Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Αυγούστου 2022

Τσίπρας: “Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρει κλάδο Ελιάς σε όσους κατέστρεψαν τη χώρα”

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, συνάντησε αρκετά εμπόδια, κυρίως λόγω της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, η οποία αποσύρθηκε όπως όπως.
Αξίζει να σημειωθεί και η ….συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας μάλιστα ως πρώτη του προτεραιότητα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη διαγραφής χρέους και υποσχέθηκε ότι θα ανακληθούν όλα τα μέτρα που οδηγούν σε εργασιακό Μεσαίωνα.

“Αυτά δεν θα τεθούν σε διαπραγμάτευση”, είπε χαρακτηριστικά
“Σας μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα νίκης, μήνυμα αλληλεγγύης από την άλλη γωνιά της Ευρώπης. Από το Πόρτο της Πορτογαλίας, από τη Κομποστέλα της Γαλικίας, αλλά και από τη Πράγα της Τσεχίας. Όλη η Ευρώπη μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η Ευρώπη περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και να ανάψει τη σπίθα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι”, είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Χτίζονται τείχη τα οποία αποκλείουν εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο από τα οφέλη της προόδου, αλλά και από τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη ζωή. Το απαρτχάιντ του σκότους και του χρήματος διαχωρίζει το νότο από το βορρά και διαιρεί τους ανθρώπους. Η Ένωση που ξεκίνησε ως κοινότητα ισότιμων κρατών εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε ένωση ιδιοκτητών της Ευρώπης από τη μια και υποτακτικών από την άλλη.

“Χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πιο επιτακτικά μάλιστα απ’ ότι το κάνουν στη Σαξονία, ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Ευρώπη ή θα κάνει ένα άλμα προς το φως, προς τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, ή θα την καταπιεί ο σκοτεινός μεσαίωνας στον οποίο την οδηγούν.

“Στην Ελλάδα προσβλέπουν για να αρχίσει η αντεπίθεση των λαών. Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν ελπίδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι που υποφέρουν από τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας. Κι εμείς υποσχόμαστε να μην τους απογοητεύσουμε. Ούτε τους Έλληνες, ούτε τους Ευρωπαίους”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον  Μανώλη Γλέζο,  τον άνθρωπο, όπως είπε, “που έχει αποδείξει ότι ακόμα και οι σιδερόφρακτοι είναι ανίσχυροι μπροστά στη θέληση των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, και πρόοδο. Που είναι έτοιμος να μας οδηγήσει και πάλι, για να κατεβάσουμε τη σημαία των μνημονίων, της λιτότητας, της υποτέλειας, της υποταγής, του φόβου, από την Ακρόπολη. Που είναι έτοιμος και ακούραστος να μας οδηγήσει να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα αυτό που η Γερμανία χρωστάει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά “κλητήρα” του Βερολίνου και σημείωσε ότι το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη είναι “Με την Μέρκελ ή με την αριστερά; Με τα μνημόνια μέχρι το 2040 ή με μια γενναία και αποφασιστική φυγή προς τα μπρος με το πρόγραμμα σωτηρίας και ανάπτυξης που προτείνει η Αριστερά;

Αιχμές για το Ποτάμι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, σημειώνοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες, που όμως δείχνουν και το ότι λειτουργεί καλά η εσωκομματική δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζουμε σήμερα δεν προσφέρει κλάδο Ελιάς σε όσους κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν προσφέρει την ασπίδα του life style και του “ας το πάρει το Ποτάμι” στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής. Είναι ψηφοδέλτιο αλήθειας και μάχης.

Συζητήσαμε πολύ όταν άλλοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτια με ένα “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους. Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και ανατροπής. Ποτέ άλλοτε δε καταφέραμε να συμπυκνώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο τόσο αποτελεσματικά, την εμπειρία και τη συλλογική σοφία, με την αγωνιστικότητα και το ριζοσπαστισμό. Τη γνώση της διανόησης με το αυθόρμητο των κινημάτων. Το νεανικό με το ώριμο. Στο ψηφοδέλτιό μας εκφράζονται και εκπροσωπούνται: η αντίσταση, η αντιδικτατορική πάλη, τα δημοκρατικά κινήματα, τα σκιρτήματα λαϊκής πρωτοβουλίας, οι συλλογικότητες, η εργατική τάξη, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες, η κοινωνική αλληλεγγύη. Όλοι οι μεγάλοι και μικροί αγώνες των καιρών μας. Αλλά και η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας. Αυτό ΝΑΙ, είναι το δικό ΜΑΣ ψηφοδέλτιο. Αυτό ΝΑΙ τολμώ να πω, απευθυνόμενος σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, είναι το δικό ΣΑΣ ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο που σε κάθε όνομά του αναπνέει μια παρότρυνση: Έλληνες σηκωθείτε. Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς. Χρέος μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής. Χρέος μας είναι κανένας άνθρωπος μόνος του απέναντι στη θύελλα της κρίσης και των μνημονίων. Χρέος μας είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης κι όχι μια κοινωνία διάλυσης και υποταγής. Χρέος μας είναι να απαλλάξουμε το αύριο από τις υποθήκες που του φόρτωσαν ξένοι και εγχώριοι έμποροι λαών και εθνών”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τη διαπλοκή, τα ΜΜΕ και τους ολιγάρχες και κάλεσε τον λαό να κλείσει την τηλεόραση και να βγει στους δρόμους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, κάλεσε τους “αδικημένους των μνημονίων” να δώσουν μια και μόνη εντολή στην συγκυβέρνηση.

“Δώστε μια και μόνη εντολή στη συγκυβέρνηση της υποτέλειας: ΦΥΓΕΤΕ! Μια και μόνη εντολή προς τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. ΦΥΓΕΤΕ!”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ξέρω ότι πολλοί αμφιβάλλουν, αναρωτιούνται, ταλαντεύονται, ανησυχούν αν θα τα καταφέρουμε. Θα μπορούσα να πω ότι ένα είναι το σίγουρο: Θα τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από κείνους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν φτάνει όμως αυτό. Και δεν θα χαϊδέψω αφτιά δίνοντας υποσχέσεις. Ξέρω όπως κι εσείς ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ξέρω όμως κι ότι η εξουσία για την εξουσία δεν μας αφορά. Εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία, για να κερδίσουμε ψήφους. Επιμείναμε στις θέσεις μας όταν ο λαός μας έταξε στη θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης. Δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του δικομματισμού όταν μας έσπρωχναν να συνεργήσουμε σε πολιτικές απαράδεκτες για να κερδίσουμε θέσεις εξουσίας. Δεσμεύομαι εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον ίδιο δρόμο θα επιμείνουμε. Δεν θα σας προδώσουμε ποτέ, όπως άλλοι. Και το ψηφοδέλτιο μας αποτελεί άλλη μια εγγύηση γι’ αυτό. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για τη ζωή και την αξιοπρέπεια”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας,

ΠΗΓΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *