Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2022

Ο Θοδωρής Σολδάτος ζητά να μάθει τα ονόματα των Δημάρχων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»

Είκοσι βουλευτές της ΝΔ, σε αυτούς και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θεόδωρος Σολδάτος, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ζητούν την αποκάλυψη στοιχείων των δημάρχων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος» που διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπου τα πρωτεία στην απόκρυψη στοιχείων το 2013 κατέχουν δήμαρχοι (δείτε σχετικά εδώ).

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

• Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη

• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου

Θέμα: «Αποκάλυψη των Δημάρχων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Τις τελευταίες ώρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία έχει διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων για να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Σε αυτή την έκθεση “πρωταθλητές” στη φοροδιαφυγή και το “μαύρο” χρήμα αναδεικνύονται οι Δήμαρχοι.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαίνουσας αξίας την δεδομένη χρονική στιγμή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα στην Αρχή για το έτος 2013 παρελήφθησαν περίπου 36.000 Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Η αρμόδια Μονάδα της Αρχής προέβη σε ευρείας έκτασης στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας κάθε είδους σχετική πληροφόρηση.

Αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών ήταν η παραπομπή στον αρμόδιο κατά περίπτωση εισαγγελέα, 413 συνολικά εκθέσεων βεβαίωσης παραβάσεων του Ν. 3213/2003.

Από αυτές τις 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δήμαρχους και Δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους.

Το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη, προσδίδει στον πολίτη την εντύπωση ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρές και επαρκώς τεκμηριωμένες υποθέσεις από την Αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη πριν φτάσει στην κάλπη να γνωρίζει κάθε στοιχείο που αφορούν το ήθος, την ειλικρίνεια, την πρότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν γένει την τυχόν παράνομη δραστηριότητα των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίδοντας τα ονόματα και ποιες είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σε μια τέτοια περίοδο όπου ο πολίτης έχει κάνει αμέτρητες θυσίες ώστε η χώρα να σταθεί οικονομικά στα πόδια της αποτελεί πρόκληση να ακούει για πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις δημόσιας αρχής να κατηγορούνται για “μαύρο χρήμα” και φοροδιαφυγή.

Απαιτεί να μάθει ποιοι είναι αυτοί που δεν λαμβάνουν μέρος μαζί του στην προσπάθεια που κάνει αλλά αντιθέτως την υπονομεύει και ταυτόχρονα αισθάνεται ότι τον «κοροϊδεύει» ερχόμενος να του ξαναζητήσει την ψήφο του.
Όσο το κράτος δεν αποκαλύπτει ονόματα ο πολίτης θα αισθάνεται ότι υπάρχει πέπλο συγκάλυψης. Η πολιτεία οφείλει να τραβήξει αυτό το πέπλο και να δώσει την αλήθεια στο λαό.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Προτίθεστε να δώσετε στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων Δημάρχων, Περιφερειαρχών και συμβούλων που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα, ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Ποια είναι ακριβώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται;
2) Με ποιο τρόπο προτίθεστε να επισπεύσετε τις νομικές διαδικασίες εξέτασης των κατηγορούμενων Δημάρχων, Περιφερειαρχών και συμβούλων που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αθήνα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ
ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΙΠΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

ΑΝ.Α.Σ.Α.: Ο προωθούμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην ΠΙΝ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τις ανάγκες των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

Κέρκυρα, 8/1/2014  Ξεκίνησαν την Τρίτη 7/1 στην Κέρκυρα και, όπως δηλώθηκε, θα συνεχιστούν και στις άλλες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *