2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα νομιμότητας, αφού η ΕΔΥΕ δύναται να συνάπτει συμβάσεις «και με εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνικούς, που έχουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στην εκτέλεση ερευνητικών εργασιών και την εκπόνηση μελετών για θέματα που εντάσσονται στο πλαίσιο του σκοπού της.» (Α.150 του νόμου) και η ΕΔΥΕ, σύμφωνα με την προκήρυξη δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά θέτει ηθικό ζήτημα -και ουσιαστικό- λόγω του ότι «η κυβέρνηση έχει κρατήσει τον ΕΔΕΥ ΑΕ, τρία χρόνια από την θεσμοθέτησή του, σε αδράνεια και σπεύδει τώρα υποκριτικά, κατά την γνώμη μας, ελλείψει στελεχωμένου Φορέα να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του γύρου παραχωρήσεων… Όπως αποδεικνύεται, μετά την τρίχρονη αδράνεια, η παράκαμψη του Φορέα και η επιλογή Εργολάβων και άλλων εξωθεσμικών μορφωμάτων για την διαχείριση των υδρογονανθράκων, είναι συνειδητή επιλογή”, αναφέρεται στην ερώτηση.

Ακολουθεί η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ:  Διαγωνισμός για την προκήρυξη έργου συμβούλου για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)

Η κυβέρνηση, εξαντλώντας  τις εξωθεσμικές, αναποτελεσματικές και στα όρια της νομιμότητας επιλογές της, πάνω στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων. Ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)». Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίστηκε σε 950.000 ευρώ  και η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο μέχρι τις 30/11/2015.

Η χρησιμοποίηση συμβούλων δεν είναι ξένη στην πετρελαϊκή βιομηχανία, το πρόβλημα έγκειται στο ότι  η κυβέρνηση έχει  κρατήσει  τον ΕΔΕΥ ΑΕ, δηλαδή τον φορέα υδρογονανθράκων,  τρία χρόνια από την θεσμοθέτησή του ( Ν4001/11) , σε αδράνεια και σπεύδει τώρα υποκριτικά, κατά την γνώμη μας, ελλείψει στελεχωμένου Φορέα  να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του γύρου παραχωρήσεων. 

Η διεθνής πρακτική, την οποία η κυβέρνηση δεν εφήρμοσε, είναι να είχε προβεί στην αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού φορέα (ΕΔΕΥ), και στην συνέχεια στην περαιτέρω   επιμόρφωση του προσωπικού του, χρησιμοποιώντας και  ξένους συμβούλους, ώστε να διεκπεραιωθεί το δύσκολο και κρίσιμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έργο. Η χρησιμοποίηση συμβούλων δεν είναι νέα πατέντα, χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και στα πρώτα χρόνια της ΔΕΠ ΑΕ την δεκαετία του ’70 με πενιχρά για το Ελληνικό Δημόσιο αποτελέσματα.

Όπως αποδεικνύεται, μετά την τρίχρονη αδράνεια, η παράκαμψη του Φορέα και η επιλογή Εργολάβων και άλλων εξωθεσμικών μορφωμάτων για την διαχείριση των υδρογονανθράκων,  είναι συνειδητή επιλογή.

Ερωτάται ο   κ.   Υπουργός:

1.    Την διαδικασία που καλείται να εκτελέσει η εταιρεία συμβούλων, θα μπορούσε να την υλοποιήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ.), η οποία είχε όλο τον απαιτούμενο χρόνο να στελεχωθεί. Γιατί καθυστέρησε η στελέχωση του ΕΔΕΥ ΑΕ;

2.    Πώς θα διασφαλίσει το υπουργείο ότι η συμβουλευτική εταιρεία θα προστατέψει τα συμφέροντα του δημοσίου, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, όπως αναφέρει στην προκήρυξη, ώστε να διασφαλίσει τα παραπάνω;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χαρούλα 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

ΠΗΓΕΣ: ypeka.gr, diavgeia.gov.gr, syriza.gr, newsbomb.gr, iekemtee.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *