Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιουνίου 2022

Το έγκλημα του ξεπουλήματος της δημόσιας γης μέσω ΤΑΙΠΕΔ στα Ιόνια – Η περίπτωση της Λευκάδας (του Χρήστου Παπαδόπουλου*)

Η τροϊκανή συγκυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει ρίξει τη χώρα στο βάραθρο των μνημονίων της  καταστροφής που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση και καταργούν δικαιώματα τουλάχιστον μιας εκατονταετίας.

Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα, μαζί με έξι χρόνια  βαθιάς λιτότητας και ύφεσης, γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά για ειρηνική, τουλάχιστον, περίοδο.

Η προπαγάνδα όμως της συγκυβέρνησης επιχαίρει για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο «επιτυγχάνεται» σε συνθήκες ύφεσης, χάρις στην εσωτερική υποτίμηση, με την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων  την τεράστια ανεργία και την καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων.

Το πρόγραμμά τους απέτυχε, οι περισσότεροι πλην της κυβέρνησης παραδέχονται πια ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχοντας ήδη φθάσει στο 171,8 % του ΑΕΠ το τέλος του 2013, ενώ η χώρα ξεπουλιέται στους διεθνείς τοκογλύφους.

Ήδη  έχει προκύψει νέο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό δισεκατομμυρίων, ενώ πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Προβόπουλος δήλωνε σε επιτροπή της Βουλής ότι η μαύρη τρύπα των τραπεζών χρειάζεται πρόσθετα δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση προσπαθεί να τζιράρει  ό,τι μπορεί ξεπουλώντας πια όσο όσο  τη Δημόσια περιουσία  μέσα από  το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ).

Έτσι, με τις σχετικές διυπουργικές αποφάσεις μεταβιβάζονται σε αυτό για ξεπούλημα σε όλα τα Ιόνια, το Μάιο του 2013 ,    2320 στρέμματα που μαζί με προηγούμενη  απόφαση για τα 500 του «Ερημίτη»  στην Κέρκυρα, φτάνουν το συνολικό άθροισμα των  2720 περίπου στρεμμάτων.

Με νέες διυπουργικές  αποφάσεις το Νοέμβριο του 2013, εκατοντάδες στρέμματα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο  και Λευκάδα και προστίθενται στα προηγούμενα.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα τα : ΑΒΚ 75 – Κάτω. Αλυκών με 558,6 στρ.,  ΑΒΚ 10 – Βασιλικής με 9,0 στρ., και  ΑΒΚ 102 – Πόντης, ακτή Βασιλικής, με 8,9 στρ.
Αυτά προστίθενται στη μεταβίβαση, τον περασμένο Μάιο, ενός ακόμα  ακινήτου του Δήμου Λευκάδας στα Βαρδάνια, έκτασης 31,3  στρ.

Πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη απόφαση ,που στρέφεται εναντίον  των συμφερόντων των κατοίκων της Λευκάδας αλλά και του Δημοσίου.

Τα ακίνητα στην Βασιλική περιλαμβάνονται στο σχέδιο πόλης και στους δρόμους που προβλέπει αυτό και με την εφαρμογή του σχεδίου ουσιαστικά παύουν να υπάρχουν.

Στα 559 στρέμματα των Κάτω Αλυκών περιλαμβάνονται:

Η έκταση γης της μαρίνας  Λευκάδας που είχε  αγοραστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας για την  μαρίνα ,που ήδη κατασκευάστηκε και λειτουργεί.

Οι εκτάσεις γης που ήδη έχουν οικοδομηθεί και λειτουργούν το πρώτο Νηπιαγωγείο, το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο, το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο Λύκειο.

Η έκταση γης που οικοδομήθηκαν,  το ΚΤΕΟ Λευκάδας και το ΚΤΕΛ Λευκάδας.

Η έκταση που οικοδομήθηκε και λειτουργεί  πρόσφατα και μάλιστα με ΣΔΙΤ (!) το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής.

Παραχωρούνται οι εκτάσεις που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης για την κατασκευή Λιμεναρχείου και Τελωνείου.

Παραχωρούνται οι εκτάσεις της αποκαταστημένης χωματερής του Δήμου Λευκάδας ,της υπό αποκατάσταση χωματερής και του προβλεπόμενου να κατασκευαστεί σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Παραχωρούνται  οι εκτάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Παραχωρούνται οι εκτάσεις που ήδη έχουν ανοιχτεί δρόμοι του σχεδίου πόλης σε αυτήν την περιοχή.

Τέλος παραχωρείται η έκταση που κατασκευάστηκε το κτίριο και στεγάζονται η Περιφέρεια Ιονίων και ο Δήμος Λευκάδας!!

Αυτή η απόφαση εκτός από παράνομη  αποτελεί κοινωνικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Λευκάδας.

Παραμερίζοντας κάθε έννοια λογικής, χωροταξίας, υπεράσπισης του Δημοσίου συμφέροντος, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που έγιναν με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ ,ξεπουλούν τα πάντα για να γίνουν αρεστοί στους τροϊκανούς προϊσταμένους τους. Δεν υπάρχει άγνοια ,το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει την περιουσία του Δημοσίου και την ξεπουλά .

Ο Δήμος Λευκάδας και η Περιφέρεια των Ιονίων θα πρέπει να προσβάλουν την διυπουργική απόφαση ως παράνομη και ήδη έχουν καθυστερήσει.

Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Κέρκυρα και πρέπει να συζητηθεί ως πρώτο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που γίνεται στη  Λευκάδα, μιας και ο χώρος που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο κτίριο της Περιφέρειας ,έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ !!.

Οι μαζικοί φορείς της Λευκάδας και  των Ιονίων πρέπει να συντονιστούν και να δώσουν μια σκληρή μάχη για την ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος, προστασίας των Δημοσίων αγαθών στην περιοχή μας .

Μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα, το μονοπωλιακό ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, που θέλουν να  κατεδαφίσουν ό,τι  έχει μείνει.

Για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, του Περιβάλλοντος και του εισοδήματος των κατοίκων όλων των Ιονίων, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή της συγκυβέρνησης και την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την τρόικα  ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Λευκάδα 24/1/2014

 

* Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

«Ηχηρό» μήνυμα από τα μέλη της ΝΔ στη Λευκάδα: «Σας επιφυλάσσουμε την τύχη του ΠΑΣΟΚ εάν δεν αλλάξετε ρότα»

Οι εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν  το περασμένο Σάββατο  16  Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέων Προέδρων και Συμβουλίων των Δημοτικών Τοπικών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *