Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Δεκεμβρίου 2020

Ο λαός να μετρήσει το μπόι του να αντισταθεί και να νικήσει

  • Ο αντίπαλος δρα στρατηγικά, επομένως και το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει στρατηγικά. Είτε υπάρχει κρίση είτε όχι, στις συνθήκες της εξουσίας των μονοπωλίων και ενσωμάτωσης στην ΕΕ, χάθηκαν και χάνονται αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, δυνατότητες παραγωγής και λαϊκής κατανάλωσης. Χάθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης του βιοτικού, μορφωτικού, πολιτιστικού επιπέδου, με βάση τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες. Χάθηκαν δυνατότητες να δουλεύει ο εργαζόμενος λιγότερες ώρες και να απολαμβάνει περισσότερα αγαθά – υλικά, πνευματικά, πολιτιστικά.
  • Οι σημερινές εξελίξεις θέτουν στην πρώτη γραμμή το γενικό πολιτικό ζήτημα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, και όχι μόνο μιας συντηρητικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή στον αγώνα πρέπει να γίνεται με μαζικές διαδικασίες, με πνεύμα συλλογικότητας και πρωτοβουλίας, μακριά από κάθε πνεύμα τυφλής αγανάκτησης. Τα χτυπήματα που πρέπει να πραγματοποιεί το εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία πρέπει να είναι μελετημένα, αποφασιστικά, να αξιοποιούν τη λαϊκή πρωτοβουλία, την επικαιρότητα, τις στροφές του αγώνα, να είναι με σαφήνεια και σταθερότητα ενταγμένα στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας, οικονομίας.

 

Περί αναδιάρθρωσης

Εντείνεται στα αστικά επιτελεία, στα κόμματα του συστήματος, η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών με επικεφαλής το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρούν καταστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας την αναδιάρθρωση. Άλλοι τη θεωρούν αναγκαία, μεταθέτοντας τη συζήτηση αν πρέπει να γίνει τώρα ή το 2013, όταν θα λειτουργεί ο ευρωενωσιακός μηχανισμός διαχείρισης κρατικών χρεών. «Αναδιάρθρωση» σημαίνει καταστροφή μέρους του κεφαλαίου και, αντικειμενικά, χωρίς καταστροφή κεφαλαίου δεν υπάρχει έξοδος του καπιταλισμού από την κρίση. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σχετίζονται με τις διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, πάντα σε όφελος του κεφαλαίου και αναδείχνουν τις αξεπέραστες εσωτερικές αντιφάσεις του συστήματος. Αναδιάρθρωση τώρα σημαίνει ότι μέρος των κρατικών χρημάτων αποπληρωμής του χρέους μένουν στα κρατικά ταμεία και δίνονται στους καπιταλιστές για επενδύσεις. Έτσι, λένε, θα έρθει ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλά κάνει ζημιά σε τράπεζες που διαχειρίζονται ομόλογα, αφού αναδιάρθρωση σημαίνει υποτίμηση της αξίας των ομολόγων. Ήδη στην αγορά πουλιούνται υποτιμημένα τουλάχιστον κατά 30%. Δηλαδή καταστροφή μέρους του τραπεζικού κεφαλαίου, με αρνητική επίδραση στη δανειοδότηση από τις τράπεζες επενδύσεων. Ψάχνουν λοιπόν «μείγμα» πολιτικής για την αναδιάρθρωση, ελεγχόμενη οπωσδήποτε, για τις λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο, ανεξάρτητα αν κάποιοι καπιταλιστές χάσουν (και εδώ εκφράζονται αντιθέσεις). Για το λαό, ότι και αν γίνει, είναι το ίδιο καταστροφικό. Οργάνωση, αντεπίθεση!

ΠΗΓΗ :

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αν Μπογιόπουλος αντί Παπαρήγα…

Από τον Νίκο Παπαδόπουλο   Ο λόγος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου είναι συναρπαστικός, ουσιαστικός, λιτός και ταυτόχρονα περιεκτικός, μεστός και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *