Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2021

Αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, στη “Λευκή Εβδομάδα”

Έως το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση για την εφαρμογή ή μη της «Λευκής Εβδομάδας», που προβλέπει την διακοπή της σχολικής λειτουργίας την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να «ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός», μη λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι πρότινος η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου διαμήνυε πως όσα σχολεία ήταν κατειλημμένα πάνω από τρεις ημέρες τη φετινή σχολική χρονιά, θα λειτουργήσουν ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα για να αναπληρωθούν τα μαθήματα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Αρβανιτόπουλο να προσανατολίζεται στη λύση του να περικοπούν ακόμη εκδρομές και περίπατοι κατά τη διάρκεια του έτους, προκειμένου «να μην περιορισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία», εφόσον η “Λευκή Εβδομάδα” υλοποιηθεί.

Αντιδρούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές

1. Σε δελτίο τύπου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) επισημαίνει ότι “πως εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα.” και συνεχίζει:

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, αν θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει για  αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους  για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που ευθύνεται για την απώλεια δεκάδων διδακτικών ωρών, λόγω της μη έγκαιρης πρόσληψης εκπαιδευτικών στα σχολεία, να αποσαφηνίσει εάν υπάρχει βάση στο δημοσίευμα και το πώς θα καλυφθούν οι διδακτικές ώρες. ”

2. Τι λέει η ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ

Σχετικά με τη “Λευκή Βδομάδα”
Ως άλλη Μαρία Αντουανέτα η κυβέρνηση έρχεται να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων και να αναφωνήσει: «Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι»! Γιατί αυτή τη φράση φέρνει στο μυαλό όλων η συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες για την καθιέρωση της λεγόμενης «λευκής εβδομάδας» μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου οι μαθητές και οι οικογένειες τους να κάνουν …χειμερινές διακοπές.
Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές επειδή τους λείπει ο …χρόνος και τους δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε μπορούν να φύγουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, γιατί η πολιτική της λιτότητας τους έχει τσακίσει και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες.
Φυσικά η υποκρισία της κυβέρνησης περισσεύει. Επομένως, τα δάκρυα της Κυβέρνησης είναι κροκοδείλια για τις χαμένες ώρες από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Το ότι το σχέδιο μιλάει για κατάργηση των σχολικών περιπάτων (ή για έναρξη του σχολικού έτους 2 μέρες πιο νωρίς και τη λήξη του 2 πιο αργά), όχι μόνο δεν δείχνει ενδιαφέρον για το σχολείο, αλλά αντίθετα τονίζει την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για την παιδαγωγική διαδικασία. Γιατί ακόμα και ο θεσμός των σχολικών περιπάτων έχει τη δική του λογική είναι ενταγμένος στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν μπορεί να καταργηθεί απλά για να δουλέψουν τα ξενοδοχεία, γι’ αυτό το λόγο είμαστε κάθετα αρνητικοί στην περικοπή των περιπάτων για οποιονδήποτε λόγο.
Τέλος είναι ολοφάνερη η απαξίωση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου, στο όνομα της τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης. Δημιουργείται μια ξεκάθαρη κουλτούρα παρέμβασης των επιχειρήσεων στη ζωή του σχολείου, πράγμα άλλωστε που ταιριάζει  και με τις συνολικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση. Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της. Σήμερα είναι ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο του σχολείου ή το  περιεχόμενο  ενός  μαθήματος που θα ενοχλήσει τα επιχειρηματικά  συμφέροντα.
Να αφήσει λοιπόν τα υπουργείο τα σχέδια για «λευκές εβδομάδες» και να πάψει γενικά να αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και την «ανάπτυξη». Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και κοινωνική παροχή, και αυτή η πολιτική την υποβαθμίζει και τη διαλύει  με κάθε  τρόπο! Δεν μας χρειάζονται «λευκές εβδομάδες», αλλά ανατροπή αυτής της πολιτικής ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εκπαίδευσης και των εργαζομένων!

3. Ο Πρόεδρος του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών (ΟΛΜΕ) κ. Θέμης Κοτσιφάκης χαρακτήρισε πρωτοφανές μια εκπαιδευτική αλλαγή να γίνεται με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σχολιάζοντας τη «λευκή εβδομάδα» διακοπών στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει «ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων», ενώ ζητά την ακύρωση του νόμου για τις εξετάσεις, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, για την πρόταση των ολιγοήμερων χειμερινών διακοπών, όπως αιτήθηκε η Ένωση Ξενοδόχων και συζήτησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Κοτσιφάκης επισήμανε ότι «το θέμα της ”λευκής εβδομάδας” δεν απασχολεί τόσο την Εκπαίδευση όσο τους ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν και σκέφθηκαν αυτό τον τρόπο».

«Το να γίνεται μια εκπαιδευτική αλλαγή με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πρωτοφανές. Είναι άλλο πράγμα το πώς θα οργανώνονται οι εκδρομές, πώς θα συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πώς θα συμβάλει η Πολιτεία να συμμετέχουν όλα τα παιδιά σε αυτές και άλλο να κλείνουν τα σχολεία για να πηγαίνουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, όπως έχει διατυπωθεί στο σχετικό αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων, προκειμένου όπως διατείνονται να πηγαίνουν όλοι φθηνές οικογενειακές διακοπές, πχ για σκι», σημείωσε ο κ. Κοτσιφάκης και προσέθεσε: «Δεν ξέρω ποιες οικογένειες, νομίζουν, ότι θα πηγαίνουν για σκι ή αν γνωρίζουν ότι οι ελληνικές οικογένειες δεινοπαθούν από τα μέτρα λιτότητας, ότι πολλές οικογένειες έχουν έναν και δύο άνεργους στο σπίτι και ότι πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο και δεν έχουν τα στοιχειώδη για να φάνε κανονικά, ότι οι οικογένειες πληρώνουν τα χαράτσια και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν τα παιδιά τους».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε, επίσης, πως για να ισχύσουν οι εκπαιδευτικοί θεσμοί, χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση. «Άλλο πράγμα παράδειγμα οι εκδρομές, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στο πρόγραμμα -και πρέπει να διασφαλίζεται η ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και των οικογενειών που έχουν πρόβλημα- και άλλο πράγμα αυτό που προτάθηκε. Δηλαδή, να κλείσουν τα σχολεία και οι οικογένειες από μόνες τους να πάρουν τα παιδιά τους να πάνε…

Ποιοι γονείς; Αυτοί που εργάζονται ή οι γονείς που είναι άνεργοι; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να πάνε; Ποιος άνεργος έχει τη δυνατότητα για διακοπές, αλλά και ως εργαζόμενος πάλι δεν μπορείς να πας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τελικά, το να μιλάνε για ”λευκή εβδομάδα” και για σκι προσβάλλει τη στοιχειώδη νοημοσύνη. Η κυβέρνηση, αντί να συζητάει γι’ αυτό το θέμα, ας ασχοληθεί για να λύσει κάποιο από τα προβλήματα των σχολείων που έχει προκαλέσει η πολιτική της, όπως οι λευκές εβδομάδες στα ΕΠΑΛ» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης και εξήγησε: «Πρόκειται για λευκή εβδομάδα διαρκείας μηνών για τα μαθήματα στα ΕΠΑΛ, όπου οι καθηγητές απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν κάποιες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες προσωρινά επέστρεψαν, αλλά ξαναφεύγουν στη συνέχεια, θα ήταν τελείως χωρίς μάθημα. Υπάρχουν σχολεία και παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει, πανελλαδικώς, αυτή την εβδομάδα μαθήματα. Σε αυτές τις ”λευκές εβδομάδες” ας κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει λύση». [ΠΗΓΗ: voria.gr]

ΠΗΓΕΣ: ΔΟΕ, alfavita.gr, left.gr, voria.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Η πλήρης υποταγή παρουσιάσθηκε ως νίκη, η ταπείνωση ως υπερήφανος αγώνας, ενώ οι συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής ώς σωτήρες της πατρίδας τους”

Το βρώμικο πείραμα Η Ελλάδα αποτελεί ίσως το δοκιμαστικό εργαστήριο που επιτρέπει την έρευνα των μεθόδων κάμψης της αντίστασης των […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *