Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Ιουλίου 2024

Aνταπάντηση των ιατρών του Νοσοκομείου Λευκάδας στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιάννη Γρηγορόπουλο

30/04/2014

Αγαπητέ κύριε,

Σε σχέση με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου  Λευκάδας (ημερομηνία 28/04/2014) και τις αναφορές περί ‘’αγνοιας των ιατρών ‘’του νοσοκομείου περί της απόφασης  που δόθηκε στα ΜΜΕ της Λευκάδας, απόφασης που ‘’δεν απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των ιατρών’’ και ‘’ανυπόγραφων επιστολών’, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας αποστέλουμε την λίστα με τα ονόματα των ιατρών του νοσοκομείου οι οποίοι μέχρι στιγμής  έχουν υπογράψει την σχετική Απόφαση (διότι καθημερινά και άλλοι συνάδελφοι συνεχίζουν να προσυπογράφουν το κείμενο). Το πρωτότυπο κείμενο με τις υπογραφές βρίσκεται στα χέρια της Τριμελούς Επιτροπής των ιατρών του νοσοκομείου και είναι στη διάθεση του οποιοδήποτε για επιβεβαίωση. Μέχρι στιγμής το κείμενο υπογράφεται απο 42 ιατρούς (2 ειδικευόμενοι αποχώρησαν  λόγω λήξης της θητείας τους και ένας ακόμα συνάδελφος παραιτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες- δηλαδή 39 υπηρετούντων σήμερα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 80% περίπου των ιατρών του Γ. Ν. Λευκάδας).

(*) Τα ονόματα παρατίθενται με τυχαία σειρά

1.

Αρχοντάκης Στέφανος Επιμελητής Β Καρδιολόγος (επικουρικός)

2.

Τσιουρή Κωνσταντίνα Διευθύντρια Πνευμονολόγος, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Λευκάδας

3.

Σαρανταένας Ιωάννης Επιμελητής Β Παθολόγος

4.

Τζαβίδη Σωτηρία Επιμελήτρια Α Νευρολόγος, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Λευκάδας

5.

Κόλλας Χρήστος Επιμελητής Β Καρδιολόγος

6.

Μπότας Χρήστος Επιμελητής Β Γενικός Ιατρός

7.

Κοτσάφτης Παναγιώτης Επιμελητής Β Παθολόγος

8.

Παπαδημητρίου Λάμπρος Διευθυντής Οφθαλμίατρος, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Λευκάδας

9.

Γιαννουλάκος Αχιλλέας Επιμελητής Α Βιοπαθολόγος

10.

Παπαδόπουλος Γεώργιος Διευθυντής Ορθοπεδικός

11.

Αυδίκου Κωνσταντίνα Επιμελήτρια Α Νεφρολόγος

12.

Κασπίρη Σταματία Επιμελήτρια Β Αναισθησιολόγος (επικουρική)

13.

Αυφαντής Ιωάννης Ειδικευόμενος Χειρουργικής

14.

Κάππα Σπυριδούλα Ειδικευόμενη Παθολογίας

15.

Χατζηζήσης Φώτιος Ειδικευόμενος Παθολογίας

16.

Ταπλίδου Ελπίδα Ειδικευόμενη Παθολογίας

17.

Γιάννακα Βάσω Ειδικευόμενη Παθολογίας

18.

Μωραΐτη Άννα Διευθύντρια Κυτταρολόγος

19.

Νιβάτση Παρασκευή Ειδικευόμενη Παθολογίας

20.

Ασπρογέρακα Σοφία Ειδικευόμενη Παιδιατρικής

21.

Σαρδέλη Ολυμπία Ειδικευόμενη Παιδιατρικής

22.

Καραΐνδρου Δανάη Ειδικευόμενη Παθολογίας

23.

Παπαγεωργίου Γρηγόριος Διευθυντής Γυναικολόγος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Λευκάδας

24.

Μαραγκός Μιχαήλ Επιμελητής Β Γενικός Ιατρός

25.

Μοσχονά Διαμαντίνα Επιμελήτρια Α Παιδίατρος

26.

Βουκελάτου Καλλιόπη Διευθύντρια Παιδίατρος

27.

Σολδάτου Ελένη Επιμελήτρια Β Παιδίατρος (επικουρική)

28.

Μαρινάκης Εμμανουήλ Επιμελητής Α ΩΡΛ

29.

Κατωπόδη Ευανθία Επιμελήτρια Α Ακτινολόγος

30.

Ροβίθη Άρτεμις Επιμελήτρια Β Ακτινολόγος (επικουρική)

31.

Λάζαρη Βασιλική Αγροτική Ιατρός

32.

Γέργος Απόστολος Διεθυντής Παθολόγος

33.

Καραμπέρα Χριστίνα Ειδικευόμενη Παθολογίας

34.

Τζιμπούκας Γεώργιος Διευθυντής Ορθοπεδικός

35.

Γεωργίου Θωμάς Επικουρικός Οδοντίατρος

36.

Κοπαλάς Γεώργιος Ειδικευόμενος Χειρουργικής

37.

Κλωνάρης Πολύγνωτος Διευθυντής Βιοπαθολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Γ. Ν. Λευκάδας

38.

Πατσούρας Γρηγόρης Ειδικευόμενος Χειρουργικής

39.

Κολιοπάνου Ιωάννα Ειδικευόμενη Παθολογίας

40.

Γιαννέζη Ιωάννα Ειδικευόμενη Παιδιατρικής

41.

Ανδρεάδης Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Βιοπαθολόγος

42.

Κωσταράκη Κωνσταντίνα Αγροτική Ιατρός

Ταυτόχρονα θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής:

  1. Οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί ιατροί του νοσοκομείου μας εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση σε ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς και επωμίζονται  σημαντικό φορτίο της δουλειάς του νοσοκομείου. Παρόλα αυτά, ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί και να λειτουργήσει χωρίς μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Απο τα ίδια τα στοιχεία της διοίκησης προκύπτει ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα 26 μόνιμοι ιατροί ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 45, δηλαδή παρουσιάζει στελέχωση μόλις 57%!!! Άραγε αυτό απο μόνο του δεν επιβεβαιώνει την καταγγελία του ιατρικού προσωπικού και μάλιστα όταν τους επόμενους μήνες επίκειται η συνταξιοδότηση 3 ακόμα ιατρών;
  2. Το θέμα της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της περιοχής μας ασφαλώς δεν προσφέρεται για κινδυνολογία ούτε για μικροκομματική εκμετάλευση. Η ανάδειξη όμως των προβλημάτων της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας  αλλά και συνολικά των μονάδων Υγείας της περιοχής μας, λόγω και της αντίστοιχης υποστελέχωσης του Κ.Υ. Βασιλικής αλλά και ιδιαίτερα μετά την ουσιαστική διάλυση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι θέμα της προεκλογικής περιόδου. Επι μήνες το ιατρικό προσωπικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής υποστελέχωσης. Επιπλέον οι υπογράφοντες το κείμενο που μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύουν το 80% του ιατρικού προσωπικού δεν ανήκουν σε μια πολιτική παράταξη αλλά είναι άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις.
  3. Οι προσπάθειες που επικαλείται η  σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου οτι καταβάλλει για την στελέχωση του νοσοκομείου μένει να φανεί αν θα μετουσιωθούν σε πράξη ή αν θα παραμείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Η Τριμελής Επιτροπή των Ιατρών του ΓΝ Λευκάδας

Κ. Τσιουρή, Ι Σαρανταένας, Σ Αρχοντάκης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

1.      Οι ιατροί του Γ.Ν. Λευκάδας θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε για μια ακόμα φορά την κοινωνία της Λευκάδας αλλά και να καλέσουμε κάθε υπεύθυνο (Διοίκηση, ΔΥΠΕ, Υπ. Υγείας) να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με την τραγική κατάσταση που έχει ήδη περιέλθει το νοσοκομείο μας καθώς η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ. και το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση σε βαθμό που να καθίσταται πλέον προβληματική η ίδια η λειτουργία του. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό μετά το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας που παρατηρείται στα Ε.Ι. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 19, τα περισσότερα τμήματα (πχ Παθολογικό, Μικροβιολογικό, Αναισθησιολογικό, ΜΤΝ, Ορθοπεδικό) λειτουργούν πλέον οριακά, χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού, λόγω των δραματικών ελλείψεων και αν δεν δοθεί άμεση και οριστική λύση οδηγούνται μοιραία στην διάλυση παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων. Αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και σε παραϊατρικό προσωπικό (πχ άνευ τεχνολόγων το Κυτταρολογικό εργαστήριο). Σε μια σειρά από ειδικότητες (πχ Αναισθησιολόγος, Χειρουργός, Καρδιολόγος, ΜΤΝ) δεν είναι δυνατή η καθημερινή κάλυψη της εφημερίας. Σημαντικές ειδικότητες που κανονικά προβλέπεται η παρουσία τους (πχ Ουρολόγος, Ψυχίατρος) δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο μας. Επιπλέον σημαντικό κομμάτι του ιατρικού προσωπικού βρίσκεται ήδη στο βαθμό του Διευθυντή χωρίς να έχει προβλεφθεί η συνέχεια των τμημάτων με στελέχωση με τις υπόλοιπες βαθμίδες. Η πρόσληψη επικουρικών ιατρών, λύση που επιλέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, παρότι ανακούφισε ως ένα βαθμό την κατάσταση, αφενός μεν έδωσε μόνο προσωρινή λύση στο πρόβλημα αφετέρου αποτελεί την κερκόπορτα για την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων και την αντικατάσταση της μόνιμης σταθερής εργασίας με συμβάσεις. Απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης του νοσοκομείου με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των τμημάτων.

2.         Δυστυχώς, παρά τις αντίθετες προσδοκίες με την αλλαγή της διοίκησης, διαπιστώνουμε ότι στην κατάρτιση των προγραμμάτων εφημερίας συνεχίζει να επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας και παραβίασης του νόμου:

  • Με την μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας παρά το ότι ο υφιστάμενος νόμος (άρθρο 99, ν.4182/2013, ΦΕΚ 185Α/10.09.2013) σαφώς οριοθετεί την εφημεριακή απασχόληση τόσο κατ’ αριθμό όσο και κατ’ είδος (δηλ. 7 εφημερίες- μέχρι 5 ενεργές εφημερίες και μέχρι 2 ετοιμότητας- για τους Συντονιστές Διευθυντές/ Διευθυντές, 11 εφημερίες- μέχρι 7 ενεργές και μέχρι 4 ετοιμότητας- για το λοιπό ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, 7 ενεργές εφημερίες για τους ειδικευόμενους).
  • Με την πρακτική του ορισμού εφημερίας ετοιμότητας σε ημέρα μη- καθημερινή σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται.
  • Με την κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευόμενους σε τμήματα χωρίς παρουσία επιμελητή.
  • Με την αυθαίρετη διαβάθμιση των ειδικοτήτων σε 1ης και 2ης γραμμής και του ορισμού διαφορετικής αναλογίας εφημεριών ενεργών και ετοιμότητας, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από τη νομοθεσία, και με εντελώς υποκειμενικά και αυθαίρετα κριτήρια.

Ταυτόχρονα, η μετατροπή σημαντικού μέρους των εφημεριών μας σε ετοιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λογιστικές σκοπιμότητες, εκτός του ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση το προσωπικό, οδηγεί σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης τα οποία βασίζονται στην εφημερία ετοιμότητας για τους ειδικευμένους με ενεργό εφημερία μόνο με ειδικευόμενους, πράγμα απαράδεκτο για Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενώ καταγράφονται προγράμματα με ενεργό εφημερία με μόνο ειδικευόμενους ιατρούς και έναν ή δυο ειδικευμένους ιατρούς. Εξίσου απαράδεκτη είναι η κατάρτιση προγραμμάτων παρά την αντίθετη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου με μόνο στόχο να εναρμονιστεί το πρόγραμμα εφημέρευσης με τις διαθέσιμες κάθε φορά πιστώσεις και να δοθεί έτσι άλλοθι στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Καταγγέλλουμε τον τρόπο αυτό λειτουργίας ως επικίνδυνο για τους ασθενείς, νοσηλευόμενους και εξωτερικούς που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες προς τον πληθυσμό ιατρικές υπηρεσίες και εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει το νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας. Ταυτόχρονα εκθέτει τους ειδικευόμενους συναδέλφους, οι οποίοι διανύουν όλοι το πρώτο έτος της ειδικότητας τους, σε μεγάλο κίνδυνο πιθανότητας ιατρικών λαθών δεδομένης της βαρύτητας των περιστατικών που υποδέχεται ένα νομαρχιακό νοσοκομείο. Απαιτούμε την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών πλήρως χρηματοδοτούμενων από το κράτος, με βάση τα όρια που περιγράφονται από τις παραπάνω διατάξεις (κατ’ αριθμό και κατ’είδος), με αποζημίωση του συνόλου των δεδουλευμένων μας. Γι’αυτό το σκοπό θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

3.       Αρνούμαστε την προσπάθεια μεταφοράς διοικητικών καθηκόντων (πχ ελέγχου των υλικών ή της παρουσίας του προσωπικού στην εφημερία) μέσω του θεσμού του ‘’Συντονιστή Εφημερίας’’, ο οποίος εξάλλου δεν προβλέπεται για νοσοκομεία δυναμικότητας μικρότερης των 300 κλινών όπως το ΓΝ Λευκάδας. Δηλώνουμε ότι οι συνάδελφοι που ορίζονται ως ‘’Συντονιστές Εφημερίας’’ περιοριζόμαστε στο επιστημονικό μας έργο και στην λήψη αποφάσεων σε ιατρικά θέματα και μόνο.

 4.      Απαιτούμε την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών σε υλικά, ιδιαίτερα αναλώσιμων και αντιδραστηρίων, προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα ελλείψεων.

 5.      Θεωρούμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται στα πλαίσια ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Η δυσχέρεια, σήμερα, σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των δαπανών υγείας έχει σοβαρή επίπτωση στη νοσηρότητα του πληθυσμού αλλά και στη δημόσια υγεία. Σημαντικά συμβάλλει σε αυτό η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών (πχ αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δαπάνη για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο και οι οποίες πληρώνονται στο σύνολο τους ιδιωτικά σε εξωτερικούς ιατρούς, 5ευρω για εξέταση στα ΕΙ) αλλά και η δραματική αύξηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Διαχρονικά, μεταφέρεται το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των εισοδημάτων. Με βάση αυτά και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού, καλούμε τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου να καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ για εξέταση στα ΕΙ και κάθε πληρωμή για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

 

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights