Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2023

Βράδυ αποφάσισαν την αιφνιδιαστική μείωση κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου

Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας

Την αιφνιδιαστική οριζόντια μείωση κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου που αποφασίστηκε χθες από το ΕΤΕΑ, αποκάλυψε σήμερα το πρωί ο Αλέξης Μητρόπουλος.

O κ. Μητρόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κατήγγειλε ότι η απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ χθες με οριακή πλειοψηφία (“χωρίς την ψήφο του προέδρου δεν θα ελαμβάνετο η απόφαση“, συμπλήρωσε) και χωρίς να συμπεριλάβει τον απαραίτητο μαθηματικό τύπο, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία.”

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε συνεννόηση με τους δανειστές να εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος εφεξής για τις επικουρικές συντάξεις και τον συντελεστή βιωσιμότητας“. Όπως διευκρίνησε από 1ης Ιουλίου το κράτος δεν θα καταβάλλει ούτε 1 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις.

«Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή τη δρακόντεια ρύθμιση“, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος, ενώ προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει ανακοίνωση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Επιπλέον ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Τάσος Παπανικολάου, δήλωσε σχετικά στην πρωινή εκπομπή του Mega:

«Επιβεβαιώνω ότι είχαμε υποχρέωση από το νόμο 4052/2012 * ότι από την 1η Ιουλίου του 2014 θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή συντάξεων, των επικουρικών. Στο 5, 2% είναι η εισήγηση μας, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του νόμου». «Καταφέραμε σε μια δύσκολη εποχή να κάνουμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες» και ότι «οι επικουρικές συντάξεις δεν έχουν κρατική επιχορήγηση, είναι μόνο διήμερης χρηματοδότηση εργοδότη – εργαζόμενου».

* ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4052

Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Εγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις.

Ποια ταμεία ανήκουν (έχουν ενταχθεί) στο ΕΤΕΑ

 • το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ)
 • οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ)
 • ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ)
 • ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ)
 • ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ)
 • ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ)
 • ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ)
 •   το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού “ΤΕΑΠΟΚΑ” και “ΤΑΔΚΥ”
 • το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση
 • οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής    Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
 • o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights