Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Νοεμβρίου 2020

“Νέος Βόσπορος” στην Τουρκία

Aπό την ιστοσελίδα www.todayszaman.com

Στην κατασκευή διώρυγας πλάτους 150 μέτρων, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στόχος είναι η αποσυμφόρηση του Βοσπόρου.

“Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια και σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό η διώρυγα θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα. Η διώρυγα θα χρησιμοποιείται από τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 την ημέρα. Από τον Βόσπορο, ο οποίος έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι περίπου 13 εκατ. κάτοικοι της Κωνστνατινούπολης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, “το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές. Όμως πρώτα απ’ όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου.

Πρόσθεσε δε, ότι μεταξύ των σχεδίων είναι η κατασκευή ενός αεροδρομίου — του τρίτου της Κωνστνατινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας– και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα.  Ως έτος για την ολοκλήρωση των εργασιών όρισε το 2023.

ΠΗΓΗ : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *