Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2020

«Ζούμε μια νέα εκδοχή του Μάη του ’68»

Τζούλιαν Ασάνζ

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΙΚΗ ΤΣΙΩΡΟΥ

Πριν γίνει ο άνθρωπος του WikiLeaks, και ένας από τους δέκα ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, όπως πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε στο περιοδικό Time, ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν ένας χάκερ, μια ιδιοφυΐα της πληροφορικής και εχθρός κάθε κλειδωμένης πληροφορίας.

Τζούλιαν Ασάνζ Από το 1997, ο «πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο» είχε γράψει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Underground», στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή του. Από τότε όμως συνέβησαν πολλά στον 40χρονο Αυστραλό, κάποια από τα οποία θα μάθουμε διαβάζοντας το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και το περιεχόμενό του, όπως και κάθε άλλη πληροφορία γι’ αυτό, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το Underground, και με αφορμή αυτό το γεγονός ο αμφιλεγόμενος για πολλούς Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, κυρίως για την επιρροή της κυκλοφορίας των πληροφοριών των WikiLeaks στις χώρες του αραβικού κόσμου.

Τι είναι άραγε οι χάκερ; Ερευνητές ή επαναστάτες, όπως πολλοί τους βλέπουν σήμερα;

«Το Διαδίκτυο εισέβαλε στη ζωή μας, επηρέασε όλες τις πλευρές της κοινωνίας και την εμπλούτισε με τις αξίες του», λέει ο Ασάνζ, στη γαλλική εφημερίδα. «Θυμάμαι τότε, γύρω στο 1996, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι ιστότοποι στους οποίους συμμετείχε το ευρύ κοινό. Τότε το Διαδίκτυο ήθελε να διεισδύσει στην κοινωνία. Είχαμε τις δικές μας αξίες, εκείνες των επιστημόνων, των φοιτητών και των χάκερ. Αναρωτιόμασταν πώς θα εξελισσόταν η κουλτούρα μας όταν θα διαπερνούσε την κοινωνία.

Τελικά, η κοινωνική κουλτούρα και αυτή του Ιντερνετ έγιναν ένα. Η κουλτούρα του χάκερ αποτελεί πια την κύρια κουλτούρα. Οι νέοι ανακαλύπτουν τη λειτουργία του κόσμου μέσα από τις ανταλλαγές απόψεων στο Ιντερνετ. Μεγαλώνουν, μορφώνονται με έναν διαφορετικό τρόπο, και το φαινόμενο παίρνει σημαντικές διαστάσεις. Μέσα από τα δημοσιεύματά μας και το δικό μας παράδειγμα, τα WikiLeaks, δείξαμε ένα νέο τρόπο δράσης.

Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι νέοι συνειδητοποιούν πως υπάρχει κάτι που τους ενδιαφέρει πραγματικά: η ελευθερία της πληροφορίας και του λόγου στο Ιντερνετ. Η υπεράσπιση αυτών των αξιών έγινε συνήθεια σ’ αυτές τις γενιές και αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Κατά τη γνώμη ακτιβιστών που εκτιμώ πολύ, όπως αυτή του Ντάνιελ Εσμπεργκ, κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την εποχή του Μάη του ’68. Ζούμε μια νέα εκδοχή του ’68. Και αυτό προήλθε από το λαό!».

Τι γνώμη έχετε για το ρόλο του Anonymous, αυτή την ομάδα των ανώνυμων ακτιβιστών που συγκεντρώνονται αυθόρμητα στο Ιντερνετ για να στηρίξουν, παραδείγματος χάριν, τους λαούς της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης ή της Αλγερίας;

Συνέχεια …

ΠΗΓΗ : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *