Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Δήλωση-απάντηση του Θωμά Κατωπόδη σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις* των τριών συμβούλων του ΤΑΟΛ

Ελπίζω ότι για τελευταία φορά (και με μεγάλη μου λύπη) αναγκάζομαι να ασχοληθώ με ύβρεις και ψέματα και ότι για τελευταία φορά αναγκάζομαι να διαψεύσω άτομα που, όπως έχω ξαναπεί, έχουν το ακαταλόγιστο.

Ο κύριος Λιβιτσάνος με κατηγορεί για χρέη και για μακροχρόνιες οφειλές. Ξεχνά, όμως, ότι το 2011 πήραμε απόφαση να πιστώνονται οι αγρότες που έχουν συναλλαγές με την Ένωση. Το 2011 μου παρακρατήθηκαν τα έσοδά μου από την Ένωση, οι αποζημιώσεις συμβουλίου και η επιστροφή του ΦΠΑ. Το ίδιο έγινε και με το ΦΠΑ του 2012. Συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου 2012 εξοφλήθηκε πλήρως το χρέος μου. Η παραίτησή μου δεν είχε καμία σχέση με τις συναλλαγές μου με την Ένωση. Ήδη από στη Γενική Συνέλευση της 6ης Νοεμβρίου του 2011 είχα εκφράσει τις σοβαρές μου αντιρρήσεις για τη λειτουργία του ΤΑΟΛ και την απραγία της διοίκησης, που με οδήγησαν εν τέλει να παραιτηθώ στις 2 Μαΐου 2012.

Όσον αφορά το συνεταιρισμό της Περατιάς και το λογαριασμό της ΑΤΕ, το ζήτημα προκαλεί πραγματικά γέλιο. Ο κύριος Λιβιτσάνος ξεχνά, τάχα μου, ότι με τον ίδιο τρόπο λειτούργησαν όλοι οι συνεταιρισμοί προκειμένου να πληρωθεί η εφορία. Ξεχνά, υποτίθεται,  ο πρώην πρόεδρος ότι πληρώσαμε 500 ευρώ από το ταμείο του συνεταιρισμού της Περατιάς και 900 ευρώ επιπλέον από την τσέπη μας για να είναι πλήρως καθαρός ο τοπικός συνεταιρισμός και να ενταχθεί στον νέο Συνεταιρισμό Λευκάδας. Το γελοίο του ζητήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για την πρακτική αυτή ήταν ενήμερο το Συμβούλιο του ΤΑΟΛ, η διευθύντρια του ΤΑΟΛ, η υπεύθυνη των οικονομικών του ΤΑΟΛ και όλοι όσοι ασχολούνταν με το συνεταιρισμό της Περατιάς. Η «ασθενής μνήμη» λοιπόν είναι ένα χυδαίο εύρημα του πρώην προέδρου το οποίο χαρακτηρίζει τον ίδιο, όποτε τον βολεύει φυσικά…

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διευθύντρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κυρία Καρύδη, για τη βοήθειά της, όπως και την λογίστρια, κυρία Κούρτη, η οποία με συνόδευσε σε συνεχόμενα ταξίδια στο Αγρίνιο, για το πρόβλημα του συνεταιρισμού της Περατιάς με την εφορία. Σημειωτέον ότι για τις μετακινήσεις μου αυτές (όπως και για όλες μου τις μετακινήσεις που αφορούσαν τους αγρότες) δεν έλαβα καμιά αποζημίωση και ούτε θέλησα να λάβω μια και το θεωρούσα χρέος μου απέναντι στο Συνεταιρισμό. Να ευχαριστήσω επίσης όλο το προσωπικό της Ένωσης που με βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσω και γω με τη σειρά μου τους αγρότες του τόπου μου. Να ευχαριστήσω, τέλος, τους συνεταιριζόμενους αγρότες της Περατιάς, οι οποίοι με περιέβαλαν για άλλη μια φορά με την εμπιστοσύνη τους και με επανεξέλεξαν αντιπρόσωπο του Συνεταιρισμού τους το 2013 για άλλα τέσσερα χρόνια.

Θωμάς Σ. Κατωπόδης

Αντιπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδας

 Λευκάδα, 22 Ιανουαρίου 2014

Υ.Γ. Για την εγκυρότητα όσων παρατίθενται παραπάνω δε χρειάζεται να βασιζόμαστε στη μνήμη του καθενός που κάνει δημόσια δηλώσεις. Είναι αρκετό όποιος ενδιαφέρεται να προστρέξει στη διευθύντρια του ΤΑΟΛ για να μάθει τα αληθινά στοιχεία.

[Σημ. ΜΝ: Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για το εκ παραδρομής (ωστόσο σοβαρό) λάθος σχετικά με την προηγούμενη φωτογραφία που έδωσε την αφορμή για “σχόλιο” ιστοσελίδας, το οποίο και αντιπαρερχόμαστε, διότι δεν ζούμε με το άγχος για επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα. Σε ανάλογες περιπτώσεις είθισται να αποστέλεται ένα e mail στον συντονιστή με την επισήμανσή του.]

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα, ο Κατωπόδης Θωμάς, πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Λευκάδας “ΤΑΟΛ”, αναφέρεται στα οικονομικά της Ένωσης και ζητάει έλεγχο. Ξεχνάει βέβαια ότι τα οικονομικά της Ένωσης τα χειρίζονται άριστα στο οικονομικό της τμήμα και ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Όπως ξεχνούσε βέβαια να πληρώσει τις οφειλές του στην Ένωση, χρέη από αγορές στα καταστήματά της. Του ζητήθηκε κατ΄ επανάληψη να πληρώσει τις οφειλές του, όπως γίνεται με όλους τους συναλλασσομένους με πίστωση, αναγκάστηκε να πληρώσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο του ενός έτους, και παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και βέβαια δεν τον “ξαναείδαν” τα καταστήματα των αγροτών μας, τα οποία φιλοδοξεί να διοικήσει.

Ο Κατωπόδης Θώμας έκανε ανάληψη το 2011, από λογαριασμό που διατηρούσε στη ΑΤΕ ο συνεταιρισμός Περατιάς του οποίου ήταν πρόεδρος. Η “ασθενής μνήμη του”…δεν τον άφησε να ενημερώσει κανένα μέλος του συμβουλίου του. Το έκανε γνωστό στη Γενική Συνέλευση του ΤΑΟΛ στις 23-11-2013 ο Πρόεδρος της κ. Γερ. Μελάς, και τότε αναγκάστηκε να αποδώσει τα χρήματα στον συνεταιρισμό.

Τα οδοιπορικά της Διοίκησης και του Προέδρου της πληρώθηκαν σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, έξοδα απαραίτητα και αναγκαία για τη λειτουργία της και με πλήρη αιτιολόγηση.

Το δε «παραλία – Κάστρο 50 € οδοιπορικά», που τόσο προβλήθηκε, αν ήταν έστω και για λίγο στην Ένωση θα γνώριζε ότι ο Πρόεδρος ή ο εκάστοτε υπεύθυνος σύμβουλος για την Οινοποίηση, όπως έγινε τόσο με τον Ρομποτή Νίκο όσο και με τον Κούρτη Ήλια αμοίβεται με 50 € την ημέρα για την παρουσία τους όλη την μέρα, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Αυτός ο Πρόεδρος, ήταν παρών καθ όλη τη διάρκεια των σταφυλοσυγκεντρώσεων (διάρκειας δύο μηνών εκάστη) και στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Η δε αμοιβή του ήταν 200 € το έτος 2010. Το έτος 2011 δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Το έτος 2012 έλαβε 1.000 €, και το έτος 2013 έλαβε 750 €. Αυτά το ποσά έλαβε μόνο αυτά τα χρόνια για όλο το διάστημα της οινοποίησης Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Οι αγρότες μας πολύ καλά γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος ήταν σε όλες τις σταφυλοσυγκεντρώσεις αφού τον έβλεπαν καθημερινά στο οινοποιείο του Κάστρου αλλά και στις επισκέψεις του στους αμπελώνες της Λευκάδας με την οινολόγο μας.

Εσείς βέβαια οι μόνιμοι περαστικοί και παρατηρητές, γιατί αυτό υπήρξατε στη διάρκεια της θητεία σας, τα σχολιάζεται από τα καφενεία όπως σας βολεύει. Τα δε 300 € που αναφέρει ο Νίκος Ρομποτής, ο πρόεδρος τα λάμβανε όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Με την διαφορά, ότι αυτός ο πρόεδρος ήταν κάθε μέρα στη Ένωση από το πρωί μέχρι το βράδυ, και όχι περαστικός για να βάζει μόνο την υπογραφή του.

Σε έναν κόσμο που στα τέσσερα αυτά χρόνια άλλαξε και σε ένα συνεταιριστικό κίνημα που κατέρρευσε, οι περιουσίες δε των συνεταιρισμών χάθηκαν ή χαρίστηκαν έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες, εμείς σταθήκαμε όρθιοι.

Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στη εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με μηδέν χρέος. Οι αγρότες έχουν εξοφληθεί για την περσυνή σοδειά ενώ όταν αναλάβαμε το Δεκέμβρη του 2009 ήταν απλήρωτοι για την σοδεία του 2008. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 μήνες περίπου και όχι 9 που αναφέρετε. Όταν σε άλλες ενώσεις και συνεταιρισμούς έχουν απολυθεί ή έχουν χρόνια απλήρωτοι. Όταν αναλάβαμε την διοίκηση οι εργαζόμενοι ήταν πάλι απλήρωτοι 3 μήνες.

Όλα αυτά χωρίς να πάρουμε κανένα δάνειο αυτά τα χρόνια και με δεσμευμένα τα ενοίκια από τη Marfin, λόγω δανείου που πήρε η προηγούμενη διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2009.

Κάναμε παρεμβάσεις σε όλα τα προβλήματα της Ένωσης και των αγροτών μας, κάτι το οποίο γνωρίζουν και βλέπουν οι ίδιοι. Επίσης κάναμε παρεμβάσεις για τους κτηνοτρόφους μας τόσο στη απορρόφηση γάλακτος όσο και στις εκτάσεις των βοσκοτόπων για να καλύψουν τα δικαιώματα τους.

Το να προχωρήσουμε βέβαια σε αξιοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων και στη κατασκευή οινοποιείου, το γνωρίζουν καλά πόσο το προσπαθήσαμε οι αντιπρόσωποι και οι αγρότες μας αφού έχουν ενημερωθεί για όλα τόσο στις συνελεύσεις όσο και στις επισκέψεις μας στα χωριά. Χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια, ιδιαίτερα στην παρούσα πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα, δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτά που απαιτούνταν και που τόσο πολύ θέλαμε.

Σε μια εποχή με μεγάλα προβλήματα για τους αγρότες μας και τον συνεταιρισμό, εμείς επιδιώξαμε άμεσα αρχαιρεσίες για να αποφασίσουν οι αγρότες μέσω των αντιπροσώπων τους την νέα διοίκηση του συνεταιρισμού μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Είμαστε βέβαιοι ότι είδαν αλλαγή λειτουργίας και νοοτροπίας στην Ένωση, στις υπηρεσίες της και στα καταστήματα της. Είναι εμφανής η διαφορά και η βελτίωση.

Το δε κρασί μας, κρασί των αγροτών μας είναι πλέον στα περισσότερα καταστήματα της περιοχής μας.

Στις 31 Γενάρη συνεχίζουμε όπως υποσχεθήκαμε στις συναντήσεις και στις περιοδείες, με τους αγρότες μας.

Γράψας Λεωνίδας
Λιβιτσάνος Γεράσιμος
Σολδάτος Αλέξανδρος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights