Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Κρίτων Αρσένης: 2 εκατ. πολίτες και ΣτΕ λένε «όχι» στην πώληση του νερού. Γιατί η κυβέρνηση κωφεύει;

Να σταματήσει την παράνομη και κοινωνικά και οικονομικά επιβλαβή ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας καλεί ακόμη μια φορά την κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Η παρέμβαση έγινε μέσα από δημοσιοποίηση 9λεπτού ντοκιμαντέρ για το θέμα, ενόψει της εξέτασης σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του αποτελέσματος της επίσημης ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας “Πρωτοβουλία Πολιτών”, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 2 εκ. περίπου υπογραφές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων του  Κρίτωνα Αρσένη:

“Περί τους 1.884.790 ευρωπαίους πολίτες υπέγραψαν την επίσημη ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία “Πρωτοβουλία πολιτών”, ζητώντας να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ε.Ε.. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του 1 εκατομμυρίου των διασταυρωμένων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών, αλλά και της επαρκούς εκπροσώπησης από πολλές χώρες της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις, το 76% των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από κάλεσμά μου, 50 Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και 18 χώρες της Ε.Ε. ζήτησαν από τις ενδιαφερόμενες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ εταιρείες να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό.

Πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται η παροχή του στους πολίτες.

Η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με 18 εκ. καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2012, αλλά και αποθεματικό 50 εκ. Ευρώ, ενώ στις υποδομές της πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή επενδύσεις της τάξεως των 100 εκ. Ευρώ. Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της, ο αγοραστής θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 110 εκ. Ευρώ για την εξαγορά του 51%. Όμως ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό θεωρείται υψηλό από τους υποψηφίους αγοραστές.

Όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αυτού αγαθού, είχαμε πολλαπλασιασμό της τιμής για τους πολίτες, δραματική αύξηση των διακοπών παροχής στα φτωχά νοικοκυριά και ραγδαία μείωση της ποιότητας του νερού.

Καλώ την κυβέρνηση να υπακούσει στις επιταγές των πολιτών, να συνταχθεί άμεσα με την ‘ετυμηγορία’ του ΣτΕ και να σταματήσει ‘εδώ και τώρα’ την παράνομη κοινωνικά και οικονομικά και παράλογη πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.  Συντάσσομαι και συμπαραστέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις στην πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» και προσκαλώ κάθε πολίτη να στηρίξει τις προσπάθειες ακύρωσης αυτής της ακραίας πολιτικής.”

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη

Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2014

Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,

Γραφείο Βρυξελλών: 003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights