Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Και γιατί ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ;

Το μνημονιακό τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας γεννά ανεργία, φόρους και πλειστηριασμούς, ενώ η φτώχεια απειλεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Η παιδεία διαλύεται και η υγεία σακατεύεται, οι κοινωνικές δομές καταργούνται, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας». Χιλιάδες νέοι «βγάζουν διαβατήριο» και ο τόπος μας ερημώνει.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Καλλικράτης οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ στην ανεργία και τους πολίτες μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα έχει προ πολλού χρεοκοπήσει.

Ο κίνδυνος οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά μεγαλώνει αφού οι δημοτικές αρχές παρακολουθούν παθητικά τα τεκταινόμενα. Επίκεινται παραχωρήσεις (στο όνομα της «σωτηρίας» μας και άλλες εξαγγέλλονται στο όνομα της δήθεν «ανάπτυξης») σε ιδιώτες, εκτάσεων εντός των ορίων του δήμου μας που συνιστούν δημόσια αγαθά κοινόχρηστου χαρακτήρα. Προετοιμάζεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η απειλή για την ιδιωτικοποίηση του νερού εξακολουθεί να είναι παρούσα. Η αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί την περιοχή μας σε πολιτιστική και αισθητική παρακμή. Οι ανοικτές πληγές στις υποδομές που δημιούργησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν λένε να κλείσουν αφού κανείς δεν κάνει τίποτα.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, αρνούμαστε ως Δημότες να παραμείνουμε θεατές σε ένα έργο που έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους Δημοτικούς άρχοντες και συνεχίζει να παίζεται μέχρι σήμερα: άλλοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, για όλα εκείνα που μας αφορούν.

   Έχουμε μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ανατραπούν οι κακές αυτοδιοικητικές πρακτικές, που οδήγησαν το Δήμο σε στασιμότητα, υπανάπτυξη και αδυναμία επίλυσης ακόμη και απλών προβλημάτων της καθημερινότητας. Τα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν, με την ανακύκλωση παλιών ιδεών, προσώπων και πρακτικών. Δεν μας χρειάζονται ετερόκλητοι μεσσίες πολυσυλλεκτικού παραγοντικού καιροσκοπισμού. Βρισκόμαστε μακριά από μικρά και μεγάλα συμφέροντα «εξυπηρέτησης» φίλων και υποστηρικτών.  Δεν μας φτάνει απλά η άρνηση και η καταγγελία.

   Πολιτικό και ηθικό μέλημά μας αποτελούν:

  • Η αλλαγή στην ποιότητα και στο χαρακτήρα της σχέσης αιρετών αρχόντων με τους δημότες. Η ίση αντιμετώπιση των πολιτών αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανισότητας στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.
  • Η αναδιανομή των πόρων για μια ορθολογική διαχείριση και για την προσφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα δημοτικά τέλη πρέπει να καταβάλλονται από όλους, όμως η Δημοτική αρχή πρέπει να έχει κοινωνική ευαισθησία και να επιδείξει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους δημότες, αλλά προπάντων, να λειτουργεί με την αρχή της ανταποδοτικότητας τόσο στα χωριά όσο και στην πόλη.
  • Η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με ιδιαίτερη έμφαση στο εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο και στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.
  • Η ανακύκλωση αποτελεί την πυξίδα μας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η βελτίωση της λειτουργίας ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των βιολογικών καθαρισμών είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
  • Η βελτίωση και αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης, για την παροχή της κατά το δυνατόν καλύτερης ποιότητας νερού στους δημότες και πάντως από τον Δήμο (όχι από ιδιώτη).
  • Η προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος με οργανωμένη διαχείριση της δόμησης με σκοπό την ήπια και κερδοφόρο για το δήμο και τους δημότες ανάπτυξη.
  • Η ενασχόλησή μας με την επίλυση των προβλημάτων υγείας, παιδείας και αθλητισμού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου.
  • Η ενίσχυση του πολιτισμού για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας και η ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού με παρεμβάσεις ήπιας μορφής, που να σέβονται και να προστατεύουν το κυρίαρχο φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής του νησιού μας.
  • Η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων με την παροχή ίσων ευκαιριών στη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους (κατάργηση στην πράξη του Καλλικράτη).

   Σας καλούμε λοιπόν να συναντηθούμε και να υπερασπιστούμε Διαχρονικές Αρχές και Αξίες μακριά από ξεπερασμένα πολιτικά μορφώματα και πρακτικές, ανεξάρτητοι από κομματικές εξαρτήσεις και πολιτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σέρβος Κώστας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

με τη δημοτική κίνηση ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ και τον Κώστα Δρακονταειδή.     

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το “νερό” η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Παραίτηση του Αντιδημάρχου Σφακιωτών Γιώργου Κούρτη

Mας  προϊδεάζει και για άλλον,  ο έγκριτος  δημοσιογράφος  Παναγιώτης Κουνιάκης Η είδηση κυκλοφορούσε εδώ και μέρες για επικειμένη ηχηρή παραίτηση στην […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights