Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Σε ιδιώτες ο αιγιαλός για να μη… γίνουμε σοβιετικό κράτος!

 • ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα το σκανδαλώδες νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών της χώρας 
 • WWF: Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές

Με το γνωστό νεοφιλελεύθερο δογματισμό ο υπουργός Ανάπτυξης, απέρριψε – μιλώντας στην Βουλή – κάθε σκέψη ώστε η διαχείριση του αιγιαλού να μπορεί να ασκείται από δημόσιες επιχειρήσεις.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», στην αρμόδια διαρκή επιτροπή απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την παράδοση του αιγιαλού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις της κατηγορίας «Οργανωμένοι Υποδοχείς Δραστηριότητας» μπορεί να είναι μόνον ιδιωτικοί φορείς η συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (αρ.18). Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρούμε ότι το δημόσιο, την ώρα που πάει να περιοριστεί και ορθώς πάει να περιοριστεί, για να μην είμαστε ένα σοβιετικό κράτος, πρέπει να αποκτήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα είναι να κάνει επιχειρηματικά πάρκα»! Μάλιστα από την τοποθέτηση του υπουργού δεν έλλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια: «Είδατε τον αιγιαλό και αμέσως χτυπάνε καμπανάκια! Ω, η ιερή αγελάδα, ο αιγιαλός και αμέσως εμείς έχουμε προηγούμενα με τον αιγιαλό και θέλουμε να καταστρέψουμε όλους τους αιγιαλούς…»

Για το θέμα ασκήθηκε έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη να επισημαίνει πως οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Δραστηριότητας «μπορούν να διαχειρίζονται αιγιαλούς καθώς και να ασκούν δραστηριότητες λιμένα. Είναι νομοθεσία αυτή για ευρωπαϊκή χώρα; Μπορείτε να μας επικαλεστείτε ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα; Οι ΟΗΔ μπορεί να ιδρυθούν ως ανώνυμες εταιρείες, ως ιδιωτικές κεφαλαιοχικές εταιρείες ή με ΣΔΙΤ. Δημόσιo δεν μπορούν να ιδρυθούν; Γιατί οι ΟΗΔ πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που λέτε, να εκποιούν και να κάνουν ελεύθερη χρήση παραλίας με οποιοσδήποτε τρόπο θεωρήσουν αυτές. Άρα και να αυτοματοποιήσουν την αδειοδότηση στο εσωτερικό της παραλίας;». Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «με αυτό το άρθρο; Νομιμοποιείτε τους μεγαλοκαταπατητές και δεν θα είναι παράνομοι». [ΠΗΓΗ]

WWF: Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές

Τη Δευτέρα, η WWF Ελλάς απέστειλε στους Έλληνες βουλευτές ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο και τους καλεί να ασκήσουν πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Σύμφωνα με την οργάνωση, το νομοσχέδιο («Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας») επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής «αδιανόητα»:

 • Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
 • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
 • Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
 • Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές».
 • Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
 • Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους “ανάπτυξης”» δήλωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου.

“Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως καταγγέλλει η ίδια, σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως ενδεικτικά το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και οι κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2011/92/ΕΕ, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε), ειδικά καθώς αγνοείται η οικολογική σημασία της παρόχθιας και της παράκτιας ζώνης και υιοθετούνται οι πλέον ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη διαχείρισή τους.

Στην επιστολή της οργάνωσης, επισημαίνεται ότι ακόμα και οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης, οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες, ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές.

“Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η οργάνωσή μας, οι τουρίστες έρχονται για τη φύση μας και αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα του προτείνοντα Υπουργού και της Κυβέρνησης. Η έμφαση θα έπρεπε να δίνεται σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την προστασία του ευαίσθητου και οικολογικά και αισθητικά πολύτιμου παράκτιου περιβάλλοντος, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, ήπιες και οικολογικά βιώσιμες χρήσεις, με παράλληλη διασφάλιση της κοινοχρησίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα το σκανδαλώδες νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών της χώρας 

“Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το νομοσχέδιο με τον παρελκυστικό τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που κατέθεσε ο υπερασπιστής εγχώριων και πολυεθνικών μεγάλων συμφερόντων και Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας:

– ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις,

– δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

– προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου

– υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό

– καταργεί το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις ακτές

– προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ακτών

– απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών.

Θεωρούμε επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της ακτογραμμής και του αιγιαλού με την απομάκρυνση και όχι την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την προστασία των παράκτιων και παρόχθιων χώρων. Το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία). που αφού κατέστρεψαν τις ακτές τους, τώρα προσπαθούν να τις απελευθερώσουν από το τσιμέντο, δεν αγγίζει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις.

Διαπιστώνοντας την τεράστια οικολογική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απειλή που συνεπάγεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές του ρυθμίσεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου αγαθού και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές και τις παραλίες της χώρας.»

ΠΗΓΗ: left.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Γ. Σταθάκης για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Αργεντινής: “Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους “γύπες”. Συγχαρητήρια”

Με ειρωνικό ύφος σχολίασε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την χρεοκοπία της Αργεντινής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Σταθάκης […]

Μπλόκα σε όλο το εθνικό δίκτυο αποφάσισαν οι αγρότες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον […]

1 Σχόλιο

 1. Ώστε σε ..ιδιώτες ο αιγιαλός;
  Δεν έχω να πω τίποτα.Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αφήσω τον ποιητή να μιλήσει.Τον τελευταίο στίχο καλώς η κακώς ,από έμφυτη ντροπή ίσως, δεν τον έγραψα. Όποιος ενδιαφέρεται πάντως μπορεί εύκολα να ψάξει και να τον βρει.
  Άλλωστε παρακάτω παραθέτω και το ποίημα στην γλώσσα που γράφηκε.
  Ο Ποιητής λοιπόν λέει:

  Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
  ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
  ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
  ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
  ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
  ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
  ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.
  Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
  ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
  παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
  σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
  Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…
  Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την…μάνα που σας γέννησε!
  Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998).

  Privatizem a puta que vos pariu
  «Privatize-se tudo,
  privatize-se o mar e o céu,
  privatize-se a água e o ar,
  privatize-se a justiça e a lei,
  privatize-se a nuvem que passa,
  privatize-se o sonho,sobretudo se for diurno e de olhos abertos.
  E finalmente, para florão e remate de tanto privatizar, privatizem-se os Estados, entregue-se por uma vez a exploração deles a empresas privadas, mediante concurso internacional. Aí se encontra a salvação do mundo… e, já agora, privatize-se também a puta que os pariu a todos.»
  José Saramago – Cadernos de Lanzarote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights