Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α Θόδωρος Γαλιατσάτος στο Μεγανήσι

Το Μεγανήσι επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α και υποψήφιος  Περιφερειάρχης στην  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτοςπερίοδευσε στα τρία χωριά του Μεγανησίου κι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους και παραγωγικές τάξεις του νησιού και ν’ ακούσει τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που  τέθηκαν στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ήταν κατά προτεραιότητα η διατήρηση και η βελτίωση των υποδομών Υγείας και Παιδείας που στην μετά Μνημονίου εποχή δέχονται πολλαπλά χτυπήματα από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Επίσης, του ζητήθηκε να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα των περιοχών της ΠΙΝ στα ευεγερτήματα  του νόμου που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου καθώς επίσης να ληφθεί μέριμνα  δίνοντας  οικονομικά  κίνητρα κι απαλλαγές στους νέους  που θα εγκατασταθούν μόνιμα και θα δημιουργήσουν οικογένειες  στο νησί.

Ειδική μνεία έγινε από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του νησιού στην υποχρεωτική ασφάλιση  στον ΟΑΕΕ, στην υπέρογκη φορολόγησή τους, στα εξοντωτικά πρόστιμα.

Ο κ. Γαλιατσάτος  συζήτησε και με ψαράδες του νησιού,  οι οποίοι του έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επαναφοράς των αδειών της τράτας, οι οποίες συνυπήρχαν με  την ιστορία του Μεγανησίου μέχρι πρότινος και οι οποίες  από μόνες τους  δεν δημιουργούν οικολογικό πρόβλημα, αντιθέτως συντηρούν την θαλάσσια πανίδα, αφού βοηθούν στην ανανέωση και τον πολλαπλασιασμό της Ποσειδωνίας, αφαιρώντας το παλιό και σάπιο φύκι και δεν δύνανται να ψαρεύουν παρά μόνο σε συγκεκριμμένα σημεία της ακτογραμμής που το ανάγλυφο το επιτρέπει. Επίσης παράπονα τού έγιναν για τις τελευταίες απαγορεύσεις στο ψάρεμα του μπακαλιάρου, στην επιβολή τήρησης φορολογικών βιβλίων και σε μια σειρά ζητήματα που σκοπό έχουν να εξοντώσουν την συμπαθή τάξη των ψαράδων μας και να οδηγήσουν τον κόσμο στην κατανάλωση προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών, όπως ισχυρίστηκαν.

Ο κ. Γαλιατσάτος  υποσχέθηκε ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν φτάνει να οικοδομηθεί μια διαρκής σχέση της Περιφέρειας με την κοινωνία, πράγμα που ο ίδιος εμπράκτως θα επιδιώξει με πυκνότερες επαφές και στο άμεσο μέλλον, ώστε ο πολίτης να γίνει αρωγός της δικής του προσπάθεια αλλά και της γενικότερης , για την ανασύνταξη της παραγωγικής  ζωής της ΠΙΝ και της χώρας. «Σας χρειάζομαι δίπλα μου για να ανατρέψουμε τις εις βάρος σας αποφάσεις» τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α αναφέρθηκε στη εξόρυξη πετρελαίων στην περιοχή μας, για την οποία παρουσιάστηκαν μελέτες οι οποίες ήταν αντίγραφα των μελετών της εξόρυξης των πετρελαίων της Κύπρου, όπως κατήγγειλε, χωρίς καμία ουσιαστική αξία και κυρίως χωρίς καμία αναφορά και πρόβλεψη για την νούμερο ένα σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, οι οποίες παρότι  απορρίφθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εντούτοις με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού και με ασήμαντες τροποποιήσεις οδηγούνται προς συμβασιοποίηση με την απαίτηση των επενδυτών να μην περάσουν κι από την Βουλή. Το πιο τραγικό, όμως, συμπλήρωσε είναι το γεγονός ότι έδωσαν το δικαίωμα σ’ αυτές τις εταιρείες να επιβλέπουν μέσω δικών τους εταιρειών εάν τηρούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι. Δηλαδή  “βάλαν τους λύκους να φυλάν τα πρόβατα“, είπε.

Για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών είπε ότι βάλανε ανθρώπους να χαράζουν γραμμές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι στα νησιά μας κατοικούν ανθρώποι, με μοναδικό γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο στα πετρέλαια, όσο στις ζώνες natura και πολύ περισσότερο στις ιχθυοκαλλιέργειες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η λογική έχει γίνει σημαία τόσο της κυβέρνησης, αλλά και τον ανθρώπων που την υπηρετούν κι ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξε κι ο Σπύρος Σπύρου.

Για την ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοκαρνανίας είπε ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας και η παράταξη  «Όλοι μαζί για την Λευκάδα» έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά με την ενημέρωση του κόσμου κι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές τις θέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όσο για το ΤΑΙΠΕΔ  είπε ότι πρόκειται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κι είναι κάθετα αντίθετος με την μεθόδευση που η κοινωνία πρέπει με κάθε τρόπο να ανατρέψει. Τα δημόσια κτήματα πρέπει να παραμείνουν δημόσια, ν΄ αξιοποιηθούν ως χώροι αναψυχής και να παραδοθούν στις τοπικές κοινωνίες να τις απολαμβάνουν.

Ο κ. Γαλιατσάτος  αναχώρησε από το Μεγανήσι με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο  για τους κατοίκους του νησιού που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, όσο και για το ίδιο το νησί “που είναι πανέμορφο όπως όλα τα νησιά μας , κάθε ένα κι ένα διαφορετικό στολίδι”, είπε. Εξέφρασε την επιθυμία να ξαναβρεθεί εάν αυτό είναι εφικτό τουλάχιστον ακόμα μια φορά πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Ακολουθεί απόσπασμα από ομιλία του στο Κατωμέρι Μεγανησίου:

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Διόδια …στο Βαθύ!

Διόδια στο Βαθύ στο Μεγανήσι;! Κάποια στιγμή νόμισα ότι κάτι συνέβη και έχασα την αίσθηση του χρόνου, ή ότι μεταφέρθηκα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights