Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Μαΐου 2024

“Καινοτομία” από τα ΕΛΤΑ. “Ντελίβερι” φαρμάκων στο Μεγανήσι;

Λέτε να συμβεί κι αυτό, να υπάρχει «ντελίβερι» φαρμάκων στο Μεγανήσι; Ένα φαρμακείο έχει όλο κι όλο το μικρό μας νησί και δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο φαρμακοποιός του νησιού εκτελεί πρόθυμα και χρέη «ντελίβερι», προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, με δεδομένο ότι στο νησί ζει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γηραιών. Ας μην ξεχνάμε, «Το Μεγανήσι γερνά».

Το νησί μας διαθέτει και ταχυδρόμο, για τον οποίο (και όχι μόνο γι΄αυτόν) τα ΕΛΤΑ φέρονται να έχουν προβλέψει έναν ακόμα ρόλο,  επεκτείνοντας το “επιχειρείν” τους με μια νέα “υπηρεσία” , μια “καινοτομία”, αρχικά στην Αττική και μετά στην επαρχία. Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση του προέδρου των ΕΛΤΑ, κ. Κωστή Μελαχροινού, οι πολίτες θα παραδίδουν στον ταχυδρόμο την ιατρική συνταγή, εκείνος θα την εκτελεί στο φαρμακείο, θα παραδίδει τα φάρμακα στον πολίτη (προφανώς θα απευθύνονται σε ηλικιωμένους, με κινητικά προβλήματα κλπ) και τα χρήματα θα εισπράττονται με αντικαταβολή. Φυσικά, η υπηρεσία δεν θα είναι δωρεάν, αντίθετα θα κοστίζει 3 ευρώ στον ασθενή.

Τώρα, βέβαια, αν ο πάσχων συνάνθρωπος χρειάζεται κάποιο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή και δεν βρίσκεται ή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και κάτι ευρώ επιπλέον σε΄έναν νοσοκόμο να του την κάνει, θα έπρεπε να προβλεφθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ΕΛΤΑ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν την συμπαθέστατη τάξη των ταχυδρόμων στο να κάνουν και ενέσεις…

Τα ΕΛΤΑ

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα metaforespress.gr, «τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν από το 2009 πτώση 40% στον κύκλο εργασιών τους , ενώ το 2012, σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, έκλεισε με έσοδα 410 εκατ., έναντι 463 εκατ. το 2011, με προ φόρων κέρδη κοντά στα 2 – 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο οικονομικού αποτελέσματος, μετά από φόρους, αποδεικνύονται ότι είναι ζημιογόνα» και «για το 2013, η πρόβλεψη της διοίκησης των ΕΛΤΑ αναφέρεται σε πτώση πωλήσεων 11%.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ΕΛΤΑ καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, η οποία συντελέστηκε από τις αρχές του έτους», ενώ «αναμένεται να δουν το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται, καθώς πλέον οι δημόσιοι οργανισμοί, των οποίων το έργο διακίνησης της αλληλογραφίας εκτελούν σήμερα, θα διενεργούν μειοδοτικούς διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα προκύπτει η ανάδοχος ταχυδρομική εταιρεία. Μέσα σε αυτούς τους διαγωνισμούς συγκαταλέγεται και ο διαγωνισμός των υπουργείων του κράτους, ύψους περί τα 40 εκατ. ετησίως.».

Επιπλέων πτώση παρουσιάζεται και στις «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ», αφού τα διακινηθέντα αντικείμενα των ταχυμεταφορών έφτασαν  το 2012 τα 43 εκατ., μειωμένα κατά 10%, σε σχέση με το 2011. Οι «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ» αναγκάστηκαν πέρυσι να κλείσουν 11 καταστήματα, έναντι συνόλου 29, διευρύνοντας ωστόσο τα πρακτορεία. Σε επίπεδο εσόδων σημείωσαν κάμψη 15,3% (22,8 εκατ. ευρώ από 26,9 εκατ.), μεγαλύτερη από τις λοιπές ανταγωνίστριες εταιρείες, με τις καθαρές ζημιές να εκτοξεύονται στα 8,6 εκατ., έναντι μόλις 0,6 εκατ. το 2011.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντάσσεται σε υπηρεσίες ντελίβερι «εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών».

«Ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.», αναφέρει ο ΠΦΣ στην ανάρτησή του.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΦΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

 Α.Π.  120

Αθήνα, 16/01/2014

Προς

Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των

των ΕΛΤΑ Α.Ε.

κ. Κώστα Μελαχροινό

Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ό,τι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.

Αντιλαμβανόμαστε  και επικροτούμε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.

Όμως πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερυ, εν είδει τροφίμων , απορρυπαντικών ή επιστολών.

Το Φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση  και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει  ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού , για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται σε «ευφυολογίες» συγκεκριμένων τεχνοκρατών οι οποίοι όπως έχει αποδείξει η τραγική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, δεν έχουν καμιά κοινωνική ευαισθησία και επιστημονική κατάρτιση.

Για το ΔΣ του ΠΦΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΗΓΕΣ: imerisia.gr. metaforespress.gr, couriergreece.blogspot.gr, ΠΦΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights